23 Eylül 2016 Cuma

Tek Topluluk ( Ümmeten Vahideten ) ?

Allahü Teala, insanların yaratış sonrasında doğru olmayan yolda ilerleyen tek bir topluluk olduklarını, kendisinin insanlara ilim ve yönlenme ( hidayet ) bahşetmesinden sonra sınav niteliğinde bir ayrışımın gerçekleştiğini ve bu ayrışımın kıyamet gününe  ( ayağa kalkış günü ) kadar olan süreçte ve daha sonrasındaki ahiret sürecinde de devam edeceğini ayetlerinde belirtmektedir.

Allah insanları, onlara verdikleriyle sınamakta, sınavı geçmek için gerekli unsurları ayetlerinde açıkça beyan etmekte ve kıyamet gününe / hesap gününe kadar devam edecek bu sınavın sonucuna göre de cenneti ve cehennemi dolduracağını belirtmektedir.

Allah insanların "Tek Topluluk" olmalarını istememektedir. Zira "Tek Topluluk" olma durumunun, başlangıçtaki gibi yerde Allah'a isyan eden insanlar güruhu oluşturacağını beyan etmektedir. Bu husus ayetlerde şöyle ifade edilmektedir.
 
Maide 5/48 Ve enzelna ileykel kitabe bil hakkı müsaddikan li ma beyne yedeyhi minel kitabi ve mühayminen aleyhi fahküm beynehüm bi ma enzelellahü ve la tettebı' ehvaehüm an ma caeke minel hakk li küllin cealna minküm şir'aten ve minhaca ve lev şaellahü le cealeküm ümmeten vahıdeten ve lakin li yeblüveküm fı ma ataküm festebikul hayrat ilellahi merciuküm cemıan fe yünebbiüküm bi ma küntüm fıhi tahtelifun ( Ve sana da, kitaplardan o ondan öncekileri doğrulayan ve onları kollayan kitabı gerçek ile indirdik. O halde, onların aralarında Allah' ın indirdiği ile hükmet. Onların heveslerine tabi olarak, sana o gerçekten gelen üzerine sapma. Biz, sizlerden her biriniz için doğru yol oluşturduk. Şayet Allah dileseydi sizi tek topluluk kılardı. Lakin o size verdikleri hakkında sizi sınamak içindi. Öyleyse hayırlara ilerleyin. Hepinizin dönüşü Allah' adır. Artık, o hakkında ihtilafa düştüklerinizi size o haber verir. )

Hud 11/118 Ve lev şae rabbüke le cealen nase ümmeten vahıdeten ve la yezalune muhtelifın ( Ve şayet Rabb' in dileseydi insanları tek topluluk kılardı da ihtilaf etmekten geri durmazlardı. )

Nahl 16/93 Ve lev şaellahü le cealeküm ümmeten vahıdeten ve lakin yüdıllü men yeşaü ve yehdı men yeşa' ve le tüs'elü enne an ma küntüm ta'melun ( Ve şayet Allah dileseydi sizi tek topluluk kılardı. Lakin dilediği kimseyi saptırır ve dilediği kimseyi yönlendirir. O yapmakta olduklarınızdan kesinlikle sual edileceksiniz. )

Şura 42/8 Ve lev şaellahü le cealehüm ümmeten vahıdeten ve lakin yüdhılü men yeşaü fı rahmetih vezzalimune ma lehüm min veliyyin ve la nesır ( Ve şayet Allah dileseydi, onları tek topluluk kılardı. Lakin, dilediği kimseyi rahmetine sokar. Zalimler, onlara ne dost ne de yardımcı yoktur. )

Ancak günümüzde "Globalleşme", "Küreselleşme", "Dünya Vatandaşı Olma", "Tek Dünya Devleti Kurma" gibi kavramların sıkça dile getirildiğini, bu yönde planlar yapıldığını ve toplumun bu yönde şartlandırıldığını, telkinlere maruz bırakıldığını görmekteyiz. Farklı ırklara, dillere, renklere, kültürlere sahip insanların birbirleriyle kardeşçe, dostça yaşamaları olması gereken durum iken, tüm bu insanları belirli hedefler doğrultusunda aynı düşünsel formata sokmaya çalışmak, onları tek tip düşünen robotlara dönüştürecek stratejiler geliştirmek ve uygulamak doğru yol olmayabilir. Zira Allahü Teala, yarattığı sistemde uyguladığı sınav kapsamında insanlar arasındaki bu ayrışımın, bu farklılığın olmasını istemektedir.

Rum 30/22 - Ve min ayatihı halkus semavati vel erdı vahtilafü elsinetiküm ve elvaniküm inne fı zalike le ayatin lil alimın ( Ve göklerin, yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin çeşitliliği O’nun ayetlerindendir. Kesinlikle bunda, bilenler için ayetler vardır. )

Zuhruf 43/33 Ve lev la en yekunen nasü ümmeten vahıdeten le cealna li men yekfüru bir rahmani li büyutihim sukufen min fiddatin ve mearice aleyha yazherun ( Ve şayet insanların tek topluluk olma durumu olmasaydı, Rahman' ı inkar eden kimselerin evleri için gümüş tavanlar ve onun üzerine çıkmaya merdivenler oluştururduk. )
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder