30 Mayıs 2019 Perşembe

Düalite yoktur. Ünitenin olmama durumu vardır.

“Her şey zıttıyla mevcuttur.” cümlesi kadim bir söylem olup, esas itibarıyla tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Zira aslında zıtlık algısının tezahürüne vesile olan “düalite” yani “ikilik” özünde “üniteyi” barındırır. Yani gerçek var olan “teklik / birlik”tir.

Örneğin, “Işık” ve “Karanlık” düalite teşkil eden ve var olan olgular olarak bilinir. Ancak esas itibarıyla “Karanlık”, “Işığın” olmama durumudur. Tıpkı “Siyah” rengin aslında “Renksizlik” yani “Rengin olmaması” olduğu gibi.

Yokluk = Ünite ( Yaratılmış varlıkların idrak kapasitelerine göre olan "yokluk" aslında hayyum ve kayyum ( diri ve daim ) olan Allah'ın birliğidir yani ünitedir.

Varlık = Düalite ( Yokluktan yaratılışa yani varlığa geçiş üniteden düaliteye geçiştir. )

Düalitenin özünde ünite olduğunu bildiren örneklerden biri, Mesih İsa’nın sözünü içeren İncil’in Matta suresinin aşağıdaki ayetinde yer alaktadır.

40 Matta 12-30 "Benden yana olmayan bana karşıdır. Benimle birlikte toplamayan dağıtıyor demektir.

“Yandaş” olmayan “Muhalif”tir. Esas olan “Yandaşlık”tır. ( Yandaş = Allah yolunda ve Haberci ile birlikte olup, destek veren ) Karşı bir söylemde veya davranışta bulunmasa bile destek verici bir söylemde veya davranışta bulunmadığı sürece düalite yani zıtlık, karşıtlık oluşmaktadır. Yani yokluk, varlığın zıttı olarak var olan bir olgu gibi işlev görmektedir. Ancak “Yok” olanın varlığından söz etmek mümkün müdür?

“Toplamayan” “Dağıtıyor demektir. “ … Yine aynı yaklaşımla izah edilebilecek bir misaldir.

Al’i İmran suresinin 188. ayetinde de “yapmadığıyla ile övülmek” kavramı yer almaktadır. Bu ifade  “olmayanın, yapılmayanın” varmış gibi yapılmış gibi addedlmesi olgusuna işaret etmektedir.

3/188 - La tahsebennellezine yefrahune bima eten ve yühıbbune en yuhmedu bima lem yef'alu fe la tahsebennehüm bi mefaziten minel azab ve lehüm azabün elım ( O yaptıklarından dolayı ferahlayıp sevinenleri ve o yapmadıklarıyla övülmeyi sevenleri hesaba alma. Kesinlikle onları azaptan kurtulanlar sanma. Elim azap onlaradır. )

Esas itibarıyla “Olanın yok gösterilmesi” veya “Yok olanın var gösterilmesi” şeytanın temel aldatma ve saptırma metodudur. Bu noktada şeytan düalite yaratmamakta, ünite algısını engellemektedir.

1 yorum:

  1. After analyzing your article you have to recognize what I surely have written here fruit fly trap apple cider vinegar . This one is being written after you have a proposal from you.

    YanıtlaSil