14 Şubat 2019 Perşembe

Kötülük Öldürmekle Tükenmez

İslami kültürde "Kısas" kavramı dogmatik olarak zihinlere yerleşmiş / yerleştirilmiş bir kavramdır. Hatta Kur'an'ın, kötülüğe maruz kalma durumunda daima kısası yani aynısı ile karşılık vermeyi makbul ve mübah saydığı inanışı da çağlardır süregelmiştir. Oysa kötülük, kötülükle ortadan kalkmamakta bilakis süregelmektedir. Zulüm, zulümle ortadan kalkmamakta sadece süregelmektedir.

4/149 - İn tübdu hayran ev tuhfuhü ev ta'fü an suin fe innellahe kane afüvven kadıra ( Eğer hayırı açıklar veya gizlerseniz veya kötülüğü affederseniz, kesinlikle Allah affedendir gücü yetendir. )

28/54 - Ülaike yü'tevne ecrahüm merrateyni bima saberu ve yedraune bil hasenetis seyyiete ve min ma razaknahüm yünfikun ( İşte onlar, o sabırlarından dolayı onlara ödülleri iki kere verilir. Kötülüğü güzellikle savarlar ve o rızıklandırdıklarımızdan harcarlar. )

Özellikle Şura suresinin 42/40 kodlu ayeti yanlış anlaşılmaya, çarpıtılmaya müsait olan ve özellikle bir sınav olarak Kur'an'da yer alan bir ayettir. ( Tıpkı 4/3 kodlu ayette bahsedilen "yetim kadınların" koruma amaçlı olarak dörde kadar nikahlanması gibi...Bu ayet doğrudan "4 kadına kadar nikahlanmak caizdir." şeklinde yorumlanmaktadır. )

42/40 - Ve cezaü seyyietin seyyietün mislüha FE MEN AFA VE ASLEHA FE ECRUHU ALELLAH innehu LA YÜHIBBUZ ZALİMIN ( Ve kötülüğün karşılığı, aynısı gibi kötülüktür. AMA KİM AFFEDERSE VE İYİLEŞTİRİRSE ONUN ÖDÜLÜ ALLAH'ADIR. Kesinlikle O ZALİMLERİ SEVMEZ. )

Ayetten de açıkça anlaşılacağı üzere, "kötülük öldürmekle tükenmemektedir." Kötülüğü ortadan kaldırmanın tek yolu "Af" ve "Güzellik"tir. Bir katili öldüren bir adam yeryüzündeki katil sayısının azalmasına değil sabit kalmasına vesile olmaktadır.

İncil ayetlerinde yer alan Haberci İsa'nın aşağıdaki sözü de bu kapsamda büyük önem ve derin mana taşımaktadır.

40 Matta 5-38 "'Göze göz, dişe diş' dendiğini duydunuz. 

40 Matta 5-39 Ama ben size diyorum ki, kötüye karşı direnmeyin. Sağ yanağınıza tokat atan kimseye öbür yanağınızı da çevirin.

Misli ile karşılık daima çarpışma ve şiddet doğuracağından, şiddeti ve onun olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek, huzur ve barış ortamı tesis edebilmek için yumuşatıcı işlev görecek olan "Sabır ve AF Mekanizmasının" çalıştırılması gerekmektedir. Allahü Teala "sabretmeyi ve af eylemeyi" insan için "büyük azim gerektiren işlerdendir." olarak tanımlamıştır.

42/43 - Ve le men sabera ve ğafera inne zalike le min azmil ümur ( Ve kim sabrederse ve affederse, kesinlikle bu büyük ve azimli işlerdendir. )








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder