3 Şubat 2020 Pazartesi

Garur / Gurur ... Aldatma / Aldanma

"Garur / Gurur" kelimesi "Övünme, Kibirlenme" anlamında kullanılan ve özünde "Aldatıcı" anlamı taşıyan kelimedir. Kaba madde alemi dünyadaki tekâmül süreçlerinin başlarında olan ve "başkaları" olarak nitelendirdiği varlıkların da aslında "kendisi" olduğunu henüz idrak edememiş varlıklarda "Gurur" fenomeni sıklıkla müşahede edilir. 

"Gurur" duygusunun esareti altına giren varlıklarda ruhsal zafiyet, "dünyevi unsurlara saplantı" ve "kendilerini üstün görme" sendromu bulunur. 

Dünyadaki kan ve gözyaşının temel sebebi olan "Gurur" sendromunun esas itibarıyla "varlığın kendisini aldatması" olduğu ayetlerde şöyle bildirilmektedir. 

3/185 - Küllü nefsin zaikatül mevt ve innema tüveffevne ücuraküm yevmel kıyameh fe men zuhziha anin nari ve üdhılel cennete fe kad faz ve mel hayatüd dünya illa metaul ĞURUR 

( Tüm nefisler ölümü tadacaktır. Ve ayağa kalkış gününde ödülleriniz kesinlikle size vefa edilecektir. Kim ateşten uzaklaştırılıp, cennete sokulursa kurtulmuştur. Dünya hayatı ALDATICI madde, fayda haricindeki değildir. ) 

Şeytanın varlıklara tek vadinin "Gurur" yani "Aldatma" olduğu Nisa suresinin 120. ayetinde bildirilir. 

4/120 - Yeıdühüm ve yümennıhim ve ma yeıdühümüş şeytanü illa ĞURURA 

( Onlara vaad eder ve onları saplantılara, kuruntulara sokar. Şeytan onlara ALDATMA haricindekini vaad etmez. ) 

Aşağıdaki ayetlerde ise Allah'ın ismini kullanarak, inançlı ve iyi varlık taklidi yaparak diğer varlıkları istismar eden, onları aldatanlardan, "Allah ile aldatmak." ifadesiyle bahsedilmektedir.

31/33 - Ya eyyühen nasütteku rabbeküm vahşev yevmen la yeczı validün an veledihı ve la mevludün hüve cazin an validihı şey'a inne va'dellahi hakkun fe la TEĞURRannekümül hayatüd dünya ve la YEĞURRanneküm billahül ĞARUR 

( Ey insanlar, Rab’binizden sakının. Ne babanın çocuğuna, ne de çocuğun babasına bir şey karşılık veremediği günden korkun. Kesinlikle Allah' ın vaadi gerçektir. O halde, dünya hayatı sizi kesinlikle ALDATMASIN. ALDATICI sizi kesinlikle Allah ile ALDATMASIN. ) 

35/5 - Ya eyyühen nasü inne va'dellahi hakkun fe TEĞURRannekümül hayatüd dünya ve la YEĞURRanneküm billahül ĞARUR 

( Ey insanlar, Allah' ın vaadi kesinlikle gerçektir. O halde dünya hayatı kesinlikle sizi ALDATMASIN. ALDATICI sizi kesinlikle Allah ile ALDATMASIN. ) 

57/14 - Yunadunehüm e lem nekun meaküm kalu bela ve lakinneküm fetentüm enfüseküm ve terabbastüm vertebtum ve ĞARRETkümül emaniyyu hatta cae emrullahi ve ĞARREküm billahil ĞARUR  

( Onlara seslenirler "Sizinle birlikte olmadık mı?" "Evet. Lakin kesinlikle siz nefislerinizi fitnelediniz, gözlediniz ve şüphelendiniz. Sizi saplantılı istekleriniz ALDATTI. Nihayet Allah' ın emri geldi. ALDATAN sizi Allah ile ALDATTI." derler. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder