31 Mart 2019 Pazar

Bulutlar

Bilimsel kaynaklara göre 17 "Bulut" tipi bulunmaktadır.

1- Cirrus - En yüksek bulutlardır. Şekilleri belirli olup ince buz iğneciklerinden meydana gelmişlerdir. Beyaz ve gölgesiz olan bu çeşit bulutlar yerden 8-12 km. yükseklikte bulunurlar. Sirüslerin görünmesi önemli hava değişikliklerinin belirtisi olarak kabul edilir.

2- Cirrostratus - Yerden 8 km. kadar yüksekte, buz pullarından meydana gelmiş bulutlardır. Süt renginde geniş bir örtü gibi havayı kaplarlar. Güneş ve ay etrafında hale meydana gelmesine sebep olurlar.

3- Cirrocumulus - Yerden yükseklikleri 6 km. kadardır. Küçük beyaz yumaklardan meydana gelmişlerdir. Birbirlerinden net olarak ayrılmış, gölgesiz bulutlardır.

4- Altostratus - Mavimtırak kurşuni renkte bulutlardır. Yerden 3 – 4 km. yükseklikte bulunurlar. Bunlarla kaplı olunca havaya kapalı denebilir.

5- Altocumulus - Yumakları daha büyüktür, yerden yükseklikleri 4 kilometreyi geçmez. Kısmen su damlacıklarından meydana gelmişlerdir.

6- Stratus - Yatay katmanlı, gri renkli, tabanı görece tekdüze ve yayılmış alçak seviye bulutlarıdır. Sis olarak da adlandırılırlar.

7- Stratocumulus - Yerden 2 km. kadar yükseklikteki bulutlardır. Geniş gölgeleri, çok açık kısımları vardır.

8- Nimbus - Su yoğunluğu yüksek koyu gri renkli yağmur bulutlarıdır.

9- Nimbostratus - Genellikle koyu gri renkteki bulut tabakasıdır. Bunlar çoğu zaman yere kadar ulaşan ve devamlılık gösteren yağmur ve karın düştüğü bulutlardır. Çok kalın olduklarından, güneş ve ayın görülmesi mümkün değildir. Nimbostratus bulutunun altında, parçalar halinde alçak bulutlar meydana gelebilir.

10- Cumulus - Bir lokomotifin bacasından çıkan su buharının havada büklümler yaparak dönmesine benziyen bulutlardır. Yerden 3 -1 km., yükseklikte bulunurlar, iyi hava habercileridir.

11- Cumulus Congestus - Alçak veya orta seviyede yoğumlaşan kule formundaki cumulus bulutlarıdır.

12- Cumulonimbus - Fırtına bulutlarıdır. Büyük kitleler halindedirler.

13- Wall - Geniş, lokalize ve persistan nitelikte olan ve cumulonimbus bulutunun çevresinin altında oluşan bulutlardır.

14- Shelf - Alçak, yatay ve yaysal takoz şeklindeki bulutlardır.

15- Fractus - Ortam bulutunun altında oluşan kirli görünümlü bulutlardır. Büyük bir bulutun kırılmış parçaları formundadırlar.

16- Mammatus - Ana bulutun altından aşağı doğru sarkan mem şeklindeki bulutlardır.

17- Fog - Atmosferin aşağı katmanlarındaki buhardan ya da küçük su taneciklerinden oluşmuş olan bulutların alçalarak yeryüzüne değin inmesiyle oluşan dumandır.


Kur'an'da "Bulut" anlamına gelen kelimeler ve kitaptaki tekrar adetleri naşağıda yer almaktadır.

1- Sayyib ( 1 )
2- Ğamam ( 4 )
3- Sehab ( 9 )
4- Aridqa ( 2 )
5- Mizn ( 1 )

Kur'an'da "Bulut" anlamına gelen kelimelerin toplam tekrar adetlerinin "17" olması doğadaki bulut çeşitlerine ilişkin bilgi verir niteliktedir.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder