17 Ocak 2019 Perşembe

Vekil Olanlar ve Olmayanlar

Kur'an'da sıklıkla, habercilerin insanlara "vekil" olmadıkları yani onlar adına hareket etmek, onların mutlak surette doğru yola girmelerini sağlamak ve onları temsil etmek gibi bir yükümlülüklerinin olmadığı, aksine sadece "uyarıcı" olduklarından bahsedilmektedir.

39/41 - İnna enzelna aleykel kitabe lin nasi bil hakk fe men ihteda fe li nefsih ve men dalle fe innema yedıllü aleyha ve MA ENTE ALEYHİM Bİ VEKİL ( Kesinlikle biz, insanlar için kitabı sana gerçekle indirdik. Artık kim yönlenirse, nefsi içindir. Kim saparsa, kesinlikle o kendisine sapar. SEN ONLARIN ÜZERİNE VEKİL DEĞİLSİN. )

13/7 - Ve yekulüllezıne keferu lev la ünzile aleyhi ayetün min rabbih innema ENTE MÜNZIRUN ve li külli kavmin had ( Ve o inkar edenler "Onun üzerine Rab’binden ayet indirilmeli değil miydi?" derler. Kesinlikle SEN UYARICISIN. Her kavim için yönlendiren vardır. )

35/23 - İn ENTE İLLA NEZİR ( Kesinlikle SEN ANCAK UYARICISIN. )

Ancak, ölüm meleği misali vesilesiyle meleklerin insana vekil oldukları, bir başka deyişle insanların düşünce, tutum ve davranışlarının yönlendirilmesinden sorumlu Vazifeli Varlıklar oldukları Secde suresinin 32/11 kodlu ayetinde bildirilmektedir.

32/11 - Kul (1) yeteveffa (2) küm (3) MELEK (4) EL (5) MEVT (6) ELLEZİ (7) VÜKKİLE (8) Bİ (9) KÜM (10) sümme ila rabbiküm türceun ( De ki: "Sizi, o SİZE VEKİL EDİLEN ÖLÜM MELEĞİ vefat ettirir. Sonra Rab’binize döndürülürsünüz." )

Kur'an'da "Vekil" kök kelimesi 26 kere tekrarlanmakta olup, 26 sayısı, "Melek" ve "Yeni Döngü Başlangıcı" kavramlarını sembolize eden "8" ( 2+6 = 8 ) sayısı açısından dikkat çekmektedir. ( Hatırlanacağı üzere "Melek" kelimesi Kur'an'da "88" kere tekrarlanmaktadır. )

Ayrıca ayetteki “Vükkile” ( Vekil Edilen ) kelimesi ayetin “8”. kelimesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder