27 Eylül 2019 Cuma

"Deva" kelimesi...

"Deva" kelimesinin bilinen anlamı "İlaç, Çare, Hastalığın iyi olmasına sebep olan gıda veya madde" olarak bilinmektedir. "Deva" kelimesi halk arasında yaygın kullanımı olan "Her derde deva" deyişinde yer alır.

Esas itibarıyla Hinduizm kökenli olup, kök anlamı "Işık saçan" olan "Deva" kelimesi "İlah, Kozmik Varlık" anlamında kullanılmakta olup, "Divine" ( İlahi ) kelimesinin köküdür. ( Div / Dev ( İlah ) + Ine ( Gibi olan ) )

Bu noktada kök kelime olan "Dİ / DE / DA / DÖ", "İlah", "Işık saçan" ve "Dönüş / Döngü / Daire*" anlamlarıyla dikkat çekmektedir. Bazı ilintili kelimeler şöyledir. ( * Mu uygarlığında Tanrı, "Daire" şekliyle sembolize edilmekteydi. )

DEVrim ( Dönüşüm )
DEVran / DEVir ( Döngü, Felek, Zaman )
DEVair ( Daireler, Çemberler )
DEVil * ( İng. ) / DIable ( Fra. ) ( Şeytan ) ( * Kelime anlamında "İlah gibi olma / İlahı taklit etme" anlamı gizlidir.
DAİre ( Çember )
DEus / ZEus ( Tanrı ) ( Kök kelime "DE"'dir. "Us" Latince ek olup, kendi başına anlam içermediği bilinir. Ancak bu husus ta araştırılmalıdır. )
DIEU ( Fra. ) ( Tanrı )
DAY ( İng. ) ( Gün ) ( Gün, gündüz ve geceden oluşan bir döngüdür. Ancak genellikle ışığın olduğu zaman dilimi için kullanılır. Örnek : Daylight ( İng. ) ( Gün ışığı ) )
DÖngü





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder