9 Kasım 2020 Pazartesi

Meluncanlar

Meluncan, ABD'nin güneydoğu eyaletlerinde ( Tennessee vb. ), daha ziyade orta Apalaşya'nın Cumberland Gap yöresinde yaşayan fiziki görünümleri yerel halktan farklı olan bir topluluğun ismidir.

Meluncan kelimesi "Melunjin"* olarak da yazılmaktadır. Bazı kaynaklar Meluncanların kökeninin Afrika'daki beyaz ve siyahi ırk karışımı olabileceğini belirtirken, N. Brent Kennedy'nin yaptığı araştırmalara göre ise Meluncanlar'ın soyu 16. yüzyılda Amerika'ya getirilen 400 kadar Osmanlı leventine dayanmaktadır. Türk kökenli olan bu kişilerin, savaş esnasında oluşan mücbir sebeple Amerika'da kalmalarından dolayı kendilerini lanetlenmiş addettikleri ve bu nedenle Meluncan olarak anıldıkları rivayet edilir. ( "Mel'un" ( Lanetlenmiş ) ve "Can" ( Yaşayan ) )

Meluncan kelimesinin kökenine ilişkin net bir delil olmamakla birlikte iki ihtimal söz konusudur.

Bunlardan ilki Fransızca bir kelime olan ve "Mêler" ( Karıştırmak ) kökünden türemiş olan "Mélange" ( Karışım ) kelimesinin farklılaşmış telaffuzu olabileceğidir. Söz konusu topluluğun yerel halkın içine "karışmasına" istinaden bu kelime kullanılmış olabilir.

İkincisi ise Meluncan kelimesinin "Melun" ( Lanetlenmiş ) ve "Can" ( Cin* ) kelimelerinin birleşiminden oluştuğu yani "Lanetlenmiş cin" anlamında olduğu yönündedir. ( Söz konusu kelime bağlamında "Can" kelimesinin "Yaşayan" anlamında kullanılmış olabileceği makul görünmektedir. ) 

"Can" kelimesinin birleşik kelimeler içindeki diğer bazı kullanım örnekleri şöyledir. 

Afacan = Yaramaz, ele avuca sığmaz ( "Afa" kelimesi Arapça'da "Eşek sıpası" anlamına gelmekte olup bu ifade yaramaz çocuklar için de kullanılır. )

Babacan = Baba gibi şefkatli, yumuşak 

Kur'an'da ise "Can" kelimesi "Cin" anlamını içermektedir. 

15/27 - Vel CANne halaknahü min kablü min naris semum ( Ve CİN, onu önceden, içe işleyen zehirli ateşten yarattık. )

55/39 - Fe yevmeizin la yus'elu an zenbihi insün ve la CAN ( Artık o gün ne insana, ne de CİNE günahlarından sual edilmez. ) 

Ancak "Can" ve "Cin" kelimelerinin dillerde "Soy, Gen, Kişiler" anlamlarında kullanılması dikkat çekmektedir. ( Tıpkı "Demon" ( Cin ) kelimesinin kökü olan "Demo" kelimesinin "Halk" anlamında kullanılması gibi. Demokrasi, Demogoji, Demografi vb. )

Gens ( Fra. ) = Kişiler

Gene = Gen

Genetic = Genetik, Soysal, Kalıtsal

Genius = Dahi

Cins = Tür

Cinsel = Türsel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder