1 Ocak 2019 Salı

Azabı Görünce

Kur'an'da 371* kere zikredilen "Azab" kelimesi "Eziyet, Büyük Sıkıntı, Şiddetli Elem" anlamlarını içermektedir. ( * 371 sayısının nümerolojik değeri düalite ve döngü sembolü olan "11" sayısını vermektedir. )

"Azab" kelimesi genellikle, dünya hayatındaki olumsuz düşünce, tutum ve davranışların ahiretteki karşılığı olarak kabul edilir. Ancak kaba maddeden ibaret olan geçici ve aldatıcı dünya hayatını ebedi ve gerçek olan ahiret hayatına tercih eden kibirli, ikiyüzlü ve bencil müşriklerin azab algısı ise daha farklıdır. Onlar menfaatlerine aykırı durumların tezahürü halinde derin azab duyarlar. Yani öfke, nefret ve intikam duygularına kapılırlar. Menfaatlerine erişebilmek için herşeyi feda edebilecek potansiyele sahiptirler. ( Satanistlerin, şeytana adak ritüellerinin temelinde bu sapkın zihni durum yatmaktadır. )

Mearic suresinin aşağıdaki ayetlerinde, yukarıda belirtilen anlamda azab çeken suçlu müşriklerin durumları izah edilmektedir. ( İlgili ayetlerin "11". ayetten itibaren başlaması da ilginçtir. )

70/11 - Yubassarünehüm yeveddül MÜCRİMU lev YEFTEDİY* min azabi yevmeizin bi benihi ( Onlar birbirlerine gösterilirler. SUÇLU o gün, oğullarını FİDYE VEREREK azaptan kurtulmayı arzular. )
70/12 - Ve sahıbetihi ve ehıyhi ( Ve eşini arkadaşını ve kardeşini. )
70/13 - Ve fasiletihilletiy tu'viyhi (Ve onu barındırıp yetiştiren ailesini. )
70/14 - Ve men fil ardı cemian sümme yuncihi ( Ve yerde kim varsa topluca ki sonra kendini kurtarabilsin. )

Ayetlerde, suçlu müşriklerin azabtan yani menfaatine aykırı, zarar göreceğine inandığı durumdan kurtulabilmek için neler yapabileceği bildirilmektedir. Tekrar hatırlamak gerekir ki, suçlu müşrik için azab, kendisini tatmin etmeyen durum demektir. Sınav amacıyla kendisine bahşedilen nimet koşulları diğer insanlara göre daha geniş olmasına rağmen tatmin olamıyorsa bu onun için bir azab vesilesidir.

* "Yeftediy" fiili "Fidye verir" anlamına gelmektedir. "Fidye" kelimesi "Feda Edişlik" anlamına gelmekte olup, kökünde "Feda Etmek, Bedel Vermek" anlamına gelen "Fid / Fed" kelimesi bulunmaktadır. ( "Fidye" kelimesinin açılımı "Fedaiye / Fidaiye" kelimesidir. ( Hed+iye ( İletmelik, Yönlendirmelik ), Şems+iye ( Güneşlik )

İsra suresinin 17/31 kodlu ayetinde, şeytanın saptırmasına yenik düşen ve zengin olmak arzusuyla çocuklarını feda eden sapıklardan bahsedilmektedir.

17/31 - Ve LA TAKTÜLU EVLADEKÜM HAŞYETE İMLAK nahnü nerzükuhüm ve iyyaküm inne katlehüm kane hit'en kebira ( Ve ÇOCUKLARINIZI FAKİRLİK KORKUSUYLA ÖLDÜRMEYİN. Onları ve sizleri biz rızıklandırırız. Onların öldürülmesi büyük suçtur, günahtır. )






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder