4 Eylül 2017 Pazartesi

Vekalet

Allahü Teala, her insanın düşünce, tutum ve davranışlarından ferdi olarak sorumlu olduğunu, haberci dahil olmak üzere hiçbir insanın bir başka insana vekil olamayacağını, sadece Allah'ın ve O'nun rızası olması durumunda meleklerin insanlar için vekil  olabilecekleri ayetlerinde bildirmektedir.
 
Nisa 4/132 - Ve lillahi ma fis semavati ve ma fil ard ve kefa billahi vekıla ( Ve göklerin ve yerin içinde ne varsa Allah içindir. Allah vekil olarak kafidir. )
 
En'am 6/107 - Ve lev şaellahü ma eşraku ve ma cealnake aleyhim hafıyza ve ma ente aleyhim bi vekıl ( Şayet Allah dileseydi, ortak koşmazlardı. Biz, seni onlar üzerine koruyucu, gözetici kılmadık. Sen onlara vekil de değilsin. ) *
 
*Habercinin vekil olamayacağını bildiren ayet.
 
Hud 11/12 - Fe lealleke tarikun ba'da ma yuha ileyke ve daikun bihı sadruke en yekulu lev la ünzile aleyhi kenzün ev cae mea hu melek innema ente nezır vallahü ala külli şey'in vekıl ( Belki senin, "Onun üzerine hazine indirilmeli veya onunla birlikte melek gelmeli değil miydi?" demelerinden dolayı göğsün daralır da o sana vahyedilenin bazısını terk edersin. Kesinlikle sen uyarıcısın. Allah herşeye vekildir. )
 
Secde 32/11 - Kul yeteveffaküm melekül mevtillezı vükkile biküm sümme ila rabbiküm türceun ( "Sizi, o size vekil edilen ölüm meleği vefat ettirir. Sonra Rab'binize döndürülürsünüz." de. ) **
 
**Melekin vekil olabileceğinin bildirildiği ayet.
 
"Vekil" kelimesi kitapta "26" kere tekrarlanmaktadır. 26 sayısı, melek ve döngü kavramlarını simgeleyen "8" nümerolojisi ( 2+6 = 8 ) açısından dikkat çekicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder