12 Eylül 2021 Pazar

Tekrar ile Tekâmül

"Tekrar" kelimesi "Kerr" ( Yeniden yapmak, Tekrarlamak, Çok Kere yapmak ) kökünden türemiş bir kelimedir. 

"Tekamül" ( Gelişim ) kelimesi ise "Kamil / Kemal" ( Olgun, Tamamlanmış, Gelişmiş / Olgunluk, Tamamlanmışlık, Gelişmişlik ) kökünden türemiş bir kelimedir.

Yaratılışın ilahi nizamının temeli "Tekrar ile tekamül" ilkesine dayanmaktadır. Yaratılıştaki tüm olaylar 

döngüler içinde sürekli tekrarlanmaktadır ki zaten döngüler de ayrıca sürekli tekrarlanan olgulardır.

Bazen tekrarlanan bir husus için kibirli bir şekilde "Malumun ilanı" ( Bilinenin duyurulması ) cümlesiyle tepki verilir. Ancak çoğunlukla bu cümleyi kuran kişi "Malum" olarak nitelediği yani alimi ( bileni ) olduğunu sandığı olguyu veya olayı esasen bilmemektedir. Hatta daha olguyu veya olayı tanımlayan kelimenin / kelimelerin öz anlamını dahi bilmemektedir. Zira halk arasında sıklıkla kullanılan ancak 100 kişiye anlamı sorulduğunda belki de hiç kimsenin cevap veremeyeceği birçok kelime / kelimeler bulunmaktadır. Bunun sebebini cehalet olgusunun yanısıra "bilme / öğrenme" sürecinin asla sonlanmayacağı gerçeği de oluşturmaktadır.

Kitapta ayetlerin tekrarlanması, hücrenin bölünerek kendini tekrarlaması, güneşin doğuşu ve batışı, varlıkların her gün yemek yemeleri ve su içmeleri vb. yaratılıştaki tekrarlara / döngülere misallerdir. Peki yaratılışta sebepsiz hiçbir şey olmadığına göre döngüsel olarak aynı düşüncelerin, söylemlerin ve eylemlerin tekrarlanmasının varlıklara faydası nedir? Ruhsal tekamüldür. Zira her tekrar, duyuları mühürlenmemiş olanlar için, algıda ve anlayışta yeni kapılar açarak yeninin keşfedilmesine ve dolayısıyla ruhsal tekamüle vasıta olmaktadır. Her tekrar, tekamül sürecinde atlanan kademe niteliğindedir. Kur'an ayetlerinin her tekrar okunmasında yeni yeni anlamlar ve algılar kazanılması, ilimde derinleşilmesi "Tekrar ile Tekamül" ilkesine en net örneği teşkil etmektedir. 

Kur'an'da "Tekrar ile Tekamül" olgusu, inkarcı müşriklerin söylemleri üzerinden dolaylı bir şekilde de bildirilmektedir. Aşağıdaki ayetlerde reenkarnasyon tekrarlarını / döngülerini günahkar kalarak tamamlamış olan inkarcı müşrikler özetle "Tekrarlar olsaydı tekamül ederdik." demektedirler. ( Ancak kalp, göz ve kulaklarına Allah'ın mühürü vurulmuş olanlara sayısız tekrarın dahi fayda etmeyeceği ayetlerde ayrıca belirtilmektedir. )

2/167 Ve kalellezinettebeu lev enne lena KERRATEN fe neteberrae minhum kema teberrau minna kezalike yurihimullahu a'malehum haseratin aleyhim ve ma hum bi haricine minen nar

( Ve o tabi olanlar, "Şayet kesinlikle bize TEKRARLAR olsaydı, onlardan, bizden uzak durdukları gibi uzak dururduk." derler. Allah onlara, çalışmalarını hasretle iç çekmeler olarak işte böyle gösterir. Onlar ateşten çıkanlar olamazlar. )

26/102 Fe lev enne lena KERRATEN fe nekune minel mu'minin

( Keşke kesinlikle bize TEKRARLAR olsaydı da inananlardan olsaydık. )

39/58 Ev tekule hiyne teral azabe lev enne li KERRATEN fe ekune minel muhsinin

( Veya azabı gördüğü zaman "Keşke kesinlikle bana TEKRARLAR olsaydı da iyilik yapanlardan olsaydım." der. )

Kabala veya gizli ilimler olarak anılan öğreti de kutsal kitaplardaki kelimelerin ve harflerin kötü amaçlı olarak tekrarlanmasına dayanmaktadır.  Kelime ve harf tekrarları ile yapılan büyü ( ruha / zihne / bilince ve maddeye müdahale ) operasyonlarının veya belirli kelimelerin, cümlelerin çok tekrarlanması yoluyla yapılan zihin kontrolü ve programlamasının temelinde de ters amaçlı ve kötü niyetli "Tekrar ile Tekâmül" fenomeni bulunmaktadır. ( "Tekâmül" kelimesinin anlamı nötr olup, "olgunlaşanın, gelişenin" iyilik mi, kötülük mü olduğu önem arzetmektedir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder