11 Kasım 2019 Pazartesi

Ruh, Öz Varlık ve Nefs

Evvelki bölümlerde değinildiği üzere yaratılışta 3 ana unsur bulunmaktadır.

1- Kelime
2- Ruh
3- Madde *

* Madde alemi olan kâinatta da 3 tip varlık bulunmaktadır. 

1- Süptil Varlık ( Ruh'un madde alemindeki temsilcisi olan süptil madde niteliğindeki Öz Varlık. Düalite prensibi kapsamında iki tür Öz Varlık bulunmaktadır. Vazifeliler ( Melekler ) ve Cinler )

2- Yarı Süptil Varlık ( Süptil ve Kaba Madde arası niteliğe sahip varlık. Cennet adı verilen ve sevgi planı olarak adlandırılan Sirius'taki varlık türüdür. )

3- Kaba Madde Varlık / Bedenli Varlık / Nefs / Benlik ( Öz Varlığın kaba madde alemi olan dünyada kaba madde / beden almasıyla tezahür eden varlıktır. Örnek : İnsan ) Madde, hem Asli Tesirler ile hem de Ruh kaynaklı olup Öz Varlık vesilesiyle iletilen tesirler ile devinir. Bedenin maddesel ve nefsani arzuları, Asli Tesirler ile tezahür ederken negatif tesir ileten kötü ruhlar tarafından da aşırıya, abartıya, israfa ve çoklamaya yönlendirecek şekilde tetiklenir. Bu maddesel arzuların idraki ve kontrolü Öz Varlık tarafından gerçekleştirilir. Ancak beden maddesinin organik işleyiş mekanizması ( kan dolaşımı, kalp atışı, yaşlanma vb. ) yaşlanma gibi olgular doğrudan Asli Tesirler tarafından gerçekleştirilmekte olup, bunlar Öz Varlık’ın doğrudan kontrolünde değildir. )

45-Romans-6-12 Bu nedenle bedenin tutkularına uymamak için günahın ölümlü bedenlerinizde egemenlik sürmesine izin vermeyin.

45-Romans-8-13 Çünkü benliğe* göre yaşarsanız öleceksiniz; ama bedenin kötü işlerini Ruh'la öldürürseniz yaşayacaksınız. ( * Benlik = Nefs )

Ayette Ruh’un madde alemindeki temsilcisi olan Öz Varlık’ın, Kaba Madde Bedenin maddesel ( nefsani ) arzularını kontrol edebildiği oranda tekamül edeceği bildirilmektedir.

Nefs, bir tekâmül sınavı olan aldatıcı ve zorlu kaba madde aleminde ya temizlenip öze dönecek veya kaba maddeye aldanarak özden ve tekâmülden uzaklaşacaktır.

Nefsin negatif düşünce, tutum ve davranışlara meyilli olduğu kutsal kitaplarda vurgulanmaktadır.


2/54 ….. fe tubu ila bariiküm faktülu enfüseküm ….. ( ……. O halde tevbe edip güzel yaratanınıza tabi olun da nefislerinizi öldürün…….. )

12/53 - Ve ma überriü nefsı İNNEN NEFSE LE EMMRATÜM BİS SUİ illa ma rahıme rabbi inne rabbi ğafurun rahım ( Ve nefsimi iyi kılıp temizlemiyorum. KESİNLİKLE NEFİS, Rab’bimin merhamet gösterdiğinin haricinde, KÖTÜLÜĞÜ EMREDER. Kesinlikle Rab’bim affedendir merhametlidir. )

53/32 .... fe LA TÜZEKKUENFÜSEKÜM hüve a'lemu bi men itteka ( .... O halde NEFİSLERİNİZİ TEMİZE ÇIKARMAYIN. O sakınan kimseyi bilir. )

20/96 - Kale besurtü bima lem yebsuru bihı fe kabadtü kabdaten min eserir rasuli fe nebeztüha ve kezalike SEVVELET LI NEFSI ( "Ben onların görmediklerini gördüm. Resulün izinden avuçla avuçladım da onu bıraktım. İşte böyle NEFSİM BENİ SÜRÜKLEDİ, TEŞVİK ETTİ.." dedi. )

İncil ayetlerinde de Ruhun / Öz Varlığın / Öz Benliğin ve Nefsin / Benliğin niteliklerinden detaylı olarak bahsedilmekte ve Ruhtan / Özden kopulmaması yönünde uyarı yapılmaktadır.

48 Galatians 5-16 Şunu demek istiyorum: Kutsal Ruh'un yönetiminde yaşayın. O zaman benliğin tutkularını asla yerine getirmezsiniz. 

48 Galatians 5-17 Çünkü benlik Ruh'a, Ruh da benliğe aykırı olanı arzular. Bunlar birbirine karşıttır; sonuç olarak, istediğinizi yapamıyorsunuz. 

48 Galatians 5-18 Ruh'un yönetimindeyseniz, Yasa'ya bağımlı değilsiniz. 

48 Galatians 5-19 Benliğin işleri bellidir. Bunlar fuhuş, pislik, sefahat, 

48 Galatians 5-20 putperestlik, büyücülük, düşmanlık, çekişme, kıskançlık, öfke, bencil tutkular, ayrılıklar, bölünmeler, çekememezlik, 

 48 Galatians 5-21 sarhoşluk, çılgın eğlenceler ve benzeri şeylerdir. Sizi daha önce uyardığım gibi yine uyarıyorum, böyle davrananlar Tanrı Egemenliği'ni miras alamayacaklar. 

48 Galatians 5-22 Ruh'un ürünüyse sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, bağlılık, 

48 Galatians 5-23 yumuşak huyluluk ve özdenetimdir. Bu tür nitelikleri yasaklayan yasa yoktur. 

48 Galatians 5-24 Mesih İsa'ya ait olanlar, benliği, tutku ve arzularıyla birlikte çarmıha germişlerdir. 

48 Galatians 5-25 Ruh sayesinde yaşıyorsak, Ruh'un izinde yürüyelim. 

48 Galatians 5-26 Boş yere övünen, birbirine meydan okuyan, birbirini kıskanan kişiler olmayalım.  

48 Galatians 6-3 Kişi bir hiçken kendini bir şey sanıyorsa, kendini aldatmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder