11 Eylül 2019 Çarşamba

Oyun ve eğlence

Son dönemde gelişen iletişim mecralarının da etkisiyle insanlık şiddeti artan bir hipnoz altında tutulmaya devam etmektedir. Küresel satanist elitin dünya toplumlarına empoze etmek istediği bencil ( nefsani ), inkarcı ve sevgiden yoksun düşünce yapısı, diziler, yarışma programları, sinema filmleri, bilgisayar oyunları, şirket gündemleri, gazete haberleri ve muhtelif yazılı ve sözlü iletişim mecraları kanalıyla insanların zihinlerine gerek açık gerekse sübliminal şekilde zerkedilmektedir. ( Bu süreçte özellikle de çocuklar ana hedef kitle olarak belirlenmiştir. )

Eğlence kelimesinin İngilizce'deki karşılığı "Entertainment" kelimesidir. Bu kelimeni kök analizi incelendiğinde ortaya 3 kelime çıkmaktadır.

1- Enter ( Arada, Arası )
2- Tain ( Tut )
3- Ment ( Ma / Mak )

Yani "Arada tutmak", oyalamak, gerçek yapması veya düşünmesi gerekenden uzak tutmak....

İşte dünya insanları, dünya hayatına "oyun ve eğlence" zihniyeti ile yaklaştıkları sürece bir aldanma içinde olacaklarından ruhsal tekamül ve toplu yükseliş tezahür edemeyecektir.

Kur'an ayetleri bu hususa çok açık şekilde değinmekte ve uyarılarda bulunmaktadır.

6/32 - Ve mel hayatüd dünya illa leıbün ve lehv ve led darul ahıratü hayrun lillezıne yettekun e fe la ta'kılun ( Ve dünya hayatı, oyun ve eğlence haricindeki değildir.* Ahiret yurdu ise, o sakınanlar için daha hayırlıdır. O halde akıl etmez misiniz? )

Ayette "oyun ve eğlenceye" dalınmaması gerektiği bildirlmektedir.

6/70 - Ve zerillezınettehazu dınehüm leıben ve lehven ve ğarrathümül hayatüd dünya ve zekkir bihı en tübsele nefsün bima kesebet leyse leha min dunillahi veliyyün ve la şefiy' ve in ta'dil külle adlin la yü'haz minha ülaikellezine übsilu bima kesebu lehüm şerabün min hamımin ve azabün elımün bima kanu yekfürun ( Ve dinlerini** oyun ve eğlence edinen ve kendilerini dünya hayatının aldattığı kimseleri bırak. Nefsin kendini o kazandığından dolayı helak etmemesini, ona Allah’tan başka dost ve af vesilecisi olmadığını onunla hatırlat. Eğer bütün fidyeleri verse bile ondan alınmaz. İşte onlar o kazandıklarından dolayı helak edilmişlerdir. Onlara, inkar ettiklerinden dolayı kaynar sudan içecek ve elim azap vardır. )

** "Din" kelimesinin "Borç, Vefa, Haysiyet" gibi anlamları barındırdığını ve esas itibarıyla bu kelimenin Allahü Teala'nın bahşettiği yaşam nimeti karşılığında varlıkların O'na "ruhsal tekamül" borçları olduğu ve bu yolda gayret göstermeleri, O'na şükretmeleri, ilim peşinde koşmaları, iyilikten ve doğruluktan ayrılmamaları gerektiği anlamına geldiği evvelki bölümlerde defaatle incelenmişti. Ayette dünya hayatının aldatıcı olduğu, varlıkları gerçekten uzaklaştırarak oyun ve eğlence bataklığına çekmekte olduğu bildirilmektedir.

21/16 - Ve ma halaknes semae vel erda ve ma beynehüma laıbın ( Ve göğü, yeri ve o onların aralarındakilerini oyun, eğlence olsun diye yaratmadık. )

21/17 - Lev eradna en nettehıze lehven lettehaznahü min ledünna in künna faılın ( Şayet oyun ve eğlence edinmek isteseydik, onu indimizden edinirdik. Eğer yapanlar olsaydık. ) ***

*** Ayette yaratılışın amacının ne olduğu üzerinde varlıkların düşünmesi, araştırma yapmak ve çalışmak suretiyle ilimlerini artırmaları gerektiği dolaylı misalleme ile bildirilmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder