25 Kasım 2021 Perşembe

Ku'ran neden "Zikr"dir ... "Hatırlatma"'dır?

Kur'an'ın bir "Zikr" ( Hatırlama / Hatırlatma ) olduğu ayetlerde sıkça tekrarlanmaktadır. Bunun sebebi ise Kur'an'ın, insanın kalbinde yani "vicdanında" zaten kayıtlı olan ve ancak Rab'bin hidayete erdirme rızası ile erişime açılabilecek ilahi kozmik bilgileri, kodları ( ana yazılım ) içermesidir. Zira ayetlerde sıkça "E fe la tezekkerun" ( O halde hatırlamaz mısınız? ) sorusu yer almaktadır. Neyin hatırlanması istenmektedir? İnsanın "vicdanının sesini dinlemesi" ve kendinde zaten kayıtlı bilgileri "hatırlaması" istenmektedir.

11/24 Meselul ferikayni kel a'ma vel esammi vel basiri ves semiy' hel yesteviyani mesela E FE LA TEZEKKERUN

( Bu iki grubun misali kör ve sağır ile gören ve duyan gibidir. İki misal eşit olur mu? ARTIK HATIRLAMAZ MISINIZ? )

Dolayısıyla "Zikr" kelimesinin esas anlamı, "Ritüel esnasında bir kelime veya cümlenin belirli sayıda tekrarlanması"ndan ziyade "Allah'ı ve O'nun bahşettiği ilmi hatırlamaktır." 

"Allah'ı zikretmenin" yani "O'nu hatırlamanın" kalbi tatmin eden yegane unsur olduğu da ayetlerde bildirilmektedir. Zira "Allah'ı hatırlamak" demek "İyiliği, doğruluğu, güzelliği, adaleti" hatırlamak ve icra etmek demektir ki bu da inanan insanlar için sonsuz bir huzur, mutluluk ve tatmin kaynağıdır.

13/28 Ellezine amenu ve tatmeinu kulubuhum bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinul kulub

( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah' ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah' ın hatırlanması ile  tatmin olur. )

Kur'an'ın "Zikr" olarak tanımlandığı ayetler mevcuttur.

6/90 Ulaikellezine hedellahu fe bi hudahumuktedih kul la es'elukum aleyhi ecra in HUVE illa ZİKRA lil alemin

( İşte onlar, Allah' ın yönlendirdikleridir. O halde yönlendirmelerine tabi ol. De ki: "Ben onun üzerine sizden ödül sual etmiyorum. Kesinlikle O alemler için HATIRLATMADIR." )

7/2 Kitabun unzile ileyke fe la yekun fi sadrike haracun minhu li tunzira bihi ve ZİKRA lil mu'minin

( Sana indirilen kitaptır. Onunla uyarman ve inananlara HATIRLATMAN için ondan göğsünde zorluk sıkıntı olmasın. )

7/69 E ve acibtum en caekum ZİKRUN min rabbikum ala raculin minkum li yunzirakum vezkuru iz cealekum hulefae min ba'di kavmi nuhin ve zadekum fil halki bestah fezkuru alaellahi leallekum tuflihun

( “Sizi uyarması için sizden bir adam ile size HATIRLATMA geldi diye şaşırdınız mı? Hatırlayın, zamanında, Nuh kavminden sonra, sizi halifeler kıldı ve yaratılışta sizi gelişim ve beden olarak artırdı. O halde Allah' ın nimetlerini hatırlayın. Umulur ki iflah olursunuz." )

11/120 Ve kullen nekussu aleyke min enbair rusuli ma nusebbitu bihi fuadek ve caeke fi hazihil hakku ve mev'izatu ve ZİKRA lil mu'minin

( Ve sana resullerin haberlerinden hepsini anlatıyoruz ki onlarla kalbini sabitleyelim. Sana bunun içinde, inananlar için gerçek, öğüt ve HATIRLAMA geldi. )

Kur'an'da "Zikr" kelimesinin Kur'an ayetlerini tanımlamak üzere ilk kez geçtiği ayetteki "Zikr" kelimesinin 11. kelime olması da, "Zikrin" frekans yükseltici, portal açıcı, halden hale geçiş sağlayıcı tesirinin olduğunu ispat eder niteliktedir.

3/58 Zalike (1) netlu (2) hu (3) aley (4) ke (5) min (6) el (7) ayati (8) ve (9) ez (10) ZİKR (11) el (12) hakim (13)

( Bu sana okuduğumuz ayetlerdendir ve hakim olan HATIRLAMADIR. )



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder