15 Kasım 2021 Pazartesi

Shefa Tal ve Kabbalah

Ezoterik ve mistik Yahudi öğretisi olarak bilinen "Kabbalah", harflerin, kelimelerin, kutsal kitap ayetlerin ve sayıların birbirleriyle ilintilendirilmesi, harflerin, kelimelerin ve kutsal kitap ayetlerinin belirli adetlerde zikredilmesi yoluyla ruha ( bilince ) ve kaba maddeye hükmetme öğretisi olarak bilinmektedir. Yaratılışın özünün kelimeler olduğu gerçeğini temel alan ve başlıca referans kaynağı kutsal kitaplar olan bu öğreti islami kültürde gizli ilimler kapsamında olan Hurufilik, Cifir, Şifacılık, Kenzül Havas öğretilerinin bir nevi karşılığı niteliğindedir. 

İbranice "Kabbalah" kelimesi Arapça "Kabbele" ( Kabul etmek, Karşılık gelmek ) kelimesinin karşılığıdır. ( "Kabbalah" kelimesinin "Kabbele" ( Kabul et, Karşıla ) ve "h" ( o ) kelimelerinden oluştuğu baz alındığında ortaya "Onu kabul et / Onu karşıla" gibi bir anlam çıkmaktadır. )

Illuminati olarak bilinen küresel cemiyetin felsefi temeli de Kabbala öğretisine dayanmaktadır. Kabbala, harflerin, kelimelerin, sayıların ve sembollerin öğretisi olarak da kabul edilebilir.

İslami kültürde yer alan ve matrislere harf veya kelime yerleştirmeye dayalı "Vefk" ( Karşılık olma, Uygun gelme, Muvafık olma ) ilmi, gerek anlam gerek uygulama olarak Kabbalah ile büyük benzerlik içermektedir. Kabbalah öğretisi kapsamında yer alan sembollerden biri de bir "Vefk" niteliği arzeden "Shefa Tal" ( Yüksek Şifa ) sembolüdür. Sembolde "İki adet ikili" olarak konumlandırılan parmakların insandaki kromozom çiftini ( "X" formunda ) sembolize ediyor olması kuvvetle muhtemeldir. Zira bu ezoterik ilimlerin başlıca amaçları kapsamında insanın fizyolojik yapısına tesir etmek, onu değiştirmek de bulunmaktadır.

                              

Shefa Tal ( Tazelik Şifası / Yüksek Şifa ) sembolü ( Aynı zamanda "11 ve 11" sembolizmi )


Davut Yıldızı ile ilintilendirilmiş bir "Shefa Tal" freski


Bir "Shefa Tal" rölyefi

"Shefa Tal" sembolü, küresel ezoterik cemiyetin ( Illuminati ) bir kurumu olan Hollywood kanalıyla bazı filmlerde de kullanılmıştır. Bunların başında 1966 yılında gösterime giren "Star Trek" ( Uzay Yolu ) dizisindeki Vulkanlı Mr. Spock karakterinin kullandığı jest ve 1978 yılında gösterime giren "Mork and Mindy" dizisindeki uzaylı karakter Mork'un kullandığı jest gelmektedir.


Star Trek dizisindeki Vulkanlı Mr. Spock "Shefa Tal" jesti yaparken


Mork and Mindy dizisindeki uzaylı Mork "Shefa Tal" jesti yaparken








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder