9 Ağustos 2024 Cuma

Mesnevi, Mevlevilik ve 9 sayısı

Kitabı Mukaddes'in ( Tevrat + İncil ) 66. bölümündeki 18* numaralı ayette, 666 sayısı, "İnsanı simgeleyen canavarın sayısı" olarak  bildirilmektedir. ( * 6+6+6 = 18 )

66-Vahiy-13-18 Bu konu bilgelik gerektirir. Anlayabilen, canavara ait sayıyı hesaplasın. Çünkü bu sayı insanı simgeler. Sayısı ALTIYÜZALTMIŞALTIdır.

Esasen Teslis ( Üçleme ) yoluyla ( üç adet 6 sayısı ) vahdet bilincinden uzakkaşıp şirke yönelmeyi simgeleyen 666 sayısı nümerolojik olarak, matematiksel bir fenomen ve sihirin sembolü olan 9 ( 6+6+6 = 18 ... 1+8 = 9 ) sayısını temsil etmektedir.

Aşağıda linkleri yer alan bölümlerde incelendiği üzere hidayete erebilmek için mutlak surette "Mürşid" ( İrşad eden, Doğru yolu gösteren ) olarak nitelenen belirli bir kişiye bağlanmanın gereklilik olduğu görüşünü savunan, "Mürşidi olmayanın mürşidi şeytandır." söylemini ilke addeden ve bir tarikat olan Tasavvuf / Sufizm ( Bilgelik ) anlayışı şirke kapı açmaktadır. Zira yegane mürşid Allah ve dolayısıyla O'nun kelamı olan Kur'an'dır. Kur'an'ın, ayetlerde "Huda" ( Yönlendirme ) ve "İmamı Mubin" ( Apaçık Önder ) olarak tanımlanması da bu gerçeğe işaret etmektedir.

"Mevlana" lakabıyla anılan Celaleddini Rumi tarafından yazıldığı belirtilen ve aşağıda linki yer alan bölümde detaylı incelenmiş olan "Mesnevi" isimli kitap şirk çağrışımı yapan ilginç ifadeler! içermektedir.  Mesnevi'nin ilk 18 beyitinin Mevlana tarafından yazılmış olduğu bilgisine istinaden Mevlevi tarikatı üyelerinin ( Mevleviler ) 18 sayısını ( esasen 9 sayısını ) özel addettikleri ve ritüellerinde önem verdikleri bilinmektedir. Tarikat sistemlerinin özünde, zihin programlama yoluyla "koşulsuz itaat edecek mürid oluşturma" olduğu düşünüldüğünde, ritüellerin 9 sayısına bağlı olma sebebi de ortaya çıkmaktadır

18 sayısına bağlı bazı Mevlevi ritüeli örnekleri şöyledir.

- Mevlana adına yapılan bağış tutarlarının, nümerolojik olarak 9 sayısına eşit olmasına ( 9, 18, 36 .... ) özen gösterilmektedir.

- Dede adayı ve çile talibi mürid 18 hizmet konusundan sorumlu tutulmaktadır.

- Dede adayları, çile sürecinin son safhasında 18 günlük halvete girmektedirler.

- Şeyh adayı olan Dede’nin ise 18 ayrı hizmet konusunda 18’er günlük vazifeleri bulunmaktadır.

- Semazen adayı ilk eğitimde sağ ayağı etrafında 18 kere döndürülmektedir.

- Konya Mevlana Dergahında toplam 18 dervişan hücresi bulunmaktadır.

- Sema ritüeli 18 semazen veya 9 semazen ile gerçekleştirilmektedir.

Detaylar için bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2024/02/insann-kaynak-kodu-9.html?m=1

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/09/insann-sembolu-ney-ve-9.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2022/06/tasavvuf-sufizm-ve-mevlevilik.html?m=1

https://kuranilmi.blogspot.com/2018/12/mesnevi-beyitlerinde-dikkat-ceken.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder