20 Eylül 2016 Salı

Dünya Hayatı ve Ahiret Yurdu

Zümer 39/30 - İnneke meyyitün ve innehüm meyyitun ( Kesinlikle sen ölüsün ve kesinlikle onlar da ölüler. )

Zümer suresinin 30. ayetindeki bu ifade evvelki bölümlerde incelenmiş ve dünya hayatı olarak nitelenen sürecin esas itibarıyla bir "ölü olma" süreci olduğu tespiti yapılmıştı.
Kur'an'da "Dünya Hayatı" tanımlaması 65 * ayette yer almaktadır. Bu ayetlerde Dünya Hayatının bir aldanma / aldatmaca ( illüzyon ) olduğu, ona ondan ötesi yokmuş gibi bağlanılmaması gerektiği, daim, ebedi, yaşayan ve gerçek olan ahiret yurduna kavuşabilmek için çaba sarfedilmesi gerektiği ısrarla vurgulanmaktadır.

( * 65 ... 6+5 = 11 Nümerolojik olarak elde edilen 11 sayısı şirkin ve Şeytan aldatmacasının sembolü niteliğindedir. Zira Şeytan insanları "Sadece dünya hayatının var olduğuna, dünya hayatının faydasına erişmek için her yolun mübah olduğuna, dünyevi menfaatlere tutkuyla bağlanılması gerektiğine ve insanın kendisine kulluk etmesi durumunda bu dünyevi menfaatleri ona sağlayacağına inandırmaya çalışmaktadır. Dünya'da yaşanan bunca ızdırap ve acı Şeytan'ın bu telkinine kanmış olan insanlardan kaynaklanmaktadır. )

"Dünya Hayatı" ve "Ahiret Yurdu" ile ilgili net mesaj içeren birkaç ayet aşağıdadır.

Fatir 35/5 Ya eyyühen nasü inne va'dellahi hakkun fe la teğurrannekümül hayatüd dünya ve la yeğurranneküm billahil ğarur ( Ey insanlar, Allah' ın vaadi kesinlikle gerçektir. O halde dünya hayatı kesinlikle sizi aldatmasın. Aldatan da sizi Allah ile  aldatmasın.)

42/20 - Men kane yürıdü harsel ahırati nezid lehü fı harsih ve men kane yürıdü harsed dünya nü'tihı minha ve ma lehu fil ahırati min nesıb ( Kim ahiretin ekinini istemişse ona ekinde artırırız. Kim dünyanın ekinini istemişse ona ondan veririz. Ama ona ahirette nasip yoktur. )*

*Ayette, nefsaniyetine yenik düşerek kaba madde alemi olan dünyaya saplanmış ve ondan başkasını düşünmeyen ve istemeyenlerin asla üst süptil boyutlara geçiş liyakatine erişemeyecekleri, kaba madde aleminde defaatle reenkarne olacakları dolaylı olarak bildirilmektedir.

Hadid 57/20 İ'lemu enne mel hayatüddünya le'ıbun ve lehvun ve zinetun ve tefahurun beyneküm ve tekasurun fil'emvali vel evladi ke meseli ğaysin a'cebel kuffare nebatühu sümme yekunu hutamen ve fil ahıreti azabun şeduydun ve mağfiretun minallahi ve rıdvanun ve mel hayatüddünya illa meta'ulğurur ( Bilin ki o dünya hayatı kesinlikle oyundur, eğlencedir, süstür, aranızda övünmedir, mallardan ve çocuklardan çoğaltmadır. Bitirip yetiştirdiği, ekincilerin hoşuna giden yağmur misali gibidir. Sonra kırpılmış parça olur. Ahirette şiddetli azap, Allah' tan af ve rıza vardır. Dünya hayatı aldatıcı fayda haricindeki değildir. )

En'am 6/32 Ve mel hayatüd dünya illa leıbün ve lehv ve led darul ahıratü hayrun lillezıne yettekun e fe la ta'kılun ( Ve dünya hayatı, oyun ve eğlence haricindeki değildir. Ahiret yurdu ise, o sakınanlar için daha hayırlıdır. O halde akıl etmez misiniz? )
Ankebut 29/64 Ve ma hazihil hayatüd dünya illa lehvün ve leıb ve inned darel ahırate le hiyel hayevan lev kanu ya'lemun ( Ve bu dünya hayatı eğlence ve oyun haricindeki değildir. Kesinlikle ahiret yurdu, o yaşayandır. Keşke bilmiş olsalardı. )

Bakara 2/200 Fe iza kadaytüm menasikeküm fezkürullahe ke zikriküm abeküm ev eşedde zikra fe minen nasi men yekulü rabbena atina fid dünya ve ma lehu fil ahırati min halak ( İbadetlerinizi yaptığınızda Allah’ ı, babalarınızı hatırladığınız gibi veya daha şiddetli hatırlayın. İnsanlardan kim "Rabb' imiz bize dünyada ver." derse, ona ahirette nasip yoktur. )

Şura 42/20 Men kane yürıdü harsel ahırati nezid lehü fı harsih ve men kane yürıdü harsed dünya nü'tihı minha ve ma lehu fil ahırati min nesıb ( Kim ahiretin ekinini istemişse ona ekinde artırırız. Kim dünyanın ekinini istemişse ona ondan veririz. Ama ona ahirette nasip yoktur. )

Necm 53/29 Fe a'rıd an men tevella an zikrina ve lem yurid illel hayated dunya ( O halde o bizi hatırlamaya yüz çevirmiş ve dünya hayatından başkasını istemeyen kimselerden yüz çevirip dön. )

A'la 87/16 Bel tü'sirunel hayated dünya ( Bilakis dünya hayatını tercih ediyorsunuz. )

Ra'd 13/26 - Allahü yebsütur rizka li men yeşaü ve yakdir ve ferihu bil hayatid dünya ve mel hayatüd dünya fil ahırati illa meta ( Allah, rızkı dilediği kimseye genişletir ve daraltır. Dünya hayatıyla ferahlayıp sevinirler. Oysa dünya hayatı ahiretin yanında fayda / meta haricindeki değildir. )

Ankebut 29/64 - Ve ma hazihil hayatüd dünya illa lehvün ve leıb ve inned darel ahırate le hiyel hayevan lev kanu ya'lemun ( Ve bu dünya hayatı eğlence ve oyun haricindeki değildir. Kesinlikle ahiret yurdu, o yaşayandır. Keşke bilmiş olsalardı. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder