9 Eylül 2016 Cuma

Sınav ( Fitne - Bela )

Allahü Teala, yaratılışın insan için bir sınav olduğunu, yaratılışının hemen ardından Şeytan ile olan ilk sınavında başarısız olan insanın maddeden sıyrılıp özü olan ruhsal niteliğine dönebilmesi, yani kovulduğu cennete geri dönebilmesi için "hayat" adı verilen sınavda başarılı olması gerektiğini bir çok ayette açıkça beyan etmektedir.
 
Mülk 67/2 - Ellezi halekal mevte vel hayate li yeblüveküm eyyüküm ahsenu amelen ve hüvel azizul ğafur ( Ölümü ve hayatı, hanginizin daha güzel iş, çalışma yapacağını sınamak için o yarattı. O büyüktür affedendir. )
 
Tevbe 9/126 - E ve la yeravne ennehüm yüftenune fı külli amin merraten ev merrateyni sümme la yetubune ve la hüm yezzekkerun ( Onlar her yıl bir veya iki kere kendilerinin kesinlikle her çeşidinden sınandıklarını görmüyorlar mı? Sonra tevbe etmiyorlar ve hatırlamıyorlar. ) *

* İnsanın her anının bir sınav olduğu gerçeğinin yanısıra, ayette insanın her yıl çok büyük bir veya iki sınavdan geçtiği bilgisi verilmekte gibi görünmektedir.
 
Bakara 2/124 - Ve iz ibtela ibrahıme rabbühu bi kelimatin fe etemmehünn kale innı caılüke lin nasi imama kale ve min zürriyyetı kale la yenalü ahdiz zalimın ( Ve zamanında Rabb' i İbrahim’ i kelimeler ile sınadı. Böylece onları tamamladı. "Kesinlikle ben seni insanlar için önder kıldım." dedi. "Ve soyumdan da." dedi. "Zalimler ahdime erişemezler." dedi. )
 
A'raf 7/168 - Ve katta'nahüm fil erdı ümema minhümüs salihune ve minhüm dune zalike ve belevnahüm bil hasenati ves seyyiati leallehüm yarciun ( Ve onları yerde topluluklara ayırdık. Onlardan iyi olanlar da vardı ve onlardan bundan başkaları da. Onları güzelliklerle ve kötülüklerle sınadık. Umulur ki dönerler. )
 
En'am 6/165 - Ve hüvellezi cealeküm halaifel erdı ve rafea ba'daküm fevka ba'dın deracatin li yeblüveküm fı ma ataküm inne rabbeke serıul ıkabi ve innehu le ğafurun rahım ( Ve sizi yerin halifeleri kılan ve size o verdikleri ile sizi sınamak için, bazınızı bazınıza derecelerle üstün kılan O'dur. Kesinlikle Rabb' in azabı hızlı olandır. Kesinlikle O affedendir merhametlidir. )
 
Kur'an'da Sınav / Sınamak anlamına gelen Fitne, Bela kelimeleri 37 ( 3 + 7 = 10 ) surede toplam 66 ( Allah kelimesini oluşturan harflerin ebced değerleri toplamı ) kere geçmektedir. Her iki sayının da ilahi mühür nümerolojisi açısından oldukça dikkat çekici olduğu görülmektedir.
 


 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder