5 Ekim 2021 Salı

Duygusal Zeka ( EQ ) ve Akleden Kalp 

"Kalb" kelimesi KLB kökünden olup "Değişmek, Dönmek, Tersine çevirmek" anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Arapça kökenli "İnkilab" ( Dönüşüm, Devrim ) kelimesi de aynı köktendir. İnsan vücudundaki en temel organa "Kalb / Kalp" isminin verilmesinin sebebi kelimenin anlamını yansıttığı üzere, kalbin vücutta kan dolaşımını / değişimi / döngüsünü sağlamasıdır.

Bilimsel çalışmalar kalp ile beyin arasında çok yakın sinirsel bağlantılar olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta kalpteki sinir şebekesinin beyindekinden daha kompleks olduğu belirtilmektedir. Temel bilgi kaynağı kutsal kitaplar olan spiritüalizmde kalbin, ruhun kaba madde planındaki temsili olduğu kabul edilir ki kutsal kitaplarda bu hususa ilişkin bilgiler mevcuttur. Kalbin, vücuttaki kan dolaşımını ve oksijen iletisini sağlaması dışındaki işlevleri ve özellikleri şöyle sıralanabilir 

- Kalp insana, hayatını düzenleyen heyecansal, algısal ve sezgisel sinyalleri iletir.

- Kalp frekansları ve kalbin ilettiği tesirler Duygusal Zekanın ( EQ / Emotion Quantity ) kaynağıdır. EQ, bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisinin, kapasitesinin ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır. 

- Kalp vücuttaki organların uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktadır.

- Kalp ile beyin daimi ve yoğun iletişim içindedir. 

- Kalp beyinden aldığı komutla faaliyette bulunmaz. Kalp beyinden önce oluşur ve atmaya başlayarak işlevini görür. Bu fenomene otoritmik adı verilmektedir.

- Kalbin kendi iç sinir sistemi vardır ki buna kalpteki beyin adı verilir.

- Negatif duygular sinir sisteminde kaosa sebebiyet verirken pozitif duygular ise sinir sistemini düzenler.

- Kalbin manyetik alanı vücuttan birkaç adım öteden ölçülebilmektedir. Bu fenomen de kalbin, beyinden çok daha güçlü bir manyetik alana sahip olduğu ve hatta beyni yönlendirdiğini göstermektedir.

- Fetal gelişim sürecinde kalp, beyinden önce gelişir ve atarak işlev görmeye başlar.

- Pozitif duygular beynin kapasitesini artırır ve doğru kararlar almasını sağlar.

- Bağışıklık sistemi pozitif dugulara odaklanmak suretiyle güçlendirilebilir.

Hacc suresinin 46. ayetinde kalbin "Görme" ve "Akletme" işlevlerinden bahsedilmesi konu bağlamında delil niteliğindedir.

22/46 E fe lem yesiru fil erdi fe tekune lehum KULUBUN YA'KİLUNE BİHA ev azanun yesmeune biha fe inneha la ta'mel ebsaru ve lakin TA'MEL KULUBULLETİ FİS SUDUR 

( O halde yerde gezmiyorlar mı? Onu AKIL ETMEYE KALPLERİ veya onu duymaya kulakları olsun. Kesinlikle gözler kör olmaz ve lakin GÖĞÜSLERİN İÇİNDEKİ o KALPLER KÖR OLUR. )

Bakara suresinin 10. ve 88. ayetlerinde ise inkarcı müşriklerin kötü zihni yapıları ve idraki blokajları "Kalpteki hastalık" ve "Kılıflı kalp" olarak tanımlanmaktadır.

2/10 Fi KULUBİHİM MERADUN fe zadehumullahu merada ve lehum azabun elimun bima kanu yekzibun

( KALPLERİNDE HASTALIK vardır. Böylece Allah onlara hastalıklarını artırır ve yalanlamış olduklarından dolayı elim azap onlaradır. )

2/88 Ve kalu KULUBUNA ĞULF bel leanehumullahu bi kufrihim fe kalilen ma yu'minun

( Ve "Bizim KALPLERİMİZ KILFLIDIR." dediler. Bilakis Allah onları inkarlarından dolayı lanetledi. Artık çok azı inanır.  )

Al'i İmran suresinin 7. ayetinde "Şüphe, vesvese" olgusunun "Kalp"te bulunduğu bildirilmektedir.

3/7 ....emmellezine fi kulubihim zeyğun .... ( .... o kalplerinin içinde şüphe, vesvese, eğrilik, ayrılık olanlar, .....

Aşağıdaki ayette ise "Düşünsel sapma"nın "Kalp"te gerçekleşmekte olduğu bildirilmektedir.

3/8 Rabbena LA TUZİĞ KULUBENA ba'de iz hedeytena ve heb lena min ledunke rahmeh inneke entel vehhab

( Rab’bimiz, bizi yönlendirdikten sonra KALPLERİMİZİ SAPTIRMA. Bize indinden rahmet bahşet. Kesinlikle sen, sen bahşedensin. )

Aşağıdaki ayette "Düşüncenin söyleme dönüşmesi" kavramında yine "Kalp" kelimesi kullanılmştır.

3/167 ..... yekulune bi efvahihim ma leyse fi kulubihim  ( .... O kalplerinde olmayanı ağızlarıyla söylerler. .... )

Nisa suresinin 63. ayetinde ise kalbin bir veri tabanı / bilgi depolama haznesi olduğu dolaylı ifade ile bildirilmektedir.

4/63 Ulaikellezine YA'LEMALLAHU MA Fİ KULUBİHİM fe a'rid anhum veizhum ve kul lehum fi enfusihim kavlen beliğa

( İşte onlar, Allah onların KALPLERİNDE NE VARSA BİLİR. O halde onlara doğru yüz çevir ve onlara öğüt ver. Onlara nefisleri hakkında güzel ve eksiksiz sözler söyle. )

Şuara suresinin aşağıdaki ayetlerinde vahiy bilgilerini yani ilahi kozmik bilgileri içeren Kur'an'ın habercinin "Kalbine " indirilmesinden bahsedilmektedir.

26/193 NEZELE BİHİ er ruhul emin
( ONU ( kitabı ) güvenilir ruh İNDİRDİ. )

26/194 ALA KALBİKE li tekune minel munzirin
( Uyarıcılardan olman için SENİN KALBİNE, )

Haşr suresinin 14. ayetinde inkarcıların "Kalplerinin dağınık" olması nedeniyle "Akledemedikleri" yani aralarında bir düşünce ve inanç birliğinin olmadığı yine "Kalp" kelimesi vasıtasıyla bildirilmektedir.

59/14 La yukatilunekum cemian illa fi kuran muhassenetin ev min verai cudurin be'suhum beynehum şedidun TAHSEBUHUM CEMİAN VE KULUBUHUM ŞETTA zalike bi ennehum kavmun la ya'kilun ( Sağlam korunmuş üstün şehirlerde veya duvarların arkasında olmaları haricinde sizinle topluca savaşamazlar. Onların kendi aralarında kötülükleri zorlukları şiddetlidir. Toplanmış olduklarını sanarsın. Onların kalpleri dağınıktır. Bu kesinlikle onların akıl etmeyen kavim olmalarındandır. )

Al'i İmran suresinin 103. ayetinde ise "inananların kalplerinin birleştirilmesinden" yani aralarında "kolektif bilincin tesisinden" bahsedilmektedir.

3/103 Va'tesumu bi hablillahi cemian ve la teferraku vezkuru ni'metellahi aleykum iz kuntum a'daen fe ELLEFE BEYNE KULUBUKİKUM fe asbahtum bi ni'metihi ihvana ve kuntum ala şefahufratin minen nari fe enkazekum minha kezalike yubeyyinullahu lekum ayatihi leallekum tehtedun

( Ve Allah’ ın ipine topluca sarılıp bağlanın. Ayrışmayın ve Allah’ ın üzerinize olan nimetini hatırlayın. Zamanında düşman olmuştunuz da KALPLERİNİZİN ARASINI BİRLEŞTİRDİ. O’nun nimeti ile kardeşler oldunuz. Ateşten çukurun üzerindeydiniz de sizi oradan kurtardı. İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki yönlenirsiniz. )

A'raf suresinin 179. ayetinde de "Anlama" eyleminin "Kalp" vasıtasıyla gerçekleştiği bildirilmektedir.

7/179 Ve lekad zera'na li cehenneme kesiran minel cinni vel insi LEHUM KULUBUN LA YEFKAHUNE BİHA ve lehum a'yunun la yubsirune biha ve lehum azanun la yesmeune biha ulaike kel en'ami bel hum edall ulaike humul ğafilun

( Ve cinlerden ve insanlardan çoğunu cehennem için bıraktık. ONLARIN KALPLERİ VARDIR, ONLARLA ANLAMAZLAR. Onların gözleri vardır, onlarla görmezler. Onların kulakları vardır, onlarla duymazlar. Bunlar hayvanlar gibidirler. Bilakis daha da sapmışlardır. İşte onlar habersizlerdir. )

Ayrıca bkz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder