17 Eylül 2017 Pazar

Göklerin ve Yerin Çapları

Dünyanın ( Yerin ) çapı yaklaşık 13,000 km, atmosferin en üst tabakası olan Eksozfer'in yeryüzünden uzaklığı ise 10,000 km'dir. Bu veriler ışığında, Dünya ve onu çevreleyen Eksozfer tabakasından oluşan kürenin çapının 33,000 km olduğu ortaya çıkmaktadır.






Rahman suresinin 33. ayetinde ilk ve son kez yer alan "Göklerin ve yerin çapları" ifadesi, Dünya ve Eksozfer tabakası olarak baz alındığında - ki ayet çok daha geniş kapsamda bilgi vermektedir. - ayet numarasının ( 33 ) söz konusu "çapa" ilişkin bilgiyi ( 33,000 km ) nümerolojik olarak aktardığı görülmektedir. ( Kur’an’da 7 gök olarak belirtilen kavram, evrenlerin yapısını tanımlamanın yanısıra, Dünyanın Atmosfer tabakasının katmanlarını da tanımlamaktadır. )

Rahman 55/"33" - Ya ma'şerel cinni vel insi in isteta'tüm en tenfüzu min aktaris semavati vel ardı fenfüzu la tenfizune illa bi sultan 

( Ey cin ve insan toplulukları, eğer göklerin ve yerin çaplarından ötesine geçmeye istidatınız varsa, haydi ötesine geçin. Kuvvet, delil olmadan geçemezsiniz. )

Öte yandan ayetteki "Aktar" ( Çaplar ) kelimesinin sıra numarası olan 13 sayısı ile Dünyanın ( Yerin ) çapı olan 13,000 km değeri arasında nümerik ilişki dikkat çekmektedir.

Ayrıca “Göklerin Çapları” ifadesiyle tüm kainatı oluşturan göklerin 7 katmanı ve yeri oluşturan 7 katman ifade edilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder