28 Mayıs 2019 Salı

Kendisini sevmeyeni sevme sendromu - Stockholm Sendromu

Rehinenin, kendisini rehin alanın duygularını anlama noktasına gelmesi ve kendisini rehin alan kişiyle  geçirdiği sürenin sonunda ona yardımcı olmaya başlaması ve nihai olarak da onunla özdeşleşmesine  "Stockholm Sendromu" adı verilmektedir. Bu sendromu, insanın kendisini zora sokan, üzen koşulları benimsemesi, savunması ve bu koşulları yaratan nedenleri görmemesi, bu koşulları yaratan zalimin yanında yer alması ve ona sevgi beslemesi olarak da tanımlanabilir. 

( Stockholm Sendromu, ilk kez 1973 yılında yaşanan bir olaydan ismini almaktadır. İsveç'in başkenti Stockholm' da yaşanan olayda, banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca rehin tutulan banka görevlisi bir kadın duygusal olarak suçluya bağlanır. Hastalık ilk defa Psikiyatr Bejerot tarafından tanımlanmıştır. )

Şeytanların hipnozu altına girmiş olanların, günümüzde daha yoğun bir şekilde gözlemlenebilen durumları Al'i İmran suresinin aşağıdaki ayetlerinde yoruma gerek bırakmayacak açıklıkta tasvir edilmektedir.

3/118 - Ya eyyühellezine amenu la tettehızu bitaneten min duniküm la ye'luneküm habala veddu ma anittüm kad bedetil bağdaü min efvahihim ve ma tuhfı suduruhüm ekber kad beyyenna lekümül ayati in küntüm ta'kılun ( Ey o inananlar, sizin dışınızdakilerden sırdaş edinmeyin. Sizden sıkıntıyı, düzensizliği eksik etmezler. O sizi meşşakkatle helak edeni severler, arzularlar. Ağızlarından kin, öfke, çirkinlik ortaya açığa çıkar. O göğüslerinin gizlediği ise daha büyüktür. Eğer sizler akıl etmekteyseniz, sizlere ayetleri açıkladık. )

3/119 - Ha entüm ülai TÜHIBBUNEHÜM VE LA YÜHIBBUNEKÜM* ve tü'minune bil kitabi küllih ve iza lekuküm kalu amenna ve iza halev addu aleykümül enamile minel ğayz kul mutu bi ğayzıküm innellahe alimün bi zatis sudur ( Ha sizler öylesiniz ki, kitabın hepsine inanmanıza rağmen ONLARI SEVERSİNİZ DE ONLAR SİZİ SEVMEZLER. Size rastladıklarında, "İnandık." derler. Yalnız kaldıklarında ise, kinden, öfkeden üzerinize parmak uçlarını ısırırlar. De ki: "Kininizle, öfkenizle ölün." Kesinlikle Allah göğüslerin sahip olduğunu bilendir. )

* Stockholm Sendromu'nun açık tanımı gibi bir ifadedir.

3/120 - İn temsesküm hasenetün tesü'hüm ve in tüsıbküm seyyietün yefrahu biha ve in tasbiru ve tetteku la yedurruküm keydühüm şey'a innellahe bima ya'melune mühıyt ( Size güzellik ve iyilik dokunması, onları üzer, kederlendirir. Oysa, size kötülük isabet ederse, onunla ferahlayıp sevinirler. Eğer sabrederseniz ve sakınırsanız, onların hileleri size şey kadar bile zarar veremez. Kesinlikle Allah o yaptıklarını kuşatandır. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder