28 Eylül 2016 Çarşamba

Doğrulayıcı Kitaplar ( Kitabun Müsaddikun )

Allahü Teala, insanlar için indirdiği kitapların birbirlerini doğrulayıcı nitelikte olduklarını, hepsinin O'nun kelamını taşıdıklarını, dolayısıyla kitaplara göre ayrışmanın, dinde ayrışmanın, bölünmenin yanlış olduğunu ayetlerinde vurgulamaktadır.
 
Mü'minun 23/53 - Fe tekkatau emrahüm beynehüm zübüra küllü hızbin bima ledeyhim ferihun ( Böylece işlerini aralarında kitaplara böldüler. Her grup o yanında olandan dolayı ferahlayıp sevinir. )
 
Mü'minun 23/54 - Fe zerhüm fı ğamratihim hatta hıyn ( O halde belirli zamana kadar onları cehaletlerinin, habersizliklerinin içinde bırak.  )
 
"Doğrulayıcı Kitap" ( Kitabe Müsaddikan ) ifadesi Kur'an'da 6 farklı ayette geçmektedir. İlk ifade ise 2/89 kodlu ayette geçer. Ayet kodu nümeroloji açısından dikkat çekicidir. 2+8+9 = 19 ...1+9 = 10
 
Bakara 2/89 Ve lemma caehüm kitabün min ındillahi müsaddikun li ma meahüm ve kanu min kablü yesteftihune alellezine keferu fe lemma caehüm ma arafu keferu bihı fe la'netüllahi alel kafirın ( Ve onlara Allah’ ın indinden, onlarla birlikte olanı doğrulayan kitap geldiğinde, öncesinde o inkar edenlere karşı yardım isteyenler o bildikleri onlara geldiğinde onu inkar ettiler. Allah’ ın laneti inkarcıların üzerinedir. )
 
Maide 5/46 Ve kaffeyna ala asarihim bi ıysebni meryeme müsaddikan li ma beyne yedeyhi minet tevratı ve ateynahül incile fıhi hüden ve nurun ve müsaddikan li ma beyne yedeyhi minet tevratı ve hüden ve mev'ızaten lil müttekın ( Ve onların izleri üzerine, yanlarındaki Tevrat' ı doğrulayıcı olarak Meryemoğlu İsa'yı gönderdik. Ona içinde yönlendirme ve aydınlık olan ve ondan önce Tevrat' tan olanı doğrulayan ve sakınanlar için yönlendirme ve öğüt olan İncil' i verdik.  )
 
Maide 5/48 Ve enzelna ileykel kitabe bil hakkı müsaddikan li ma beyne yedeyhi minel kitabi ve mühayminen aleyhi fahküm beynehüm bi ma enzelellahü ve la tettebı' ehvaehüm an ma caeke minel hakk li küllin cealna minküm şir'aten ve minhaca ve lev şaellahü le cealeküm ümmeten vahıdeten ve lakin li yeblüveküm fı ma ataküm festebikul hayrat ilellahi merciuküm cemıan fe yünebbiüküm bi ma küntüm fıhi tahtelifun ( Ve sana da, kitaplardan o ondan öncekileri doğrulayan ve onları kollayan kitabı gerçek ile indirdik. O halde, onların aralarında Allah' ın indirdiği ile hükmet. Onların heveslerine tabi olarak, sana o gerçekten gelen üzerine sapma. Biz, sizlerden her biriniz için kanun ve doğru yol oluşturduk. Şayet Allah dileseydi sizi tek topluluk olarak oluştururdu. Lakin o size verdikleri hakkında sizi sınamak içindi. Öyleyse hayırlara ilerleyin. Hepinizin dönüşü Allah' adır. Artık, o hakkında ihtilafa düştüklerinizi size o haber verir.  )
 
En'am 6/92 Ve haza kitabün enzelnahü mübarakün müsaddikullezı beyne yedeyhi ve li tünzira ümmel kura ve men havleha vellezine yü'minune bil ahırati yü'minune bihı ve hüm ala salatihim yühafizun ( Ve ondan önceki kitapları doğrulayıcı olarak indirdiğimiz bu bereketli kitap, ülkeler anasını ve çevresindeki kimseleri uyarman içindir. O ahirete inananlar ona inanırlar ve onlar dualarını korurlar. )
 
Yunus 10/37 Ve ma kane hazel kur'anü en yüftera min dunillahi ve lakin tasdıkallezı beyne yedeyhi ve tefsıylel kitabi la raybe fıhi min rabbil alemın ( Ve bu Kur'an Allah’ tan başkası tarafından uydurulmuş değildir. Lakin ondan öncekileri doğrular ve kitabı ayrıntılandırır. Onun alemlerin Rabb' inden olduğu hakkında şüphe yoktur. )
 
Ahkaf 46/12 Ve min kablihi kitabu musa imamen ve rahmeh ve haza kitabun musaddikun lisanen arabiyyen li yunzirellezine zalemu ve buşra lil muhsinin ( Ve ondan önce delil olarak ve rahmet olarak Musa' nın kitabıydı. Bu, o zalimleri uyarmak ve iyileri müjdelemek için Arapça lisan ile doğrulayan kitaptır. )
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder