12 Şubat 2020 Çarşamba

Şeytanın 2T Döngüsü

Düaliteden üniteye uzanan ruhsal tekamül yolculuğundaki en büyük engel "Kısır döngü" veya "Şeytan döngüsü"* olarak da anılan "2T Döngüsü"'dür. Nedir "2T"?

* Almanca'daki "Teufelskreis" kelimesi "Kısırdöngü" anlamına gelmekte olup, kelimenin kök anlamı "Şeytan çemberi"'dir. Bu kavram "Ouroboros" ismindeki "kuyruğunu yiyen yılan" ile sembolize edilmektedir.

Tahrik ve Tatmin ....

Şeytanın yegane silahı, nefsaniyetin meylettiği ancak aslında ihtiyacı olmayan dünyevi ve batıl kaba madde parametreleriyle ( mal, mülk, şöhret, ünvan, tahakküm vb.* ) "Tahrik" etmek,  ardından ruhsal tekamülden ve yükselişten feragat yani Allah yolundan sapma karşılığında bu nefsani unsurların aldatıcı ve geçici "Tatminini" kendisi sağlarmış gibi görünmektir. 

* Bkz:


Helake sürükleyen bir kısır döngüden ibaret olan ve bugün şirketler** vasıtasıyla sistematik olarak yürütülen bu basit ve aldatıcı uygulama Kur'an'da "Fayda sağlamayan ticaret" ve dolaylı olarak "Batan ticaret" ( Ticareten tebur ) olarak misallendirilir.

Bkz.


2/16 - Ülaikellezineşteravüd dalalete bil hüda fe ma rabihat ticaratühüm ve ma kanu muhtedın
( İşte onlar yönlendirme karşılığında sapıklığı satın aldılar da ticaretleri fayda sağlamadı. Yönlendirilenlerden de değillerdi. )

35/29 - İnnellezine yetlune kitaballahi ve ekamus salate ve enfeku min ma razaknahüm sirran ve alaniyeten yercune ticaraten len tebur
( Kesinlikle o Allah' ın kitabını okuyanlar, duaya kalkanlar ve o onları rızıklandırdıklarımızdan gizlice ve açıkça harcayanlar kesinlikle batmayan ticareti umarlar. )

Mesih İsa'nın, İblis'in  "Batan ticaret" teklifini reddedişi İncil'deki şu ayetlerle bildirilir.

40-Matthew-4-8 İblis bu kez İsa'yı çok yüksek bir dağa çıkardı. O'na bütün görkemiyle dünya krallıklarını göstererek,

40-Matthew-4-9 "Yere kapanıp bana taparsan, bütün bunları sana vereceğim" dedi.

40-Matthew-4-10 İsa ona şöyle karşılık verdi: "Çekil git, Şeytan! 'Tanrın Rab'be tapacak, yalnız O'na kulluk edeceksin' diye yazılmıştır."

Varlıkların yegane "Tatmin" vesilesinin "Allah'ı hatırlamak" olduğu Ra'd suresinin 28. ayetinde bildirilir.

13/28 - Ellezine amenu ve tatmeinü kulubühüm bi zikrillah e la bi zikrillahi tatmeinül kulub
( Onlar inanırlar ve kalpleri, Allah' ın hatırlanması ile tatmin olur. İyi bilin ki, kalpler Allah' ın hatırlanması*** ile  tatmin olur. )

*** "Zikrillah" ( Allah'ın hatırlanması ) kavramı, temel anlamda ilimde derinleşmek, iyilik ve doğruluk uğrunda cehid ve gayret göstermek, daima diğerlerine yardıma odaklı bir yaşam sürmek olarak özetlenebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder