27 Kasım 2019 Çarşamba

Vahiy mekanizması

"Vahiy" kelimesi ilahi kozmik bilgilerin ( kelimelerin ) Allahü Teala tarafından habercilere / resullere bildirilmesi olarak bilinmektedir. Ancak "Vahiy" kelimesinin kapsamı çok geniş olup, Allah'ın izni çerçevesinde ruhsal idare mekanizmasında vazifeli olan pozitif varlıklar ( melekler ) tarafından tüm varlıklara bilgi aktarımını tanımladığı gibi negatif varlıklar tarafından yapılan bilgi aktarımını da tanımlamaktadır. 

"Vahiy" kelimesinin Kur'an'daki kullanımları incelendiğinde bu durum daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

A- Meleklere Vahiy ;

8/12 - İz YUHIY rabbüke ilel MELAİKETE ennı meaküm fe sebbitüllezıne amenu seülkıy fı kulubillezıne keferur ru'be fadribu fevkal a'nakı vadribu minhüm külle benan

( Zamanında Rab’bin MELEKLERE  "Kesinlikle ben sizinle birlikteyim. İnananlara sebat verin. İnkarcıların kalplerine korku atacağım. O halde boyunlarının üstüne vurun ve onların tüm parmaklarına vurun." diye VAHYEDİYORDU. )

B- Haberciye vahiy;

46/9 - Kul ma küntü bid’an miner rusuli ve ma edri ma yuf’alu bi ve la biküm in ettebiu illa ma YUHA ileyye ve ma ene illa nezirun mubin

( De ki: "Ben resullerin yeganesi, özeli değilim. Bana ve size ne yapılacağını bilmem. Kesinlikle ancak o bana VAHYEDİLENE tabi olurum. Ben apaçık uyarıcı haricindeki değilim." )

C- Şeytanların vahyi;

6/112 - Ve kezalike cealna li külli nebiyyin adüvven şeyatınel insi vel cinni YUHIY ba'duhüm ila ba'dın zuhrufel kavli ğurura ve lev şae rabbüke ma fealuhü fe zerhüm ve ma yefterun

( Ve her haberci için insan ve cin şeytanlarını işte böyle düşman kıldık. Onlar birbirlerine aldatıcı süslü sözler VAHYEDERLER. Şayet Rab’bin dileseydi onu yapamazlardı. Artık onları ve o uydurduklarını bırak. )

6/121 - Ve la te'külu min ma lem yüzkerismüllahi aleyhi ve innehu le fısk ve inneş şeyatıne le YUHUNE ila evliyaihim li yücadiluküm ve in eta'tümuhüm inneküm le müşrikun

( Ve üzerlerine Allah' ın ismi hatırlanmamış olanlardan yemeyin. Kesinlikle o günahkarlıktır. Kesinlikle şeytanlar dostlarına, sizinle mücadele etmeleri için VAHYEDERLER. Eğer onlara itaat ederseniz kesinlikle siz ortak koşanlar olursunuz. )

D- Hayvanlara vahiy;

16/68 - Ve EVHA rabbüke ilen nahli en ittehızı minel cibali büyuten ve mineş şeceri ve min ma ya'rişun

( Ve Rab’bin bal arısına dağlardan, ağaçlardan ve o kurduklarından evler edinmesini VAHYETTİ. )

E- Havarilere* Vahiy

5/111 - Ve iz EVHAYTÜ ilel havariyyıne en aminu bı ve bi rasulı kalu amenna veşhed bi ennena müslimun

( Ve zamanında havarilere "Bana ve resulüme inanın." diye VAHYETTİM. "İnandık ve kesinlikle bizim teslim olanlar olduğumuza şahit ol." dediler.  )

* Havariler, Mesih İsa'nın 11 yardımcısı

Allahü Teala'nın vahiy yöntemleri;

42/51 - Ve ma kane li beşerin en yükellimehüllahü illa VAHYEN ev min verai hıcabin ev YURSİLE RASULEN fe YUHIYE* bi iznihı ma yeşa' innehu aliyyün hakım

( Ve Allah' ın insana kelam edip söz söylemesi, VAHYEN veya perde arkasından olması haricinde olmaz. Veya RESUL GÖNDERİR de izni ile ne dilerse VAHYEDER*. Kesinlikle O uludur hakimdir. )

* Ayette Allah'ın insanlara bilgi iletme yöntemleri arasında, tayin edeceği resullerin ( vazifeli varlıklar ) insanlara vahyetmesi mekanizmasının da bulunduğu görülmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder