16 Kasım 2020 Pazartesi

Sentetik bedenli potansiyel Putlar

Türkçede yer alan "Put" kelimesi Soğdcadaki "But, Buda, Buda heykeli" sözcüğünden alıntıdır. "But" kelimesi "Uyanık, Bilinç sahibi, Ermiş" anlamlarına gelmektedir. "Put", doğada yer alan veya insan yapımı olarak tezahür etmiş olan ve ilahi anlamlar yüklenmek suretiyle insanlar tarafından kutsal addedilen ve tapılan olguların genel ismidir. ( İngilizcede yer alan "Put" ( Koymak ) fiilinin de anlamsal ilişkisi olması kuvvetle muhtemeldir. Zira tarih boyunca put olarak anılan nesneler insanların tapınmaları için belirli noktalara "konmuş" ve sergilenmiştir. )

"Put" kelimesi Kur'an'da "Sanem" ve "Vesen" ( Çoğulları "Asnam" ve "Evsan" ) kelimeleriyle ifade edilmektedir. 

6/74 - Ve iz kale ibrahımü li ebıhi azera e tettehızü ASNAMEN aliheh innı erake ve kavmeke fı dalalin mübın ( Ve zamanında İbrahim, babası Azer'e "Sen PUTLARI ilah mı ediniyorsun? Kesinlikle ben seni ve kavmini apaçık sapıklık içinde görüyorum." dedi. )

7/138 - Ve cavezna bi benı israilel bahra fe etev ala kavmin ya'küfune ala ASNAMİN lehüm kalu ya musec'an lena ilahen kema lehüm aliheh kale inneküm kavmün techelun ( Ve İsrailoğullarını denizden geçirdik de kendilerine mahsus PUTLARA kullukta sebatkar bir kavime vardılar. "Ey Musa, sen de bize onların ilahları gibi ilah getir." dediler. "Kesinlikle siz cahillik eden kavimsiniz." dedi. )

14/35 - Ve iz kale ibrahımü rabbic'al hazel belede aminen vecnübnı ve beniyye en na'büdel ASNAM ( Ve zamanında İbrahim "Rab’bim işte şu beldeyi güvenli kıl. Beni ve oğullarımı PUTLARA kulluk etmekten uzak tut." dedi. )

21/57 - Ve tellahi le ekıdenne asnameküm ba'de en tüvellu müdbirın ( “Ve Allah içindir ki, arkanızı dönerek gitmenizin ardından putlarınıza kesinlikle hile yapıp tuzak kuracağım." )

22/30 - Zalike ve men yüazzım hurumatillahi fe hüve hayrul lehu ında rabbih ve ühıllet lekümül en'amü illa ma yütla aleyküm fectenibür ricse minel EVSANİ vectenibu kavlez zur ( İşte böyle. Kim Allah' ın haram kıldıklarına saygı gösterirse, artık o Rab’binin indinde ona daha hayırlıdır. O üzerinize okunanların haricindeki hayvanlar size helal kılınmıştır. Artık, pis PUTLARDAN kaçının. Asılsız, yalan sözden kaçının. )

26/71 - Kalu na'büdü ASNAMEN fe nezallü leha akifın ( "PUTLARA kulluk ediyoruz. Onlara sebatkarca meyleder eğiliriz." dediler. ) 

29/17 - İnnema ta'büdune min dunillahi EVSANEN ve tahlükune ifka innellezine ta'büdune min dunillahi la yemlikune leküm rizkan febteğu ındellahir rizka va'büduhü veşküru leh ileyhi türceun ( O Allah’tan başka kulluk ettikleriniz kesinlikle PUTLARDIR. Uydurma yaratıyorsunuz. Kesinlikle o Allah’tan başka kulluk ettikleriniz, size rızık olarak malik olup hükmedemezler. O halde, rızıkı Allah' ın indinde arayın. O'na kulluk edin ve O'na şükredin. O'na döndürülürsünüz.  )

29/25 - Ve kale innemettehaztüm min dunillahi EVSANEN meveddete beyniküm fil hayatid dünya sümme yevmel kıyameti yekfüru ba'duküm bi ba'dın ve yel'anü ba'duküm ba'dan ve me'vakümün naru ve ma leküm min nasırın  ( Ve "Dünya hayatında aranızda dostluk, sevgi olsun diye, kesinlikle Allah’tan başka PUTLAR edindiniz. Sonra ayağa kalkış gününde bazınız bazınızı inkar eder ve bazınız bazınızı lanetler. Varış yeriniz ateştir. Size yardımcı yoktur. )

37/95 - Kale e ta'büdune ma tenhıtun ( "O yonttuklarınıza mı kulluk ediyorsunuz?" dedi. )

37/96 - Vallahü halekaküm ve ma ta'melun ( Ve sizi ve o yaptıklarınızı Allah yarattı. ) 

İçinde bulunduğumuz çağda, dijitalizmi din, yapay zekayı da ilah olarak telkin etme gayretleri gözlemlenmektedir. İlerleyen safhalarda "Sentetik bedenli yapay zeka robotların" yeni çağın putları olarak ortaya çıkma potansiyeli bulunmaktadır. ( Bu husus Matrix film serisinde de vurgulanmıştır. ) 

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2017/08/transhumanizm-aldatmacas.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder