25 Ekim 2021 Pazartesi

"Bilgi" her şeyin özü, bilginin özü de "Kelime"dir.

"Bilgi Çağı" olarak isimlendirilen son dönemde "Bilginin her şeyin özü olduğu." ifadesi bilim insanları tarafından sıkça dile getirilmekte, "Bilgi"'nin maddeden, enerjiden, uzaydan ve zamandan daha temel bir olgu olduğunu belirtmektedir.

2019 yılında yazılmış olan "At the Beginning of Everything is the Word" ( Her Şeyin Başlangıcında Kelime Vardır ) isimli kitap ta bu bağlamda dikkat çekmektedir. 

Bilimsel yayınlarda yer alan bazı bölümler şöyledir.

"Physicist Vlatko Vedral explains to Aleks Krotoski why he believes the fundamental stuff of the universe is information and how he hopes that one day everything will be explained in this way." 

( Fizikçi Vlatko Vedral, evrenin temel unsurunun bilgi olduğuna neden inandığını açıklıyor ve bir gün her şeyin bilgi ile açıklanacağını ifade ediyor." ( Guardian 2010 )

"Is information the only thing that exists? Physics suggests information is more fundamental than matter, energy, space and time."

( Var olan tek şey bilgi mi? Fizik, bilginin maddeden, enerjiden, uzaydan ve zamandan daha temel olduğunu önesürüyor. ) ( New Scientist 29.03.2017 )

"Forget Space-Time: Information May Create the Cosmos" 

( Uzay - Zamanı unutun: Bilgi kozmosu yaratmış olabilir. ) ( Space.com 23.05.2015 )

Yukarıda yer alan bilimsel yazılarda bahsedilen "Bilgi" kelimesinin özü de "Kelime"dir. Zira her türlü bilgi, anlamları içeren "kelimeler" ile ifade edilmektedir. Bilim dünyasının "yeni teori" niteliğinde gündeme getirdiği bu hususun, Kur'an'da çok açık ve net ayetler ile bildirildiği görülmektedir.

Bakara suresinin 117. ayetinde her türlü "yaratılışın, varoluşun gerçekleşebilmesi" için Rab'bin "Ol." kelimesinin vuku bulmasının gerektiği bildirilmektedir. 

2/117 Bedius semavati vel ard ve İZA KADA EMRAN FE İNNEMA YEKULU LEHU KUN FE YEKUN

( O gökleri ve yeri yaratandır. BİR İŞE HÜKMETTİĞİNDE, KESİNLİKLE ONA "OL." DER DE O OLUR. )

Yunus suresinin 82. ayetinde de "gerçeğin yani gerçek varoluşun" Rab'bin bahşettiği kelimelerden ibaret olduğu bildirilmektedir.

10/82 Ve YUHİKKALLAHUL HAKKA Bİ KELİMATİHİ ve lev kerihel mucrimun

( Ve suçlular hoşlanmasalar da, Allah GERÇEĞİ KELİMELERİ İLE GERÇEKLEŞTİRİR. )

"Ol" emri ve "Kelime" ile yaratılışın ilk kez zikredildiği ayetlerin kodlarındaki "11" nümerolojisi de dikkat çekmektedir. Hatırlanacağı üzere 11 sayısı düalitenin, döngünün ve halden hale geçişin nümerik sembolüdür. Temel düalite tezahürü olan "Yok" halinden "Var" haline geçiş spiritüalizmde "Değer Farklanması" olarak anılmaktadır. Halden hale geçişi, ani değişimi ifade eden "BİRden BİRe" sözü de içeriğinde 11 sayısını barındırmaktadır. 

Allahu Teala'nın "kelimelerinin" yaratılışın kaynak kodları olduğu Kehf suresinin 109. ve Fatir suresinin 27. ayetlerinde teşbihi ifadelerle bildirilmektedir.

18/109 Kul lev kanel bahru midaden li KELİMATİ rabbi le nefidel bahru kable en tenfede kelimatu rabbi ve lev ci'na bi mislihi mededa

( De ki: "Şayet deniz Rab’bimin KELİMELERİ için mürekkep olsa, Rab’bimin kelimeleri tükenmeden önce deniz tükenecektir. Şayet onun aynısını yardımcı olarak getirsek bile." )

31/27 Ve lev enne ma fil erdi min şeceratin aklamun vel bahru yemudduhu min ba'dihi seb'atu ebhurin ma nefidet KELEMATULLAHinnellahe azizun hakim

( Ve şayet kesinlikle o yerdeki ağaçlar kalemler olsa ve deniz de ona destek olsa, ondan sonra da yedi deniz, ALLAH'IN KELİMELERİ tükenmez. Kesinlikle Allah yücedir hakimdir.  )

Yaratılışın özünde "Kelime" olduğu, İncil'in aşağıdaki ayetlerinde de şöyle bildirilmektedir. Konuya ilişkin ilk ayetin numarasında da ( 1 - 1 ) 11 nümerolojisi bulunmaktadır.

43 John 1-1 BAŞLANGIÇTA KELİME VARDI. KELİME Tanrı'yla birlikteydi ve KELİME TANRI'YDI.
43 John 1-2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi.
43 John 1-3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı.

Tüm yaratılmışlara verilen genel isim olan "Âlem" kelimesi de "İlm" ( Bilgi ) kökünden olup  "Bilinen, Bilinmeye aracı olan" anlamına gelmekte ve tüm yaratılışın esasen bir "bilgiler topluluğu, kelimeler topluluğu" olduğunu ortaya koymaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder