20 Mayıs 2019 Pazartesi

Madde saplantısı ve Karun'un akıbetinden kurtuluş

Kalplerinde kibir hastalığı olanların kaba madde alemi olan Dünya'daki madde obsesyonunun ibret verici sonucu Kasas suresindeki Karun örneği ile de bildirilmektedir. Aşağıdaki ayet setinde varlıkları helâke sürükleyen kibir, şirk, kıskançlık, kötülük, bozgunculuk, mülk saplantısı ve inkar kavramları vurgulanmakta, kurtuluşa ise ancak sabırla, iyilikler ve güzellikler yaparak, takdir ettiği rızık ve nimetlerden dolayı Rab'be şükrederek , Kur'an okuyarak ve ahireti arzulayarak erişilebileceği bildirilmektedir.

28/78 - "Kesinlikle o indimdeki ilim üzerine verildi." dedi. Kesinlikle Allah' ın ondan önce, kuvvet  olarak ondan daha şiddetli ve topluluk olarak daha çok olan nesillerden kimseleri helak ettiğini bilmez mi? Ve suçlular günahları hakkında sual edilmezler.

28/79 - Böylece süsleri içinde kavmine çıktı. O dünya hayatını isteyenler "Ey keşke o Karun' a verilenlerin aynısı bize olsaydı. Kesinlikle o büyük pay ve haz sahibidir." dediler.

28/80 - Ve o ilim verilmiş olanlar "Vaylar size, o inanan ve iyilikler yapan kimse için Allah' ın sevabı daha hayırlıdır. Ona sabredenlerin haricindekiler kavuşamaz." dediler. 

28/81 - Böylece onu ve yurdunu batırıp yere geçirdik de ona Allah’tan başka yardım eden topluluk olmadı. Kendisine yardım edenlerden de olamadı. 

28/82 -  Ve dün onun mekanını temenni etmiş olanlar "Demek ki kesinlikle Allah, kullarından dilediği kimseye rızkı genişletir, yayar ve daraltır. Şayet Allah üzerimize nimet vermeseydi, bizi batırıp yere geçirirdi. Kesinlikle o, inkarcıları iflah etmez."  derler.

28/83 - Ahiret yurdu budur. Onu, yerde ululuk, büyüklük ve bozgun istemeyenler için oluştururuz. Sonuç sakınanlar içindir. 

28/84 - Kim güzelliği getirirse ondan daha hayırlısı onadır. Kim kötülüğü getirirse, artık kötülük yapanlar o yapmış olduklarının haricinde karşılıklandırılmazlar. 

28/85 -  Kesinlikle Kur'an' ı senin üzerine o farz kılan, seni dönüş yerine döndürecektir. De ki: "Rab’bim kimin yönlendirmeyle geldiğini ve kimin apaçık sapıklık içinde olduğunu bilir. 

28/86 - Ve sen kitabın sana atılacağını ummamaktaydın. Ancak Rab’binden rahmettir. O halde inkarcılara arka çıkıp destekleyen olma. 

28/87 - Ve sana indirilmesinden sonra, kesinlikle seni Allah' ın ayetlerinden döndürmesinler. Rab’bini çağır. Kesinlikle ortak koşanlardan olma. 

28/88 - Ve Allah ile birlikte başka ilahı çağırma. O’nun haricinde ilah yoktur. O' nun yüzü haricinde herşey helak olur. Hüküm O'nadır ve O'na döndürülürsünüz.

Dünya hayatı obsesyonuna tutulmuşların tasvir edildiği bazı İncil ayetleri ise şöyledir.

45 Romalılar 16/ 18 Böyle kişiler Rabbimiz Mesih'e değil, kendi midelerine kulluk ediyorlar. Saf kişilerin yüreklerini kulağı okşayan tatlı sözlerle aldatıyorlar

46 1 Korintliler 6/ 13 "Yemek mide için, mide de yemek içindir" diyorsunuz, ama Tanrı hem mideyi hem de yemeği ortadan kaldıracaktır. Beden fuhuş için değil, Rab içindir. Rab de beden içindir.

50 Filipililer 3/19 Onların sonu yıkımdır; tanrıları mideleridir. Ayıplarıyla övünür, yalnız bu dünyayı düşünürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder