5 Kasım 2020 Perşembe

Kalb-in selim

"Kalb-in selim" tamlaması "Selim-ül kalb" olarak da ifade edilmekte olup "Kurtulmuş, Arınmış, Sağlam, Kusursuz, Temizlenmiş Kalp" anlamına gelmektedir.

"Selim-ül Kalb" ifadesi de "Temiz Kalp" anlamında kullanılmaktadır.

"Kalb-in selim" ifadesi Şuara suresinin aşağıdaki ayet seti içinde yer almaktadır. 

26/88 - Yevme la yenfeu malün ve la benun ( O gün ne mal ne de oğullar fayda vermez. ) 

26/89 - İlla men etellahe bi KALBİN SELİM ( Allah’a SAĞLAM, KUSURSUZ KALP ile gelmiş olanların haricinde. )

26/90 - Ve üzlifetil cennetü lil müttekın ( Ve cennet sakınanlar için yaklaştırılmıştır. ) 

26/91 - Ve bürrizetil cehımü li ğavın ( Ve cehennem azgınlar için ortaya çıkarılmıştır. )

Ayet setinde dünyevi ve maddi unsurlar olan mal ve evlat durumunun değil, ruhun temsili olan kalbin durumunun insanı tekâmüle sevkettiği bildirilmektedir. Zira ayet setinin sonunda cennet ve cehennem ehlinin nitelikleri "Müttekin" ( Sakınanlar ) ve "Ğavın" ( Azgınlar ) olarak belirtilmiştir. 

Kalp, ruhun kaba madde planındaki temsilidir. Kur'an ayetlerinde kalbe ilişkin zikredilen nitelemeler esasen ruhi, idraki ve vicdani duruma işaret etmektedir.

a- Kalbinde mühür olanlar ( İdraki ve algısı kapalılar )

2/7 - HATEMALLAHÜ ALA KULUBİHİMve ala sem’ıhim ve ala ebsarihim ğışaveh ve lehüm azabün azim ( ALLAH'IN MÜHÜRÜ onların KALPLERİNİN ve kulaklarının üzerindedir ve gözlerinde de perde vardır. Büyük azap onlaradır. )

b- Kalbinde hastalık olanlar ( Ruh hastaları ) 

2/10 - Fİ KULUBİHİM MERADUN fe zadehümüllahü merada ve lehüm azabun elimun bima kanu yekzibun ( KALPLERİNDE HASTALIK vardır. Böylece Allah onlara hastalıklarını artırır ve yalanlamış olduklarından dolayı elim azap onlaradır. ) 

c- Kalbi katılaşmışlar ( İdraki ve algısı kapalılar )

6/43 - Fe lev la iz caehüm be'süna tedarrau ve lakin KASET KULUBÜHÜM ve zeyyene lehümüş şeytanü ma kanu ya'melun ( Onlara zorluğumuz, azabımız geldiğinde yalvarmalı değiller miydi? Ve lakin KALPLERİ KATILAŞTI ve şeytan o yapmış olduklarını onlara süsledi. )

d- Kalbi kılıflılar ( İdraki ve algısı kapalılar ) 

2/88 - Ve kalu KULUBÜNA ĞULF bel leanehümüllahü bi küfrihim fe kalılen ma yü'minun ( Ve "Bizim KALPLERİMİZ KILIFLIDIR." dediler. Bilakis Allah onları inkarlarından dolayı lanetledi. Artık çok azı inanır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder