5 Ekim 2021 Salı

O Kur'an ki ...

"Kur'an" kelimesi "KR" kökünden türemiş olan ve "Okuma, Okunan, Okumaca" anlamına gelen bir kelimedir.

Kur / Kr = Okumak
an = gibi olan, -an, -maca

"Kiraat" ( Okuma ) kelimesi e "KR" kökünden türemiş olan bir kelimedir. Arapçadaki KR kökünün eski Türkçedeki anlamsal karşılığı olan "Ok / Okmak - Okumak" kelimesi ise "Çağırmak, Seslenmek, Getirmek" kök anlamını yani "Yok iken ortaya çıkarmak / çıkarmayı istemek" anlamını içermektedir.

Bir Türk ismi olan "Okan" kelimesi de ( Ok/Oğ/Og/Uğ/Ug ) kökünden türemiş olup "Yaratmak" ve barış anlamları taşımaktadır.
( Ok ( Yaratmak ) + an ( -an, gibi olan ) )

Yaydan çıkan çubuğa verilen isim olan "Ok" kelimesi de "Gelen, Getirilen" anlamında olup, çoğulu "Oğul" iken tekil olarak kullanılagelmiştir. ( Bilindiği üzere "Oğul" kelimesi "Doğan, Gelen, Dünyaya getirilen, Yaratılan" erkek çocuk anlamında kullanılmaktadır. ) Yani hepsinin derin kökeninde "Yok iken ortaya çıkarma" anlamı bulunmaktadır. 

Kur'an ayetlerinde sıkça geçen "Allah'ın kelimesiyle / kelâmıyla yaratışı" kavramındaki "Kelime" de esasen "Okuma, Seslenme, Çağırma, Konuşma" anlamlarını yansıtmaktadır. Mesih İsa'nın doğumunu, yaratılışını konu alan 3/45 kodlu ayette de "Doğum, Yaratılış" kavramıyla "Kelime" kelimesi ilintilendirilmiştir.

3/45 İz kaletil melaiketu ya meryemu innellahe yubeşşiruke bi KELİMETİN minhu ismuhul mesihu iysebnu meryeme vecihen fid dunya vel ahirati ve minel mukarrabin

( Zamanında melekler, "Ey Meryem, kesinlikle Allah sana kendinden KELİMEYİ müjdeliyor ki onun ismi Meryemoğlu mesih İsa’ dır. Dünyada ve ahirette saygındır ve yakınlaşanlardandır." dediler. )

Bu bağlamda, "Yaratmak" anlamına gelen İngilizcedeki "Create" ve Fransızcadaki "Créer" kelimelerinin, Arapçadaki "Kiraat" ( Okuma ) kelimesiyle fonetik ve semantik ilişkisi bulunmakta gibi görünmektedir.

İlahi nizamın yaratılış kodlarını içeren Kur'an'ın birçok tezahüre, oluşuma vasıta olabileceği Ra'd suresinin 13/31 kodlu ayetinde bildirilmektedir.

13/31 Ve lev enne KUR'ANEN SUYYİRAT BİHİL CİBALU EV KUTTAT BİHİL ERDU EV KULLİME BİHİL MEVTA bel lillahil emru cemia e fe lem yey'esillezine amenu en lev yeşaullahu le heden nase cemia ve la yezalullezine keferu tusibuhum bima saneu kariatun ev tehullu kariben min darihim hatta ye'tiye va'dullah innellahe la yuhliful miad

( Ve şayet kesinlikle KUR'AN Kİ, ONUNLA DAĞLAR GEZSE VEYA ONUNLA YER KESİLİP PARÇALANSA VEYA ÖLÜLER ONUNLA KONUŞTURULSA. Bilakis tüm işler Allah içindir. O halde o inananlar ümit kesip anlamadılar mı ki Allah dileseydi insanları topluca yönlendirirdi ve o inkar edenleri geri durdurmazdı. O ürettiklerinden dolayı onlara ansızın gelen bela isabet eder veya yurtlarının yakınına konar. Nihayet Allah' ın vaadi gelir. Kesinlikle Allah vaade, vadeye ihtilaf etmez. )

Tevbe suresinin 9/80 kodlu ayetinde "Yetmiş kere" tekrar vasıtasıyla oluşum gerçekleşebileceği dolaylı ve olumsuz bir misal üzerinden bildirilmektedir. ( 70 sayısının nümerolojik değeri olan 7 sayısı döngü sonun ve tamamlanma kavramlarının sembolü olup yaratılışın tamamlanmasını da simgelemektedir. )

9/80 İstağfir (1) lehum (2) ev (3) la (4) testağfir (5) lehum (6) in (7) testağfir (8) lehum (9) SEB'İNE (10) MERRATEN (11) fe (12) ley (13) yağfir (14) allahu (15) lehum (16) zalike (17) bi (18) enne (19) hum (20) keferu (21) bi (22) allahi (23) ve (24) rasuli (25) h (26) ve (27) allahu (28) la (29) yehdi (30) el (31) kavme (32) el (33) fasikin (34) 

( Onlara af iste veya onlara af isteme. Onlar için YETMİŞ KERE af istesen de Allah onlara af eylemeyecektir. Bu, kesinlikle onların Allah' ı ve resulünü inkar etmelerinden dolayıdır. Allah günahkarlar kavmini yönlendirmez. )

Ayetin ilk cümlesi 11 kelimeden oluşmakta olup, son kelime ikilisi olan "Seb'ine merraten" ( Yetmiş kere ) kelime setindeki "Merraten" ( Kere ) kelimesi ayetin son ve 11. kelimesidir. 11 sayısı düalitenin, döngünün ve halden hale geçişin ( dönüşümün, yeni başlangıcın ) nümerolojik sembolü olan sayıdır.

"Kur'an" kelimesinin Kur'an'da 70 kere tekrarlanmakta olması ve yukarıdaki ayetler dikkate alındığında "Okuma" anlamına gelen Kur'an'ın batinen "Oluşturma, Yaratma, Tezahüre vasıta olma" işlevleri olduğu gerçeği de ortaya çıkmaktadır. Zira ayetlerin okunması vasıtasıyla icra edilen şifacılık ve sihir ( büyü ) eylemleri de bu fenomenin bir yansımasıdır. Bir sihir kelime seti olan "Abracadabra" kelimesi de "Ebri ke debri" ( Düşününce / Konuşunca yaratırım. ) anlamını taşımaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder