20 Şubat 2020 Perşembe

Seçime yönlendirerek saptıran şeytan....

Bir sıfat olan ve "Yakan, Helak eden" anlamı taşıyan "Şeytan" kelimesi, cin şeytanı olan İblis ve onun şeytan neferleri için kullanılmaktadır.

Allahü Teala'nın izni ve ruhsal tekamüle hizmet eden kader mekanizması prensipleri dahilinde kendisine süre verilen ( münzarin olan ) cin şeytanı İblis ve onun şeytan neferleri insanları düal ( ikili ) sistem içinde iki seçenekli seçime yönlendirerek saptırırlar. 

7/20 - Fe vesvese lehümeş şeytanü li yübdiye lehüma ma vuriye anhüma min sev'atihima ve kale ma nehaküma rabbüküma an hazihiş şecerati illa en tekuna melekeyni ev tekuna minel halidın
( Şeytan onların ayıplarından, çirkinliklerinden o onlara gizlenmişleri, örtülmüşleri onlara açığa çıkarmak için onlara vesvese verdi. "Rab’biniz, ancak iki melek veya ebedilerden olursunuz diye sizi şu ağaçtan men etti." dedi. )

"Ağaca yaklaşmak" veya "Ağaca yaklaşmamak"

90/10 - Ve hedeynahün necdeyni
( Ve onu iki yola yönlendirdik. )

"İki yol"

Yani aslında insan kendi yaptığı seçimin / -lerin sonuçlarını deneyimlemektedir.

42/30 - Ve ma esabeküm min müsıbetin fe bima kesebet eydıküm ve ya'fu an kesır
( Ve size musibetten ne isabet ederse o ellerinizin kazandıklarındandır. Çoğunu affeder. )

İnsanı cennetten ( Yarı Süptil Alem ) çıkarıp dünyaya ( Kaba Madde Alemi ) sevkeden şeytan/-lar, sonrasında insanın cennete geri dönmesini yani ruhsal tekamülünü engellemek için insanları "Nefsaniyet" ve "Ruhaniyet" 'ten ( veya "Maddiyat" ve "Ruhaniyet" ) oluşan iki seçenek arasında yanlış seçime yönlendirmek üzere yoğun çaba içine girmişlerdir.  

34/20 - Ve lekad saddeka aleyhim iblısü zannehu fettebeuhü illa ferıkan minel mü'minın
( Ve İblis onların üzerine zannını doğruladı da inananlardan bir kısmı hariç ona tabi oldular. )

Şeytanın en meşhur söylemi "Ben sizden beriyim. Allah'tan korkarım." cümlesidir. Zira Enfal suresinin 48. ayetinde ikili bir durumu gören şeytanın, saptırdığı insanı hemen nasıl yalnız bıraktığı misallendirilmektedir. 

8/48 - Ve iz zeyyene lehümüş şeytanü a'malehüm ve kale la ğalibe lekümül yevme minen nasi ve innı carul leküm fe lemma teraetil fietani nekesa ala akıbeyhi ve kale innı berıün minküm innı era ma la teravne innı ehafüllah vallahü şedıdül ıkab
( Ve şeytan, onlara çalışmalarını süslü gösterdiği zaman, "Bugün insanlardan size galip gelecek yoktur. Kesinlikle ben size yardımcıyım." dedi. İki topluluk göründüğünde topukları üzerinde döndü ve "Kesinlikle ben sizden beriyim. Kesinlikle ben sizin görmediklerinizi görüyorum ve kesinlikle ben Allah’tan korkarım. Allah azabı şiddetli olandır." dedi. )

İbrahim suresinin 21. ayetinde de hesap gününde, şeytanlara tabi olanlarla şeytanlar arasındaki konuşma bildirilmektedir.

14/21 - Ve berazu lillahi cemıan fe kaled duafaü lillezınestekberu inna künna leküm tebean fe hel entüm muğnune anna min azabillahi min şey' kalu lev hedanellahü le hedeynaküm sevaün aleyna ecezı'na em saberna ma lena min mehıys
( Ve Allah için topluca meydana çıkacaklardır. Zayıflar o kibirlenenler için, "Kesinlikle biz sizlere tabi olduk. Sizler Allah' ın azabından bir şeyi üzerimizden savanlar olabilir misiniz?" diyeceklerdir. "Şayet Allah bizi yönlendirseydi, sizi yönlendirirdik. Aczedip sızlansak da sabretsek de bize aynıdır. Bize kaçacak yer yoktur." diyeceklerdir. )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder