6 Kasım 2017 Pazartesi

Arim Seli

Kur'an'ın 34. suresi olan "Sebe" suresinde geçen ve "Baraj, Blok, Zırh" anlamına gelen"ARİM" ifadesinin, bugünkü Yemen sınırları içinde yer alan ve Adana Vadisi'ni bloklayan Ma'rib Barajını tanımladığı belirtilmektedir.

                                                             
                          Ma'rib Barajı ( Yemen )

Sure numarasının nümerolojik değeri olan "7" ( 34 ... 3+4 = 7 ) sayısı ile "Sebe" kelimesi arasında kök anlamsal ilişki olma ihtimali bulunmaktadır. Zira, Arapça'da "Seb'a" kelimesi "7" anlamına gelmektedir. Kavmin isminin "Sebe" olması bu açıdan dikkat çekmektedir. .

"ARİM" kelimesi ilk ve son kez 34/"16" kodlu ayette geçmektedir. Ayette, barajın ( Arim ) sularının sel* gibi akıtılarak ( Seylel Arim ) Sebe kavmine gönderildiği ve bahçelerin helak edildiği bildirilmektedir. ( * “Sel” veya “Seyl” kelimesi İngilizcedeki “Sail” ( Suda Gitmek ) kelimesinin kaynağıdır. )

34/15 - Lekad kane li sebein fı meskenihim ayeh cennetani an yemınin ve şimal külu min rizkı rabbiküm veşküru leh beldetün tayyibetün ve rabbün ğafur ( Sebe için meskenlerinde sağda ve solda iki tane bahçe ayet omuştu. Rab’binizin rızkından yiyin ve O’na şükredin. Temiz belde ve affeden Rab. )

34/"16" - Fe a'radu fe erselna aleyhim seylel ARİMİ ve beddelnahüm bi cenneteyhim cenneteyni zevatey ükülin hamtın ve eslin ve şey'in min sidrin kalıl ( Ancak yüz çevirip döndü de onların üzerine Arim selini gönderdik. Onları, onlara çürümüş yemiş, karaılgın ağacı ve biraz da kiraz gibi şeylerden oluşan iki bahçeye dönüştürdük. )

Kaynaklar, Marib Barajının ( Arim ) "16" metre yüksekliğer sahip olduğunu bildirmektedir. "Arim" kelimesinin ilk ve son kez geçtiği ayetin numarasının "16" olması bu açıdan dikkat çekmektedir.

"........The height of the dam in Ma'rib was "16" metres, its width was 60 metres and its length was 620 metres. According to the calculations, the total area that could be irrigated by the dam was 9,600 hectares, of which 5,300 hectares belonged to the southern plain. The remaining part belonged to the northern plain. ........""


Ayrıca, 34/16 kodlu ayetteki "İkili Yedi" nümerolojisi de önem arzetmektedir.

34 ... 3+4 = "7"
16 ... 1+6 = "7"

34/16 kodlu ayetteki "Seyl" kelimesi 7. , "Arim" kelimesi ise 9. kelimedir. Her iki kelimenin sıra numaralarının toplamının da "16" sayısını vermesi ( 7+9 = 16 ) hem "16" hem de "7" nümerolojisi açısından dikkat çekmektedir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder