16 Şubat 2019 Cumartesi

Fatir ... Father ve İkili Yedi

"Fatir" kelimesi "Yoktan Yaratan" anlamına gelen ve Allahü Teala'nın yüce sıfatlarından biri olan kelimedir. "Fatir" kelimesi batı dillerine de köken teşkil etmiş olup İngilizce'deki "Father" ve Almanca'daki "Vater" ( "V" harfi "F" telafuz edilir. ) kelimelerinin kökeni de "Fatir" kelimesidir. Latince'deki "Pater" ve Grekçe'deki "Pateras" kelimeleri de de yine aynı kökene sahiptir. ( "P" harfi "F" olarak da telafuz edilebilmektedir. )

Kur'an'da ve İncil'deki bazı ayetlerde, insanın yüce Rab'bine karşı olması gereken sevgi duygusunun yoğunluğuna ilişkin nacizane bir sezgi kazandırabilmek amacıyla "Baba" teşbihi yapılmıştır. 

2/200 - Fe iza kadaytüm menasikeküm fezkürullahe ke zikriküm ABEKÜM ev eşedde zikra fe minen nasi men yekulü rabbena atina fid dünya ve ma lehu fil ahırati min halak ( İbadetlerinizi tamamladığınızda Allah’ ı, BABALARINIZI hatırladığınız gibi veya daha şiddetli hatırlayın. İnsanlardan kim "Rab’bimiz bize dünyada ver." derse, ona ahirette nasip yoktur. )

40 Matta 5-16 Sizin ışığınız insanların önünde öyle parlasın ki, iyi işlerinizi görerek gökteki BABANIZ'I yüceltsinler!"

Kur'an ayetlerinde, "Yoktan Yaratan" anlamına gelen "Fatir" kelimesiyle, yaratılışın nümerik sembolü olan "7" ve "14" ( İkili Yedi * ) sayıları arasında bir ilişki gözlemlenmektedir. 

( * "İkili Yedi" kavramı yaratılıştaki düaliteyi sembolize etmektedir. 

65/12 - Allahüllezi haleka seb'a semavatin ve minel ardı mislehünne .......... ( Allah, o yedi gökleri ve yerden de onların aynısını yaratandır. ..... ) )

- "Fatir" kelimesi Kur'an'da "14" kere tekrarlanmaktadır.
- "Fatir" kelimesinin ilk kez geçtiği ayet En'am suresinin "14." ayetidir. Ve bu ayette "Fatir" kelimesi "7". kelimedir.
- 35. sure olan Fatir suresinde "Fatir" kelimesinin geçtiği 35/1 kodlu ayetin kodunu oluşturan rakamlar ve ayetteki "Fatir" kelimesinin sıra numarası (5)ntoplandığında "14" sayısı elde edilmektedir. ( 3+5+1+5 = "14" )
- "Fatir" kelimesinin Kur'an'da "7". kez geçtiği ayetin kodu 20/72 olup, ayet numarası "7" ve "2" sayılarından oluşmaktadır. ( İkili Yedi )









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder