13 Mayıs 2019 Pazartesi

"Türk" kelimesinin anlamı

Tüm diller gibi derin kökleri Türkçe'ye dayanan Arapça'da, bir fiildeki "E" harfi, fiil geçmiş zaman kipi ile sıfat yapıldığında "Ü" olmaktadır. Örnek;

E'ti = Getirmek, vermek
Ü'tu = Getirilmiş, verilmiş

Beliğ = Eriştirmek, ulaştırmak
BÜluğ = Erişmiş, ulaşmış, eriştirilmiş, ulaştırılmış ( Ergen, Ergenlik / Ergin, Erginlik anlamında da "Büluğ Çağı" olarak kullanılmaktadır. )

Bu çerçevede, İsra suresinin 17/93 kodlu ayetinde yer alan "TERKa fis sema" ( Göğe YÜKSELESİN / YÜKSELİRSİN ) ifadesindeki "Yükselmek" anlamı taşıyan "ERKA"* fiili, "Yükselmiş" anlamı vermek üzere sıfat yapıldığında "ÜRKA" olmaktadır. Bu fiilin ikinci tekil şahıs ve şimdiki zaman olarak çekilmiş hali "TERKA", geçmiş zaman olarak çekilmiş hali ise "TÜRKA" ( Yükseldin, Yükseltildin ) olmaktadır. Aynı kökten türeme "TERAKKİ" kelimesi de "Yükseliş, Yükseltilme, Yükselme" anlamına gelmektedir.  Dolayısıyla, “TÜRK” kelimesinin anlamının “Yükselmiş, Yükselen, Yükseltilmiş, Yükseltilen” olması kuvvetle muhtemeldir. ( Örnek: "Felk" ( Yarmak ) kelimesi "Fülk" olduğunda "Yaran" anlamına gelmektedir. ( "Terk" ve "Türk" benzeri... ) 

* Bir içki ismi olarak da kullanılan "Raki" kelimesinin kökünde de "Yükseltme, Yükseltgenme" anlamı bulunmaktadır. Zira "Raki", bir yükseltgenme, frekans yükseltilmesi, inceleştirme, süptilleştirme işlemi olan damıtma yoluyla elde edilmektedir.

Göktürk = Göğe Yükselmiş / Göğe Yükselen / Gökten Türemiş olan

"Ne mutlu TÜRK'üm diyene" = Ne mutlu YÜKSELDİM diyene.

Atatürk'ün aşağıdaki söylemi de Türk kelimesinin anlamına işaret eder niteliktedir.

"Türk milletinin karakteri YÜKSEKTİR."

- "Terk" kök kelimesi Kur'an'da 43 kere tekrarlanmaktadır. 43 sayısının nümerolojik değerinin "7" olması "Yedi Gökler" kavramına işaret eder niteliktedir.

- "Terka fis sema" ( Göğe yükselesin ) ifadesinin yer aldığı ayette 43 ( 4+3 = "7" ) kelime bulunmaktadır.

17/93 - Ev (1) yekune (2) leke (3) beytün (4) min (5) zuhrufin (6) ev (7) TERKA (8) fi (9) es (10) sema' (11) min (12) külli (13) meselin (14) fe (15) eba (16) ekseru (17) en (18) nasi (19) illa (20) küfura (21) ve (22) len (23) nü'mine (24) li (25) RUKIYYİ (26) ke (27) hatta (28) tünezzile (29) aley (30) na (31) kitaben (32) nakraü (33) h (34) kul (35) sübhane (36) rabb (37) i (38) hel (39) küntü (40) illa (41) beşeran (42) rasula (43)

( Veya sana süsten, altından ev olsun veya tüm misallerden göğe YÜKSELESİN. İşte insanların çoğunluğu ancak inkarda diretirler. "Üzerimize, okuyacağımız kitap indirene kadar senin YÜKSELİŞİNE inanmayız." De ki: "Rab’bim yücedir. Ben resul olan insanın haricindeki miyim?" )

- Ayetin ait olduğu İsra suresinin numarası 17'dir. ( 17 ... 1+7 = "8" )

- Ayetteki "Terka" kelimesi "8". kelime, aynı kökten olan "Rukıyy" kelimesi ise 26. ( 2+6 = "8" ) kelime olup, ayetin ilk cümlesinde "14" ( 7+7, 2x7, İkili Yedi ) kelime bulunmaktadır.

- "Sema" ( Gök ) kelimesi bu cümledeki "11". kelimedir. ( 7 sayısının döngü periyodunun, 8 ve 11 sayılarının sonsuz döngü, düalite ve üst boyutlara açılan portal kavramlarının sembolü olduğu defaatle incelenmişti. )

- Türkiye Cumhuriyeti kurulan "17." ( 1+7 = 8 ) Türk devletidir.

- "Türkiye" ve "Göktürk" kelimeleri "7"'şer harften oluşmaktadır.

- "Mustafa" ve "Atatürk" kelimeleri de "7"'şer harften oluşmaktadır.

- "Mustafa Kemal Atatürk" ismini oluşturan harflerin alfabedeki sıra değerleri toplamının ( 259 ) nümerolojik değeri de "7" sayısını vermektedir. ( 2+5+9 = 16 ... 1+6 = "7" )

- "Terk" kökünün Kur'an'da ilk kez geçtiği 2/17 kodlu ayette 25 ( 2+5 = "7" ) kelime bulunmaktadır.

2/17 - Meselü (1) hüm (2) ke (3) meseli (4) ellezi (5) istevkade (6) nara (7) fe (8) lemma (9) edaet (10) ma (11) havle (12) hu (13) zehebe (14) allahü (15) bi (16) nuri (17) him (18) ve (19) TERAKE (20) hüm (21) fı (22) zulümatin (23) la (24) yübsırun (25)

( Onların misali o ateş yakmayı isteyenin misali gibidir. Yakıp da çevresindekileri aydınlattığında Allah aydınlıklarını giderir ve onları karanlıkların içinde TERKEDER de onlar görmezler. )

Ayet kodunu oluşturan rakamlar ile ayetteki kelime adedini oluşturan rakamlar toplandığında "17" sayısı elde edilmektedir. ( 2+1+7+2+5 = 17 ... 1+7 = "8" )

İngilizce ve Fransızca'daki "Attract" ( Çekme ) kelimesi de "Terak/ Terk" kökünü içermekte olup, esas itibarıyla "Yükselmek, Yukarı doğru ÇEKİLMEK" anlamını barındırıyor olabilir. ( "Çekmek" fiilinin Fransızca'daki karşılığı "TİRer" kelimesidir. Kök kelime "TİR" olup "er" eki "-mek/mak" mastar ekidir. Haberci Nuh'un oğlu Yafet'in 7. oğlunun ismi "TİRAS"'tır. Atatürk bir konuşmasında Tiras'ın soyu ile Türk arasında ilinti olduğunu söylemiştir. )

Ayrıca ayet kodundaki 2,1 ve 7 sayıları, Allah kelimesinin Kur'an'daki tekrar adedi olan 2701 sayısı açısından da dikkat çekmektedir.

Öte yandan Taha suresinin 20/102 kodlu ayetinde geçen "ZÜRKA" kelimesinin "MAVİ" anlamına gelmesi de "Gök" kelimesi ilintisi açısndan önem arzetmektedir.

20/102 - Yevme (1) yünfehu (2) fi (3) es (4) suri (5) ve (6) nahşüru (7) el (8) mücrimıne (9) yevme (10) izin (11) ZÜRKA (12)

( Borunun içine üflendiği gün. O gün suçluları MASMAVİ toplarız. )

Ayet kodunu ve ayetteki kelime adedini oluşturan rakamların toplamının nümerolojik değeri "8" sayısnı vermektedir. ( 2+0+1+0+1+1+1+2 = "8" )

Arapça'da "Z" sesi aynı zamanda "D/T" olarak da telafuz edilmektedir. Keza Almanca'da "Z" harfi "TS" olarak telafuz edilmektedir. Bu çerçevede "Zürka" kelimesi de "Türka" olarak telafuz edilebilmektedir.

Ayrıca "TÜRK" kelimesinin kökünde yer alan "TÜR / TUR" kökü ile ilintili olan ve "Kapı / Portal", "Yükselme" anlamlarını içeren diğer kelimeler de aşağıdadır.

TURan = Türklerin Orta Asya’daki en eski yurtlarına İranlıların verdiği ad. Turancıların ülkü olarak benimsedikleri, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirerek kurmayı düşledikleri devletin adı.

TUR = Kur'an'da geçen dağ, yüksek kule

TÜR, TOR ( Alm. ) = Kapı, Gol ( Aslında TOR kelimesi İngilizce'deki "DOOR" ( Kapı ) kelimesiyle aynıdır. Almanca'da "TORWART" birleşik kelimesi "Kaleci" anlamına gelmekte olup, birleşik kelimedeki kelimeler ayrıştırıldığında "TOR = Kapı" ve "WART = Bekleme" kelimeleri ortaya çıkmaktadır. ( Almanca'da "TÖR" kelimesi "Kapı" anlamına gelmektedir. )

TOWER ( İng. ) = Kule
TOUR ( Fra. ) = Kule

Ayrıca TÜRK kelimesi, "Bir kökten yükselmek, Oluşma yoluyla ortaya çıkmak" anlamına gelen "TÜREMEK" fiilindeki "TÜR" köküne de sahiptir. "TÜREMEK" kelimesi de yoktan var olmayı yani bir anlamda sıfır noktasından yükselmeyi ifade etmektedir. "TÜREV" kelimesi de aynı kökten olan ve matematikte değer türetme işlemine verilen isimdir. Yukarıda da bahsedildiği üzere damıtma işlemi de frekans yükseltme yani süptilleştirme ( inceltme ) yoluyla bir sıvının TÜREVlerinin elde edilmesi işlemidir. TÜRK kelimesinin sonundaki "K" eki "Gibi olan" anlamını vermektedir. ( Örnek: OyuK, SoluK, ÇıkıK, SarkıK ; "K" eki batı dillerinde de aynı işlevi görmektedir. Örnek: MagnetiC, MagnetiQUE, MecaniC, MecaniQUE, ElectroniC, ElectroniQUE .... ) Bu durumda;

TÜRK = TÜREMİŞ GİBİ OLAN / TÜREMİŞ OLAN / YÜKSELMİŞ OLAN

GÖKTÜRK = GÖKTEN TÜREMİŞ OLAN / GÖĞE YÜKSELMİŞ OLAN

Bu bağlamda Arapça İNSAN kelimesinin kökeni incelendiğinde İNS ve AN kelimeleri ayrışmaktadır.

İNS = Başlangıç, Halk, Kavim ( "Halk" kelimesi Arapça'da "Yaratma" anlamına gelen "Halak" kelimesi kökenlidir. Batı dillerinde "İçeri almak, Başlatmak" anlamına gelen "INITIATE", "INITIER" ( "İnisiye" olarak telafuz edilir. ) kelimesi de "İNS" kelimesi kökenlidir. )
AN = Gibi olan *

* CemiAN = Toplu GİBİ OLAN, MüsssaddikAN = Doğrulayıcı GİBİ OLAN, "An" eki batı dillerinde de "-lı/li, gibi olan" anlamında kullanılmaktadır. Örnek : ItaliAN, AmericAN, RahmAN ( Rahmetli Gibi Olan ), KurbAN ( Yakınlaşan ) vb.

Yukarıdaki tespitler çerçevesinde TÜRK kelimesiyle İNSAN kelimesinin anlamdaş olması kuvvetle muhtemel görünmektedir.

"Parlak yıldız" anlamına gelen ve bir sure ismi olan "Tarık" kelimesinin de "T-R-K" köklerinden oluşmuş olması "Türk" kelimesiyle olan ilintisini ortaya koymaktadır.

86/1 - Ves semai vet TARİK ( Ve gök ve sabah yıldızı. )

86/2 - Ve ma edrake met TARİK ( Ve sabah yıldızının ne olduğunu sana ne bildirir? )

86/3 - En necmüs sakib ( Kesinlikle delip geçen yıldızdır. )

"Tarık" kelimesi "Yol" anlamına da gelmekte olup, Kur'an'da "Yedi gökleri" ( Yedi boyut / frekans ) simgeleyecek şekilde de geçmektedir.

23/17 - Ve lekad halakna fevkaküm seb'a TARAİKA ve ma künna anil halkı ğafilın

( Ve üstünüze yedi YOL yarattık. Biz yaratmada habersizler değiliz. )

"Taraika" ( Yollar ) kelimesi "Tarık" kelimesinin çoğulu olup "Türk / Türkiye" kelimesiyle de fonetik uyum arzetmektedir. Ayrıca insanda "KÖPRÜCÜK Kemiği" olarak bilinen ve göğsün boyun ile birleştiği bölgede bulunan T'nin üst kısmı şeklindeki kemiğin Arapça karşılığı "TERAKİYE" olup "Köprü", "Yol" gibi benzer ve ilintili anlam içermektedir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder