9 Eylül 2016 Cuma

Haberciyi Allah'a Ortak Koşma Yanılgısı

Bazı insanlar bilinçli veya bilinçsiz şekilde Habercilerin insan ötesi ilahi varlıklar olduklarını düşünerek onları söylemlerinde ve davranışlarında Allahü Teala'ya ortak koşmaktadırlar. Özellikle gerçekliği tartışılabilir olan birçok hadiste Haberci, maalesef olması gerekenden çok daha farklı bir konumda tutulmakta ve açık bir şirk suçu işlenmektedir.
 
Örneğin Allah kelamını içerdiği belirtilen ve Levlake hadisi olarak bilinen şu cümlenin gerçekliğine inanılmaktadır. “Ey habibim sen olmasaydın alemleri yaratmazdım.” ( Yani söyleme göre Allahü Teala alemleri Haberci için yaratmış. )

Oysa ki Allahü Teala aşağıdaki ayetlerde bu konuda insanlara açık uyarılarını iletmiştir.

Al'i İmran 3/80 - Ve la ye'müraküm en tettehızül melaikete ve nebiyyıne erbaba e ye'müruküm bil küfri ba'de iz entüm müslimun

( Ve size, melekleri ve habercileri Rabler edinmeyi emretmez. Teslim olanlar olmanızdan sonra, size inkarı mı emreder? )

Maide 5/43 - Ve keyfe yühakkimuneke ve ındehümüt tevratü fıha hukmüllahi sümme yetevellevne min ba'di zalik ve ma ülaike bil mü'minın

( Ve içinde Allah' ın hükmü bulunan Tevrat yanlarındayken seni nasıl hakem yaparlar da sonra, bunun ardından yüz çevirirler? Ve onlar inananlar değillerdir.  )

Haberci de kendi ağzıyla sadece bir insan olduğunu ve Allah'ın kendisinden istediği tebliği ifa ettiğini belirtmektedir.

En'am 6/50 - Kul la ekulü leküm ındı hazainüllahi ve la a'lemül ğaybe ve la ekulü leküm innı melek in ettebiu illa ma yuha ileyy kul hel yestevil a'ma vel besır e fe la tetefekkerun

( Size Allah' ın hazineleri benim indimdedir." demiyorum. Gaybı da bilmiyorum. Size, kesinlikle ben meleğim de demiyorum. Kesinlikle ben ancak o vahyedilene tabi oluyorum." de. "Kör ile gören eşit seviyede midir? Fikretmez misiniz?" de. )

Hud 11/31 - Ve la ekulü leküm ındı hazinüllahi ve la a'lemül ğaybe ve la ekulü innı melekün ve la ekulü lillezıne tezderı a'yünüküm len yü'tiyehümüllahü hayra allahü a'lemü bima fı enfüsihim innı izen le minez zalimın

( Ve "Ben sizlere Allah' ın hazinesi indimdedir demiyorum. Gaybı da bilmiyorum. Kesinlikle ben meleğim de demiyorum. O gözünüzde hakir olanlar için, Allah onlara asla hayır vermez de demiyorum. O nefislerinin içinde olanı Allah bilir. O zaman kesinlikle ben zalimlerden olurum." )
 
Ayrıca, Habercilerin de, nefsani duyguları, hataları, şaşırmaları olan insanlar oldukları, Allah'ın bazı ayetlerde Habercilerin hatalarını ve onlara açık uyarılarını beyan etmesiyle sabittir.
 
En'am 6/68 - Ve iza raeytellezine yehudune fı ayatina fe a'rıd anhüm hatta yehudu fı hadısin ğayrih ve imma yünsiyennekeş şeytanü fe la tak'ud ba'dez zikra meal kavmiz zalimın

( Ve ayetlerimiz hakkında dalıp gidenleri yönelenleri gördüğün zaman, onlar ondan başka söze yönelene kadar onlardan yüz çevir. Eğer Şeytan kesinlikle sana unutturursa, hatırladıktan sonra artık o zalimler kavmiyle birlikte oturma. )
 
Tevbe 9/43 - Afallahü ank lime ezinte lehüm hatta yetebeyyene lekellezine sadeku ve ta'lemel kazibın

( Allah sana af eylesin. O doğrular sana açığa çıkana ve yalancıları bilene kadar beklemeden neden onlara izin verdin? )
 
Yunus 10/109 - Vettebı' ma yuha ileyke vasbir hatta yahkümellah ve hüve hayrul hakimın

( Ve sana vahyedilene tabi ol. Allah hüküm verene kadar sabret. O hakimlerin en hayırlısıdır. )
 
Hud 11/112 - Festekım kema ümirte ve men tabe meake ve la tatğav innehu bima ta'melune besır

( O halde emredildiğin gibi doğru ol. Seninle birlikte tevbe edenler de. Azmayın. Kesinlikle O ne yaptığınızı görendir. )
 
İsra 17/73 - Ve in kadu le yeftinuneke anillezı evhayna ileyke li tefteriye aleyna ğayrahu ve izen lettehazuke halıla

( Ve neredeyse seni, o sana vahyettiğimiz hakkında, bize ondan başkasını uydurman için fitneye düşüreceklerdi. O zaman seni sadık samimi dost edineceklerdi. )
 
İsra 17/74 - Ve lev la en sebbetnake lekad kidte terkenü ileyhim şey'en kalıla 

( Ve şayet sana sebat vermemiş olsaydık, onlara doğru, az şey kadar meyledecektin, terkedecektin. )
 
İsra 17/75 - İzen le ezaknake dı'fel hayati ve dı'fel memati sümme la tecidü leke aleyna nesıra

( O zaman sana hayatı kat kat ve ölümü kat kat tattırırdık. Sonra bize karşı sana yardımcı bulamazdın. )

Taha 20/40 - İz temşı uhtüke fe tekulü hel edüllüküm ala men yekfülüh fe raca'nake ila ümmike key tekarra aynüha ve la tahzen ve katelte nefsen fe necceynake minel ğammi ve fetennake fütunen fe lebiste sinıne fı ehli medyene sümme ci'te ala kaderin ya musa

( Zamanında kızkardeşin yürürdü de "Sizi ona bakacak kişiye yönelteyim mi?" derdi. Böylece seni annene gözü aydın olsun ve hüzünlenmesin diye geri döndürdük. Bir nefsi öldürdün de seni gamdan kurtardık. Seni sınavlarla sınadık da Medyen' in sahipleri içinde senelerce kaldın. Sonra kadere, ölçüye göre geldin ey Musa." )
 
Ahzab 33/1 - Ya eyyühen nebiyyüttekıllahe ve la tütııl kafirıne vel münafikın innellahe kane alimen hakima

( Ey haberci, Allah' tan sakın. İnkarcılara ve ikiyüzlülere itaat etme. Kesinlikle Allah bilendir hakimdir. )
 
Ahzab 33/2 - Vettebı ma yuha ileyke min rabbik innellahe kane bima ta'melune habıra 

( Ve o Rabb' inden sana vahyedilene tabi ol. Kesinlikle Allah ne yaptığınızdan haberdardır. )
 
Ahzab 33/52 - La yehıllü leken nisaü min ba'dü ve la en tebeddele bihinne min ezvacin ve lev a'cebeke husnühünne illa ma meleket yemınük ve kanellahü ala külli şey'in rakıba 

( Bundan başka kadınlar sana helal olmaz. Şayet güzellikleri seni etkileyip hoşuna gitse bile, o elinin malik oldukları hariç, onları başka eşlerle değiştirmek olmaz. Allah herşey üzerinde gözetleyendir. )

Saffat 37/139 - Ve inne yunüse le minel murselın

( Ve kesinlikle Yunus gönderilenlerdendi. )

Saffat 37/140 - İz ebeka ilel fülkil meşhun

( Zamanında dolu gemiye kaçmıştı. )

Saffat 37/141 - Fe saheme fe kane minel müdhadın

( Ok çekti de kaydırılanlardan oldu. )

Saffat 37/142 - Feltekamehül hutü ve hüve mülım

( Böylece onu balık yuttu. O kınayandı. )

Saffat 37/143 - Fe lev la ennehu kane minel müsebbihın

( Şayet kesinlikle o övgü sözleri söyleyenlerden olmasaydı. )

Saffat 37/144 - Le lebise fı batnihı ila yevmi yüb'asun

( Onun karnında diriltilecekleri güne kadar kalacaktı. )
 
Mü'min 40/78 - Ve lekad erselna rusülen min kablike minhüm men kasasna aleyke ve minhüm men lem naksus aleyk ve ma kane li rasulin en ye'tiye bi ayetin illa bi iznillah fe iza cae emrallahi kudiye bil hakkı ve hasira hünalikel mübtılun

( Ve senden önce de resuller gönderdik. Onlardan kimini sana anlattık. Onlardan kimini sana anlatmadık. Allah' ın izni haricinde ayet getirmek resul için olmaz. Artık Allah' ın emri geldiğinde gerçek ile hüküm verilir. Batılcılar orada hasarlanırlar. )
 
Tahrim 66/1 - Ya eyyühen nebiyyü lime tüharrimu ma ehallellahu leke tebteğıy merdate ezvacike vallahü ğafurun rahımun

( Ey haberci, eşlerinin rızasını arayarak, Allah' ın sana helal kıldığını neden haram kılıyorsun? Allah affedendir merhametlidir. )
 
Kıyamet 75/16 - La tuharrik bihi lisaneke li ta'cele bihi

( Onu acele yapmak için ona dilini kıpırdatma. )
 
Kıyamet 75/17 - İnne aleyna cem'ahu ve kur'anehu

( Kesinlikle onu toplaması ve onu okuması üzerimizedir. )
 
Kıyamet 75/18 - Fe iza kare'nahu fettebı kur'anehu

( O halde onu okuduğumuzda, okunuşunu takip et. )
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder