20 Ocak 2019 Pazar

Reptil Kelimesi

Latin kökenli olarak bilinen "Reptil" kelimesi "Sürüngen" anlamına gelen ve sürüngen varlıklar ile Kur'an'da "Cin" olarak anılan ikinci boyut varlıklarına verilen sıfattır. Bu noktada anılan ikinci boyut, madde aleminde algılanan fiziki üç boyuttan ikisi anlamında olmayıp, idrak seviyesine göre kademelendirilmiş boyutlardan ikincisi anlamındadır. Varlıklar madde alemi olan kainatta farklı fiziki formlara ve niteliklere sahip olsalar da idrak seviyelrine göre kademelendirilmişlerdir. Örneğin cinler insana göre daha süptil varlıklar olmalarına rağmen idrak seviyeleri daha alt kademededir.

Reptil kelimesi "Rept" ve "İl" kelimelerinden oluşmaktadır. "Rept" kelimesinin kökü ise Arapçadaki "Rabt" ( Bağlanmak, Bitişmek, Tutunmak ) ve "Rabıta" ( Bağlanma, Bitişme, Tutunma ) kelimesine dayanmaktadır. "İl" eki ise kök kelimeyi sıfat yapmak yani "Bağlanan, Bitişen, Tutunan" anlamını  verebilmek amacıyla eklenmiştir. ( "Rabıta" kelimesi aynı zamanda inananlar arasındaki ilmi, fikri ve hubbi bağlantıyı tanımlamak için olumlu anlamda kullanılan bir kelimedir. )

Reptil = Rabtil = Bağlanan, Tutunan, Yapışan, Dadanan, Tasallut Eden

"Reptilian" kelimesi ise "Rept/Rabt + İl + An" köklerinde oluşmakta ve "Bağlanan, Tutunan, Yapışan, Dadanan, Tasallut Eden Grubundan Olan" anlamına gelmektedir.

Reptil kelimesi hem yere tutunarak hareket eden ve sürüngen olarak anılan varlıkları, hem de insana tasallut eden, tutunan, yapışan ve cin olarak anılan varlıkları tanımlamak için kullanılmaktadır.

Türkçede yer alan ve Arapça kökenli "Rabt" ve "İye"* köklerinde oluşmuş olan "Raptiye" ( Tutmalık, Tutaç, Tutunduran, Tutunmayı Sağlayan ) kelimesi bu kapsamda diğer bir örnektir. ( * "İye" eki "Şemsiye" ( Güneşlik ) kelimesinde de "lik" eki olarak yer almaktadır. )

Batı dillerinde "Reptile" olarak yazılan kelimenin kök analiz teyidlerine bir örnek de "Textile" kelimesidir. "Text" ( Dokumak ), "Ile" ( Lık ) ... "Dokumalık, Dokunmuş Olan"

Aşağıda, "Reptil" kelimesinin, insana tutunmuş, yapışmış cinleri temsil eden örnek ilüstrasyonları yer almaktadır. ( İlk resim "The Body Snatchers" ( Vücut Kapıcılar ) isimli bir kitabın kapağıdır.





Reptil varlığın insana tutunmasını, bağlanmasını yani "Rabt" olmasını gösteren resim





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder