18 Şubat 2019 Pazartesi

Yapmadıklarıyla Övülenler

3/188 - La tahsebennellezine yefrahune bima eten ve yühıbbune en yuhmedu bima lem yef'alu fe la tahsebennehüm bi mefaziten minel azab ve lehüm azabün elım ( O yaptıklarından dolayı ferahlayıp sevinenleri ve o yapmadıklarıyla övülmeyi sevenleri hesaba alma. Kesinlikle onları azaptan kurtulanlar sanma. Elim azap onlaradır. )

Ayette, gösteriş amaçlı olarak yaptıkları ve/veya yapmış gibi göründükleri işlerden dolayı övülmek isteyenleri bekleyen azabın haberi verilmektedir.

Ayete toplumsal yaşamdan örnek verilecek olursa akla ilk gelecek olan, nihai amacı her yolu mübah sayarak yüksek miktarlarda para kazanmak olan ancak toplumda hayırsever ve iyi algısı oluşturabilmek için, maliyeti servetinin ihmal edilebilir bir oranına denk gelen, göstermelik hayır işleri yapan ve bunları da reklam amaçlı olarak bağıra bağıra duyuranların misalidir. Bu misal kapsamında olan inkarcı satanistlerin yaptıkları ve yapmadıkları ayetlerde şöyle bildirilmiştir.

69/34 - Ve la yehuddu ala ta'amil miskin ( Ve yoksulun yedirilmesine teşvik etmezdi, yönlendirmezdi. )

104/2 - Ellezi cemea malen ve addedeh ( O malı toplayan ve onu adet adet sayan, )

89/20 - Ve tühıbbunel male hubben cemmen ( Ve malı yığmacasına, toplamacasına sevgiyle seviyorsunuz. )

104/3 - Yahsebü enne malehu ahledeh ( Malının onu ebedi kılacağını sanar. )

16/71 - Vallahü faddale ba'daküm ala ba'dın fir rızk fe mellezine füddılu bi raddı rizkıhim ala ma meleket eymanühüm fe hüm fıhi seva' e fe bi nı'metillahi yechadun ( Ve Allah, rızıklarda bazınızı bazınıza üstün kıldı. Ancak o üstün olanlar rızıklarını o ellerinin malik olduklarına vermezler ki onda eşit olsunlar. Yani Allah' ın nimeti ile cihad mı ediyorlar? )

107/5 - Ellezine hüm an salatihim sahun ( Onlar dualarında habersizdirler. )
107/6 - Ellezine hüm yüraun ( Onlar gösteriş yaparlar. )
107/7 - Ve yemneunel maun (Ve ihtiyaçlığı, yardımı engelleyip menederler. )

4/37 - Ellezine yebhalune ve ye'mürunen nase bil buhli ve yektümune ma atahümüllahü min fadlih ve a'tedna lil kafirıne azaben muhina ( O cimrilik edenler ve insanlara cimriliği emredenler ve Allah’ ın onlara üstünlüğünden lütfundan verdiğini gizleyenler. İnkarcılar için alçaltıcı hakir eden azap hazırladık. )

4/38 - Vellezine yünfikune emvalehüm riaen nasi ve la yü'minune billahi ve la bil yevmil ahır ve men yeküniş şeytanü lehu karınen fe sae karına ( Ve o mallarını insanlara gösteriş olarak harcayanlar Allah’a ve sonraki güne inanmazlar. Kim ki şeytan ona arkadaş olur, o kötü arkadaştır. )

İşin en acı yönü ise maalesef şeytanın hipnozu altında olan kör, sağır ve dilsiz toplum, ayetlerde misali verilen ve insan denmesi bile zor olan varlık türünü yüceltmekte, onu saygın ve aziz konumunda tutmaktadır. Ancak döngü sonu olan Altın Çağ'da ( Kıyamet Günü / Ayağa Kalkış Günü, Din Günü ) idrak ve bilgi seviyesi yükselen, duyuları açılan insanlar yaptıkları hatayı anlayacaklar ve büyük bir değişimin gerçekleşmesine vesile olacaklardır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder