23 Eylül 2016 Cuma

İlim

"İlm" ( İlim ) kelimesi Kur'an'da Allah'ın sıkça vurguladığı temel kavramlardan biridir. Rabb'imiz tüm yaratılışın bir ilim, bilgi dokusundan oluştuğunu, var oluşun her detayında derin bilgilerin mevcut olduğunu ve tüm mahlukatın bu ilimle, bilgiyle kuşatıldığını beyan etmektedir. Bir başka deyişle, büyük bir bilgi matrisinin içinde yer aldığımız düşünülebilir. 
 
Bugün "Bilim" ile "Dini" karşılaştırıp, dini zayıf konumlandırmaya çalışanlar, hatta "Bilim dini yendi." gibi  beyanlarda bulunanlar büyük yanılgı içindedirler. Zira "Din" yani Allah'ın ilmi herşeyi kapsamaktadır. Yani insanların "bilim" olarak algıladıkları bilgi setleri, Allah'ın ilminin sadece küçük parçalarıdırlar. Allahü Teala "bilim" olarak algılanan tüm kavramları ve gerçekleri ayetlerinde kelimesel ve nümerik deliller ile açıklamıştır. Allah, ilmi kavramayanları ayetinde şöyle tanımlamıştır.
 
Yunus 10/39 - Bel kezzebu bima lem yühıytu bi ılmihı ve lemma ye'tihim te'vılüh kezalike kezzebellezine min kablihim fenzur keyfe kane akıbetüz zalimın ( Bilakis, O'nun ilmini kuşatıp kavrayamadıklarından dolayı yalanladılar. Onun yorumu onlara asla gelmedi. Onlardan öncekiler de işte böyle yalanlamışlardı. Artık bak zalimlerin sonu nasıl oldu. )
 
Allah'ın herşeyi ilimle kuşatmış olduğunu belirten ayetlerin adedi 6' dır. 6 rakamı nümerolojik ve ilahi mühür niteliği taşıması açısından dikkat çekicidir.
 
En'am 6/80 Ve haccehu kavmüh kale e tühaccunnı fillahi ve kad hedan ve la ehafü ma tüşrikune bihı illa en yeşae rabbi şey'a vesia rabbi külle şey'in ılma e fe la tetezekkerun ( Ve kavmi onunla mücadele etti. "Beni yönlendiren Allah hakkında benimle mücadele mi ediyorsunuz? Rabb' imin dilediği şey haricinde, O’na ortak koştuklarınızdan korkmam. Rabb' im  herşeyi ilimce kapsayan genişliktedir. O halde hatırlamaz mısınız?" dedi.
 
A'raf 7/89 Kad ifterayna alellahi keziben in udna fı milletiküm ba'de iz neccaynellahü minha ve ma yekunü lena en neude fıha illa en yeşaellahü rabbüna vesia rabbüna külle şey'in ılma alellahi tevekkelna rabbeneftah beynena ve beyne kavmina bil hakkı ve ente hayrul fatihın ( Allah bizi o ondan kurtardıktan sonra sizin milletinize dönersek, Allah' a karşı yalan uydurmuş oluruz. Rabb' imiz Allah' ın dilemesi haricinde oraya geri dönüşümüz olamaz. Rabb' imiz ilmen herşeyi kapsayan genişliktedir. Biz Allah' a dayanıp sığınırız. Rabb' imiz, bizimle kavmimiz arasını gerçekten aç. Sen açanların en hayırlısısın. )
 
18/91 Kezalik ve kad ehatna bi ma ledeyhi hubra ( İşte böyleydi. Onun yanında olanları ilimle kuşattık. )
 
20/98 İnnema ilahükümüllahüllezı la ilahe illa hu vesia külle şey'in ılma ( Kesinlikle ilahınız, haricinde ilah olmayan o Allah’ tır. Herşeyi ilmen genişçe kapsar. )
 
Mü'min 40/7 Elllezıne yahmilunel arşe ve men havlehu yüsebbihune bi hamdi rabbihim ve yü'minune bihı ve yestağfirune lillezıne amenu rabbena vesı'te külle şey'ir rahmeten ve ılmen fağfir lillezıne tabu vettebeu sebıleke vekıhim azabel cehım ( O arşı, tahtı yüklenip taşıyanlar ve onun çevresindekiler övgü sözleri söyleyerek Rabb' lerini överler. O’na inanırlar ve o inananlar için af isterler. Rabb' imiz, herşeyi rahmet olarak ve ilim olarak kapsamışsındır. O halde, o tevbe edenler için ve senin yoluna tabi olanlar için af eyle. Onları cehennem azabından koru. )
 
Talak 65/12 Allahüllezi haleka seb'a semavatin ve minel ardı mislehünne yetenezzelül emru beynehünne li ta'lemu ennallahe ala külli şey'in kadirun ve ennallahe kad ehata bi külli şey'in ilmen ( Allah, o yedi gökleri ve yerden de onların aynısını yaratandır. Emir, kesinlikle Allah' ın herşeye gücü yeten olduğunu bilmeniz için onların arasından iner. Kesinlikle Allah herşeyi ilmen kuşatmıştır.)
 
Kur'an'da "İlm" ( İlim ) kelimesi ise 105 kere tekrarlanmaktadır. Bu sayının nümerolojik hesabı yapıldığında ilahi mühür olan 6 rakamına erişilmektedir. 105 ... 1+0+5 = 6 )
 


 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder