16 Kasım 2021 Salı

Tarik nedir bilir misin?

"Tark" kelimesi "Vurmak, Darbelemek" anlamına gelmekte olup, "Yol" anlamına gelen "Tarik" kelimesinin de köküdür.  Zira "yol", üzerine ayak ile vurularak, darbelenerek ilerlenen olgudur. ( Ayetlerde geçen "Darben fil ard" ifadesi "Yerde darbeleme, yerde gezme anlamına gelir. ) "Yol, Usül" anlamına gelen "Tarikat" kelimesi ve "Çekiç" anlamına gelen "Matrak" kelimesi de "Tark" kökünden türemiştir. Fransızcadaki "Matraque" ( Cop ) kelimesi de ortak köktendir. Motorun çekiş gücünü yani "darbe" gücünü ifade eden dönme momentine ( kuvvet momenti ) verilen isim olan "Torque" kelimesi de "Tark" kökünün bir tezahürüdür. 

Kur'an'daki 86. surenin ismi "Tarik" ( Vuran, Darbeleyen )' tir. Bu surede "Tarik" kelimesi bir yıldız olarak, "Delen yıldız" olarak tanımlanmaktadır. Anıan yıldızın "karanlığı deldiği" yorumu çerçevesinde bu yıldızın "Sabah Yıldızı" veya "Akşam Yıldızı" olarak bilinen "Venüs" gezegeni olması muhtemel kabul edilmektedir.

86/1 Ves semai vet TARİK ( Ve gök ve VURUP DARBELEYEN.  )

86/2 Ve ma edrake met TARİK ( Ve VURUP DARBELEYENİN ne olduğunu sana ne bildirir? )

86/3 En necmus SAKİB ( Kesinlikle DELEN yıldızdır.  )

İncil'in Vahiy bölümünde Mesih İsa kendisini "Sabah Yıldızı" olarak teşbih etmektedir.

66 Vahiy 2-28 Galip gelene SABAH YILDIZINI da vereceğim.

66 Vahiy 22-16 "Ben İsa, kiliselerle ilgili bu tanıklığı sizlere iletsin diye meleğimi gönderdim. Davut'un kökü ve soyu Ben'im, parlak SABAH YILDIZI BEN'İM."


Sabah Yıldızı Venüs ( Zühre )

"Venüs" gezegeninin bir ismi de "Zühre"dir ki bu kelime "Ortaya çıkan, Gelen, Zuhur eden, Parlayan, Işıyan" anlamlarını içermektedir. "Zühre" kelimesi, itici tesirleri olan cinsel arzuları da temsil eden bir kelimedir. "Zührevi" kelimesi "Cinsel" anlamında da kullanılmaktadır.

Latince "Ven" ( Geliş, İstek, Arzu ) ve "us" ( son ek ) kelimelerinden oluşan "Venüs" kelimesi ise mitolojide pagan aşk tanrıçasının ismi olarak da yer almaktadır. ( Fransızcadaki "Venir" kelimesi "Gelmek" anlamındadır. )

"Tarik" yıldızına ilişkin bir başka muhtemel tanımlama da bu gökcisimin "Pulsar" veya "Atarca" adı verilen nötron yıldızı olabileceği yönündedir. Pulsarlar içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi niteliğinde olup, "kalp atışları" gibi düzenli olarak uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdırlar. Bu tanımlama "Tarik" kelimesinin "Vuran, Darbeleyen" anlamı ile de uyum arzetmektedir.


Pulsar ( Atarca )







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder