13 Şubat 2019 Çarşamba

Mammon

"Mammon" kelimesi Kur'an'da yer alan "Metaül hayatüd dünya" ( Dünya hayatının metası, maddesi, serveti" anlamına gelen kelimedir. Bu kelime İncil'in aşağıdaki ayetlerinde, Kur'an'da olduğu gibi "Metaül hayatüd dünya illa ğurur" ( Dünya hayatı metası, maddesi ancak aldatmacadır. ) ifadesinin içerdiği anlam itibarıyla yer almaktadır.

40 Matta 6-24 No man can serve two masters: for either he will hate the one, and love the other; or else he will hold to the one, and despise the other. Ye cannot serve God and MAMMON. ( "Hiç kimse iki efendiye kulluk edemez. Ya birinden nefret edip öbürünü sever, ya da birine bağlanıp öbürünü hor görür. Siz hem Tanrı'ya, hem de MAMMON'a / MADDİ SERVETE kulluk edemezsiniz." )

42 Luka 16-13 No servant can serve two masters: for either he will hate the one, and love the other; or else he will hold to the one, and despise the other. Ye cannot serve God and MAMMON. ( "Hiçbir uşak iki efendiye kulluk edemez. Ya birinden nefret edip öbürünü sever, ya da birine bağlanıp öbürünü hor görür. Siz hem Tanrı'ya, hem MAMMON'a / MADDİ SERVETE kulluk edemezsiniz." )

42 Luka 16-9 And I say unto you, Make to yourselves friends of the MAMMON of unrighteousness; that, when ye fail, they may receive you into everlasting habitations. ( Size şunu söyleyeyim, dünyanın aldatıcı MAMMON'u / SERVETİ kendinize dost edinmek için kullanın ki, bu servet yok olunca sizi sonsuza dek kalacak konutlara Kabul etsinler." )

42 Luka 16-11 If therefore ye have not been faithful in the UNRIGHTEOUS MAMMON, who will commit to your trust the true riches? ( Dünyanın aldatıcı MAMMON'u / SERVETİ konusunda güvenilir değilseniz, gerçek serveti size kim emanet eder? )

42 Luka 16-13 No servant can serve two masters: for either he will hate the one, and love the other; or else he will hold to the one, and despise the other. Ye cannot serve God and MAMMON. ( "Hiçbir uşak iki efendiye kulluk edemez. Ya birinden nefret edip öbürünü sever, ya da birine bağlanıp öbürünü hor görür. Siz hem Tanrı'ya, hem MAMMON'A / MADDİ SERVETE kulluk edemezsiniz." )

Okültizmde hırs, açgözlülük, adaletsizlik, para, zenginlik kelimelerini temsil eden ve cin ismi olarak da bilinen "Mammon" kelimesi İbranicede "Para" anlamına gelmektedir.

"Mammon" veya Türkçede hayvan ismi olarak kullanılan "Maymun" kelimesi esasen Arapça YMN köküne haiz "Yemin" ( Sağ el ) kelimesinin başına "Ma / M" ön eki getirilerek oluşturulmuş olan "Ma yemin" yani ulanmış haliyle "Maymin" ( El altında olan, Elde olan, Bilinen ) kelimesinin tezahürüdür. 

Grekçede "Taklitçi, Maymun" anlamında kullanılan "Mimon" kelimesi de "Ma yemin / Maymin" kelimesinin bir tezahürüdür. 

Mammon tasviri

                  Mammona kulluk tasviri                                                                                                     

"Mammon" kelimesinin "Maymun" kelimesi ile olan fonetik benzerliği ve bu kelimenin cin ismi olarak kullanılması dikkat çekmektedir. Ayrıca Maymunun insana göre alt boyut varlığı olması ve aynı şekilde cinlerin de insana göre alt boyut varlıkları olması da ilginç bir durum ve uyum arzetmektedir. Buradaki boyut kavramı fiziki boyutları ( uzunluk, genişlik, derinlik ) değil idrak seviyesine göre kademelendirilmiş boyutları ( frekansları ) tanımlamaktadır.

Kur'an'da, Vazifeli Varlıkların ( Meleül Ala ) ruhsal tekamülünü tamamlayamayan aksine azgınlıkta en üst seviyeye çıkmak suretiyle oldukça geri durumda kalan inkarcı satanistlere hitabını içeren ayetteki ifadeler de dikkat çekmektedir. Hitapta "insan kategorisindeyken daha alt boyut varlığı olan maymuna dönüştürülen insanlardan" bahsedilmektedir.

2/65 - Ve lekad alimtümüllezına'tedev minküm fis sebti fe kulna lehüm kunu KIRADATEN hasiın ( Ve sizlerden yedinci gün içinde hududu aşanları bildiniz. Böylece onlara, "Kovulup reddedilmiş MAYMUNLAR olun." dedik. 

5/60 - Kul hel ünebbiüküm bi şerrin min zalike mesubeten ındellah men leanehüllahü ve ğadıbe aleyhi ve ceale minhümül KIRADATE vel hanazıra ve abedet tağut ülaike şerrun mekanen ve edallü an sevais sebıl ( De ki: "Allah' ın indinde musibet olarak bunlardan daha kötüsünü size haber vereyim mi? Allah' ın  lanetlediği ve üzerine öfke eylediği ve onlardan MAYMUNLAR, domuzlar ve azgına kulluk edenler oluşturduğu kimseler, işte bunlar mekan olarak daha kötüdürler. Düz yoldan daha da sapmışlardır." ) 

Ayetlerde "Domuz"a dönüşmekten de bahis olması ve İncil'de "Domuzun içine giren cinlerden" bahsedilmesi "Maymun" ve "Cin" ilişkisine anlam kazandırmaktadır.

40 Matta 8-30 Onlardan uzakta otlayan büyük bir domuz sürüsü vardı.

40 Matta 8-31 CİNLER İsa'ya, "Bizi kovacaksan, şu DOMUZ sürüsüne gönder" diye yalvardılar.

Bu çerçevede, "Maymunlar Cehennemi" olarak bilinen film serisindeki ana temanın da "İnsanlar ile Cinler arasındaki mücadele" olduğu ortaya çıkmakta gibidir. 2017 yılı yapımı olan "War of the Planet of the Apes" filmi de ismi itibarıyla dikkat çekmektedir. "Maymunlar Gezegeni Savaşı" . Bu "gezegen" hangi gezegendir? Cinlerin tamamen ele geçirmeye çalıştıkları Dünya mıdır?


İnsandaki saldırganlık ve şiddetin kökeninin maymuna dayandığı tezi üzerine Richard Wrangham  ve  Dale Peterson tarafından yazılmış olan "Demonic Males : Apes and the Origins of Human Violence" kitabı  da önem arzetmektedir.


Tekamül edemeyen ancak insan veya cin formunda olan varlıkların alt tekamül seviyesinde  yani alt boyut varlıkları seviyesinde olduklarına, bir başka deyişle "hayvan" olduklarına ilişkin şu ayet önem arzetmektedir.

7/179 - Ve lekad zera'na li cehenneme kesıran minel cinni vel insi lehüm kulubün la yefkahune biha ve lehüm a'yünün la yübsırune biha ve lehüm azanün la yesmeune biha ülaike kel en'ami bel hüm edall ülaike hümül ğafilun ( Ve cinlerden ve insanlardan çoğunu cehennem için bıraktık. Onların kalpleri vardır, onlarla anlamazlar. Onların gözleri vardır, onlarla görmezler. Onların kulakları vardır, onlarla duymazlar. Bunlar hayvanlar gibidirler. Bilakis daha da sapmışlardır. İşte onlar habersizlerdir. )















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder