18 Şubat 2020 Salı

Dalga - Parçacık Düalitesi ( Wave - Particle Duality )

Işık hem "dalga" hem de "parçacık" özelliği taşımakta olup, bu fenomene kuantum fiziğinde "Dalga-Parçacık Düalitesi" adı verilmektedir. Işık, foton adı verilen parçacıklar halinde yayılır ve bir foton hem dalga hem parçacık özelliği sergileyebilir. Çift Yarık Deneyinde ( Young Deneyi ) fotonun iki yarığın içinden geçerken yansıma perdesinde / duvarında bir girişim deseni oluşturması onun dalga benzeri özelliklere sahip olduğunu ispat etmektedir. Suyun bir taşın etrafından geçerken bükülmesi gibi ışık da bir nesnenin etrafından geçerken bükülebilir (diffraction) ve polarize olabilir. Tüm bu özellikler onun dalga niteliğini göstermektedir. Öte yandan, fotoelektrik fenomeninde görüldüğü üzere ışığın enerji parçacıkları halinde (fotonlar) etrafa yayılması onun parçacık özelliğini gösterir.  

65-Yahuda-1-13 Köpüğünü savuran denizin azgın DALGALARI gibi ayıplarını çevreye SAVURURLAR. Serseri YILDIZLAR gibidirler. Onları sonsuza dek sürecek koyu KARANLIK bekliyor.

İncil'in 65. suresinin 1-13 kodlu ayetinde  "Dalga" ve "Yıldız" kelimelerinin "Savrulmak" fiiliyle ve "Karanlık" ( Işığın düalitesi olan kavram ) birlikte kullanımı ışığın düal özelliğe yani hem dalga hem de parçacık özelliğine sahip olması fenomenini ( Dalga - Parçacık* Düalitesi ) çağrıştırmaktadır. ( * Yıldızlar, ışık saçan parçacıklar olarak düşünülebilir. )

Ayrıca, Çift Yarık Deneyi'nde ( Young Deneyi ) ışık parçacığı olan fotonun hareketi "gözlemlendiğinde" perdede / duvarda girişim deseni oluşturmayıp sadece iki çizgi oluşturması da ışığın katı bir parçacık gibi davrandığını göstermektedir. Bu deneyde ışık fotonu gözlemlendiğinde, parçacıkların çift yarıktan geçtikten sonra perdede çift yarık yansıması oluşturdukları yani çift yarık formunda savruldukları / yayıldıkları gözlemlenmektedir.


Çift Yarık Deneyi Düzeneği ( Parçacıklar "gözlemlendiğinde" girişim deseni oluşturmuyorlar ve sadece iki yarık yansıması oluşturuyorlar. )

Deneye konu olan "Çift Yarık"ın, "11" sayısının formuna benzemesi ile Dalga-Parçacık Düalitesi'ni çağrıştıran ayetin ait olduğu surenin numarasının ( 65 ) nümerolojik değerinin "11" olması arasında da okült ilinti olabilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder