20 Kasım 2017 Pazartesi

İki Kere...

Yaratılıştaki "İkili Yedi" sisteminin nümerolojik tezahürü bazı Kur'an ayetlerinde öne çıkmaktadır.

"İki Kere" ( Merrateyni ) kavramı döngü periyodunu simgeleyen "İkili Yedi" ve döngü ve yeni döngü başlangıcını simgeleyen "Sekiz" kavramlarıyla olan ilişkisi açısından dikkat çekmektedir.

"Merrateyni" ( İki Kere ) kavramının geçtiği ayetler;

2/229 - Et talaku MERRATANİ fe imsaküm bi ma'rufin ev tesrıhüm bi ıhsan ve la yehıllü leküm en te'huzu min ma ateytümuhünne şey'en illa en yehafa en la yükıma hududellah fe in hıftüm en la yükıma hududellahi fe la cünaha aleyhime fı meftedet bih tilke hududüllahi fe la ta’teduha ve men yeteadde hududellahi fe ülaike hümüz zalimun ( Boşamak İKİ KEREdir. Böylece onları iyilikle, bilinen şekilde tutmak veya salmaktır. Eğer, Allah’ ın hududunda durmamalarından korkmaları haricinde, onlara o verdiklerinizden bir şeyler alırsanız size helal olmaz. Eğer Allah’ ın hududunda durmamalarından korkarsanız, o verdiğinde onların üzerlerine günah yoktur. Bunlar Allah’ ın hudutlarıdır. O halde hudutları aşmayın. Kim Allah’ ın hudutlarını aşarsa, artık onlar zalimlerdir. )

9/101 - Ve min men havleküm minel a'rabi münafikun ve min ehlil medıneti meradu alen nifakı la ta'lemühüm nahnü na'lemühüm se nüazzibühüm MERRATEYNİ sümme yüraddune ila azabin azım ( Ve o çevrenizdeki Araplardan ikiyüzlüler ve şehirin sahiplerinden ikiyüzlülük, bozukluk hastalığı olanlar var. Sen onları bilmezsin. Biz biliriz onları. Onlara İKİ KERE azap vereceğiz. Sonra büyük azaba geri döndürülecekler. )

9/126 - E ve la yeravne ennehüm yüftenune fı külli amin merraten ev MERRATEYNİ sümme la yetubune ve la hüm yezzekkerun ( Onlar her yıl bir veya İKİ KERE kendilerinin kesinlikle her çeşidinden sınandıklarını görmüyorlar mı? Sonra tevbe etmiyorlar ve onlar hatırlamıyorlar. ) 

17/4 - Ve kadayna ila benı israile fil kitabi le tüfsidünne fil erdı MERRATEYNİ ve le ta'lünne ulüvven kebira ( Ve kitapta İsrailoğulları' na, yerde İKİ KERE bozgun yapacaksınız ve büyük ululanma ile ululanacaksınız diye hükmettik. )

28/54 - Ülaike yü'tevne ecrahüm MERRATEYNİ bima saberu ve yedraune bil hasenetis seyyiete ve min ma razaknahüm yünfikun ( İşte onlar, o sabırlarından dolayı onlara ödülleri İKİ KERE verilir. Kötülüğü güzellikle savarlar ve o rızıklandırdıklarımızdan harcarlar.  )

33/31 - Ve men yaknüt minkünne lillahi ve rasulihı ve ta'mel salihan nü'tiha ecraha MERRATEYNİ ve a'tedna leha rizkan kerıma ( Ve sizlerden kim de Allah’a  ve O’nun resulüne itaat ederse ve iyilik yaparsa, ona ödülünü İKİ KERE veririz. Onlara faydalı rızık hazırladık. )

67/4 - Summerci'ıl basare KERRETEYNİ yenkalib ileykel besaru hasien ve hüve hasir ( Sonra gözü İKİ KERE döndür. Göz aciz ve hasarlanmış olarak sana döner. )

"Merrateyni" ( İki Kere ) kavramı "7" ayette geçmekte olup, bu tekrar yapısı "İkili Yedi" kavramına işaret eder gibidir.

Yaratılış döngüsündeki "İkilik" sistemi vurgulayan aşağıdaki ayet "ikilisi" de dikkat çekmektedir.

2/28 - Keyfe tekfürune billahi ve küntüm EMVATEN fe AHYAküm sümme YÜMİTÜküm sümme YUHYIküm sümme ileyhi türceun ( Allah’ ı nasıl inkar edersiniz? Ve ölülerdiniz de sizi diriltti. Sonra sizi öldürür. Sonra sizi diriltir. Sonra O'na döndürülürsünüz. ) 

40/11 - Kalu rabbena emettena ESNETEYNİ ve ahyeytena ESNETEYNİ fe i'terafna bi zünubina fe hel ila hurucin min sebıl ( “Rab’bimiz bizi iki kere öldürdün ve bizi iki kere dirilttin de günahlarımızı itiraf ettik. Artık çıkmaya yol var mı?” dediler. )

Ayet ikilisinin her birinde, "İki Kere Ölüm" ve "İki Kere Dirilmeden" bahis bulunmaktadır. İki ayet toplamında ise "Ölüm" ve "Diriliş" kavramı ikilisi toplam "8" kere geçmektedir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder