7 Eylül 2017 Perşembe

Rızkın Genişlemesi ve Daralması

Allahü Teala, nimet olarak verdiği "rızıkların", kendi rızası ve takdiri çerçevesinde, sınav olarak dilediği kul için genişletilebileceğini veya daraltılabileceğini bildirmektedir. Kullara yaşatılan bu deneyim, ilahi sınavın bir parçası ve ruhsal gelişimi için kula verilmiş büyük bir fırsat niteliğindedir.
Dünyevi Algının etkisinde olan yani sadece salt mantığa ve dünyevi parametrelere göre kurguladıkları neden sonuç ilişkisi çerçevesinde düşünen  kullar, "genişleme" veya "daralma" sürecinde yanlış yönlenmek suretiyle uygunsuz tutum ve davranışlara sürüklenirlerken, Uhrevi Algının etkisinde olan kullar ise deneyimlediklerinin gerçek amacını ve sonuçlarını görebilmekte, tutum ve davranışlarını buna göre düzenleyebilmektedirler. Ve bu noktada aşağıdaki ayeti hatırlamaktadırlar.
Hadid 57/23 - Li keyla te'sev ala ma fateküm ve la tefrahu bima ataküm vallahü la yühibbu külle muhtalin fehur ( O size kaybettirdiğine, yitirttiğine üzülmeyesiniz. O size verdiğinden dolayı da ferahlayıp sevinmeyesiniz. Allah şımaranların, övünenlerin hiçbirini sevmez. )
"Genişleme" ve "Daralma" kavramlarının aynı ayette birlikte kullanıldıkları toplam "10" ayet bulunmaktadır.
Bakara 2/245 - Menzellezi yukridullahe kardan hasenen fe yüdaıfehu lehu ad'afen kesırah vallahü yakbidu ve yebsut ve ileyhi türceun ( Kim Allah’a  güzel borcu borç verirse, ona kat kat çokça artırır. Allah daraltıp meşakkat verir ve genişlik verir ve O'na döndürülürsünüz. )
Ra'd 13/26 - Allahü yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir ve ferihu bil hayatid dünya ve mel hayatüd dünya fil ahırati illa meta ( Allah, rızkı dilediği kimseye genişletir ve daraltır. Dünya hayatıyla ferahlayıp sevinirler. Oysa dünya hayatı ahiretin yanında fayda haricindeki değildir. )

İsra 17/30 - İnne rabbeke yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir innehu kane bi ıbadihı habıran besıra ( Kesinlikle Rab'bin dilediği kimseler için rızkı genişletir, yayar ve daraltır. Kesinlikle O kullarından haberdardır görendir. )
Kasas 28/82 - Ve asbehallezıne temennev mekanehu bil emsi yekulune veyke ennellahe yebsütur rizka li men yeşaü min ıbadihı ve yakdir lev la en mennellahü aleyna le hasefe bina veyke ennehu la yüflihul kafirun ( Ve dün onun mekanını temenni etmiş olanlar "Demek ki kesinlikle Allah, kullarından dilediği kimseye rızkı genişletir, yayar ve daraltır. Şayet Allah üzerimize nimet vermeseydi, bizi batırıp yere geçirirdi. Kesinlikle o, inkarcıları iflah etmez." derler. )

Ankebut 29/62 - Allahü yebsütur rizka li men yeşaü min ıbadihı ve yakdiru leh innellahe bi külli şey'in alim ( Allah, kullarından dilediği kimseye rızkı genişletir, yayar ve onlara daraltır. Kesinlikle Allah herşeyi bilendir. )
Rum 30/37 - E ve lem yerav ennellahe yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir inne fı zalike le ayatin li kavmin yü'minun ( Kesinlikle Allah' ın, rızkı dilediği kimseye genişlettiğini ve daralttığını görmediler mi? İnanan kavim için kesinlikle bunda ayetler vardır. )

Sebe 34/36 - Kul inne rabbi yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdiru ve lakinne ekseran nasi la ya’lemun ( "Kesinlikle Rab'bim rızkı dilediği kimseye genişletir ve daraltır. Lakin insanların çoğunluğu bilmezler." de. )
Sebe 34/39 - Kul inne rabbi yebsütür rizka li men yeşaü min ıbadihı ve yakdiru leh ve ma enfaktüm min şey'in fe hüve yuhlifüh ve hüve hayrur razikın ( "Kesinlikle Rab'bim rızkı, kullarından dilediği kimseye genişletir ve ona daraltır kısar. Eşyadan ne harcarsanız, O onu ikame eder. O rızıklandıranların en hayırlısıdır." de. )

Zümer 39/52 - E ve lem ya'lemu ennellahe yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir enne fı zalike le ayatin li kavmin yü'minun ( Kesinlikle Allah' ın, rızkı dilediği kimseye genişlettiğini ve daralttığını bilmediler mi? Kesinlikle bunda inanan kavim için ayetler vardır. )
Şura 42/12 - Lehu mekalıdüs semavati vel ard yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir innehu bi külli şey'in alim ( Göklerin ve yerin kilitleri O’nadır. Dilediği kimseye rızkı genişletir ve daraltır. Kesinlikle o herşeyi bilendir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder