23 Eylül 2016 Cuma

Kitaptan Başka Hakem Yoktur

Allahü Teala, Al'i İmran suresinin 80. ayetinde habercilerin ve meleklerin Rab konumunda düşünülmemesi gerektiğini belirtmektedir. Dolayısıyla şeyhlerin, hocaların, alim olduğunu iddia eden kişilerin sözlerinin hüküm niteliğinde addedilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.
 
Allah, insan için gerekli tüm bilgiyi Kur'an'da verdiğini, kendi kelamı yani Kur'an ayetleri dışında herhangi bir kaynağın referans olarak baz alınamayacağını açıkça belirtmektedir. Buna rağmen islami kültürde ve kitap verilen diğer kültürlerde "Din Adamı / Dini Lider vb." ünvanına sahip kişilerin söylemlerinin hüküm niteliğinde algılandığına şahit olunmaktadır.
 
Allah'ın konuya ilişkin aşağıdaki iki ayeti son derece açıktır.
 
Maide 5/43 Ve keyfe yühakkimuneke ve ındehümüt tevratü fıha hukmüllahi sümme yetevellevne min ba'di zalik ve ma ülaike bil mü'minın ( Ve içinde Allah' ın hükmü bulunan Tevrat yanlarındayken seni nasıl hakem yaparlar da sonra, bunun ardından yüz çevirirler? Ve onlar inananlar değillerdir. )
 
En'am 6/114 E fe ğayrallahi ebteğıy hakamen ve hüvellezi enzele ileykümül kitabe müfassala vellezine ateynahümül kitabe ya'lemune ennehu münezzelün min rabbike bil hakkı fe la tekunenne minel mümterın ( Size kitabı ayrıntılandırılmış olarak indirdiği halde Allah' tan başka hakem mi arayayım? Ve o kendilerine kitap verdiklerimiz, kesinlikle onun gerçekten Rabb' lerinden indirilmiş olduğunu bilirler. O halde şüphe edenlerden olma. )
 
Yukarıdaki her iki ayetin kod numaralarını oluşturan rakamlar toplandığında 12 sayısı ( 6+6 = 12 ) elde edilmektedir. İki adet 6'nın yanyana oluşturduğu 66 sayısı Allah kelimesini oluşturan harflerin ebced değerleri toplamına eşittir.
 
5/43 ... 5+4+3 = 12 ... 6+6
 
6/114 ... 6+1+1+4 = 12 ... 6+6

Allah'ın kelamından, sözünden başka inanılacak söz olmadığı, sahte hocalara, şeyhlere, mürşidlere, din adamlarına inanılmaması gerektiği aşağıdaki ayetlerde açıkça belirtilmiştir.

A'raf 7/185 - E ve lem yenzuru fı melekutis semavati vel erdı ve ma halekallahü min şey'in ve en asa en yekune kadıkterabe ecelühüm fe bi eyyi hadısin ba'dehu yü'minun ( Allah' ın göklerdeki ve yerdeki mülkiyetine ve Allah' ın şeyden o yaratmış olduğuna ve belki de vadelerinin yaklaşmış olduğuna bakmadılar mı? Artık ondan başka hangi söze inanırlar. )

Casiye 45/6 - Tilke ayatüllahi netluha aleyke bil hakk fe bi eyyi hadısin ba'dellahi ve ayatihı yü'minun ( Bunlar Allah' ın ayetleridir. Onları sana gerçek ile okuruz. O halde Allah' tan ve ayetlerinden sonra hangi söze inanırlar? )

Mürselad 77/50 - Fe bi eyyi hadisin ba'dehu yu'minun ( O halde onun ardından hangi söze inanırlar? )


 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder