24 Mayıs 2019 Cuma

Kendini yücelttiğin oranda alçalırsın.


"Büyüklük" ( Kibir ) duygusu, insanları helake götüren temel unsurdur. Ruhsal tekamül sürecinde idrak edilmesi gereken en önemli husus "Yaratılıştaki tüm varlıkların, kendilerine bahşedilen vasıfları çerçevesinde bir işlevi olduğu ve bu nedenle aralarında üstünlük, büyüklük kavramının olamayacağıdır." 

Konuya ilişkin bazı ayetler şöyledir.

28/83 - Tilked darul ahıratü nec'alüha lillezıne la yürıdune ULÜVVEN fil erdı ve la fesada vel akıbetü lil müttekın ( Ahiret yurdu budur. Onu, yerde ululuk, BÜYÜKLÜK ve bozgun istemeyenler için oluştururuz. Sonuç sakınanlar içindir. )

40 Matta 23-10 Kimse sizi 'ÖNDER' diye çağırmasın. Çünkü TEK ÖNDERİNİZ var, O da MESİH'tir.*

40 Matta 23-11 Aranızda EN ÜSTÜN olan, ötekilerin HİZMETKARI olsun. 

40 Matta 23-12 Kendini yücelten alçaltılacak, kendini alçaltan yüceltilecektir.

* Mesih İsa ise bir "şahsiyeti" değil insanlar arasında kolektif bilincin yayılmasını ve ünite ( birlik, vahdet ) olgusunun algılanmasını sağlayan ilahi tesiri nitelemektedir.

İnsanların “eşit” oldukları ve kendilerine bahşedilen nitelikler ve yetenekler çerçevesinde birbirlerine yardım etmek ve birliği sağlamak durumunda oldukları İncil’in Korintliler suresinde “Tek bir bedenin üyeleri” teşbihiyle bildirilmektedir.

46 1 Korintliler 12-21 Göz ele, "Sana ihtiyacım yok!" ya da baş ayaklara, "Size ihtiyacım yok!" diyemez.
46 1 Korintliler 12-22 Tam tersine, bedenin daha zayıf görünen üyeleri vazgeçilmezdir.
46 1 Korintliler 12-23 Bedenin daha az değerli saydığımız üyelerine daha çok değer veririz. Böylece gösterişsiz üyelerimiz daha gösterişli olur.
46 1 Korintliler 12-24 Gösterişli üyelerimizin özene ihtiyacı yoktur. Ama Tanrı, değeri az olana daha çok değer vererek bedende birliği sağladı.
46 1 Korintliler 12-25 Öyle ki, bedende ayrılık olmasın, üyeler birbirini eşit biçimde gözetsin.
46 1 Korintliler 12-26 Bir üye acı çekerse, bütün üyeler birlikte acı çeker; bir üye yüceltilirse, bütün üyeler birlikte sevinir.
46 1 Korintliler 12-27 Sizler Mesih'in bedenisiniz, bu bedenin ayrı ayrı üyelerisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder