18 Aralık 2019 Çarşamba

"Cahillerden olmaktan Allah'a sığınırım."

Allahü Teala ayetlerinde, insanların ilmi yönden daimi bir cehalet içinde olduklarını, içinde bulundukları tabi tutuldukları ruhsal tekamül sürecinin ise bir cehaleti azaltma yolculuğu olduğunu Kur'an'da 5 kere tekrarlanan "Vallahü ya'lemu ve entüm la ta'lemun" ( Allah bilir de sizler bilmezsiniz. ) cümlesiyle bildirir.

2/216 .......... vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( ............ Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )
2/232 .......... vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( ............ Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )
3/66 .......... vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( ............ Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )
16/74 .......... vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( ............ Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )
24/19 .......... vallahü ya'lemü ve entüm la ta'lemun ( ............ Allah bilir de sizler bilmezsiniz. )

Cehalet her kötülüğün temelinde yatan sebep olup, "Cehaletini bilmemek de en büyük cehalettir." Bu çerçevede şeytanlar yaydıkları negatif tesirlerle insanların cahil kalmalarını sağlamak ancak onlara sanki cahil değillermiş, biliyorlarmış gibi hissettirmek suretiyle onları isyana ve zulme sürüklemek yönünde büyük bir gayret içindedirler. Bu husus Kur'an'da yine 5 kere tekrarlanan "e tekulune alellahi ma la ta'lemun" ( Allah'a o bilmediklerinizi mi söylüyorsunuz? ) cümlesiyle bildirilir.

2/80 ...... em tekulune alellahi ma la ta'lemun ( Allah'a o bilmediklerinizi mi söylüyorsunuz? )

2/169 - İnnema ye'müruküm bis sui vel fahşai ve en tekulu alellahi ma la ta'lemun ( O ( şeytan ) size kesinlikle kötülüğü ve ahlaksızlığı ve Allah’a  o bilmediklerinizi söylemenizi emreder. )

7/28 ...... e tekulune alellahi ma la ta'lemun ( ........... Allah'a o bilmediklerinizi mi söylüyorsunuz? )

7/33 - Kul innema harrame rabbiyel fevahışe ma zahera minha ve ma betane vel isme vel bağye bi ğayril hakkı ve en tüşriku billahi ma lem yünezzil bihı sültanen ve en tekulu alellahi ma la ta'lemun ( De ki: "Rab’bim, ahlaksızlığı, ondan açık ve gizli olanı ve günahları, haksızca azgınlığı, hakkında delil indirmediklerini Allah’a  ortak koşmanızı ve Allah’a  o bilmediklerinizi söylemenizi kesinlikle haram kılmıştır." )

10/68 ....... e tekulune alellahi ma la ta'lemun ( ........... Allah'a o bilmediklerinizi mi söylüyorsunuz? )

Cehalet konusundaki bu şeytani gayretin varlığı ise Hacc ve Fetih surelerinin aşağıdaki ayetlerinde "İlimsizce mücadele" ve "Cahiliye gayreti" ifadeleriyle bildirilmektedir.

22/3 - Ve minen nasi men YÜCADİLÜ FİLLAHİ Bİ ĞAYRİ İLMİN ve yettebiu külle şeytanin merıd ( Ve insanlardan ALLAH HAKKINDA İLİMSİZCE MÜCADELE EDEN kimse, her asi azgın şeytana tabi olur. )

48/26 - İz cealellezine keferu fi kulubihimül hamiyyete HAMEYYETEL CAHİLİYYETİ fe enzelellahü sekınetehu ala rasulihi ve alel mü'minıne ve elzemehüm kelimetet takva ve kanu ehakka biha ve ehleha ve kanellahü bi külli şey'in alima ( Zamanında o inkar edenler, kalplerinin içinde CAHİLİYET GAYRETİNİ oluşturmuşlardı. Böylece Allah resulünün üzerine ve inananların üzerine sükunet indirdi. Onlara sakınma kelimesini elzem kıldı. Onu hak ediyorlardı ve ona ehillerdi. Allah herşeyi bilendir. )

İlim sahibi inananların, cahil olmasına rağmen ilim konusunda fikri mücadele içinde olanlara karşı olması gereken yaklaşımlarıysa aşağıdaki ayetlerde bildirilmiştir.

7/199 - Huzil afve ve'mür bil urfi ve A'RİD ANİL CAHİLİN ( Sen affa sarılıp tutun, iyiliği emret ve CAHİLLERDEN YÜZ ÇEVİRİP DÖN. )

25/63 - Ve ıbadür rahmanillezıne yemşune alel erdı hevnen ve İZA HATABEHÜMÜL CAHİLUNE KALU SELAMA ( Ve o yer üzerinde sükunetle, ağırbaşlılıkla yürüyenler Rahman' ın kullarıdırlar. CAHİLLER ONLARA HİTAB ETTİKLERİNDE "SELAM" DERLER. )

28/55 - Ve iza semiul lağve a'radu anhü ve kalu lena a'malüna ve leküm a'malüküm SELAMÜN ALEYKÜM LA NEBTEĞIL CAHİLIN ( Ve yanlış boş söz duyduklarında ona yüz çevirip dönerler. "Bize yaptıklarımız ve size yaptıklarınız. SELAM ÜZERİNİZE. CAHİLLERİ ARAMAYIZ." derler. )


Bu nedenle, inananların öncelikli dualarının "ilimlerinin artırılması yönünde" ve "cehaletten münezzeh olmak yönünde" olması gerekmektedir. Dua niteliğindeki bu ifadeler aşağıdaki ayetlerde yer almaktadır.

2/67 - Ve iz kale musa li kavmihı innellahe ye'müruküm en tezbehu bekarah kalu e tettehızüna hüzüva kale EUZÜ BİLLAHİ EN EKUNE MİNEL CAHİLİN ( Ve zamanında Musa kavmine, "Kesinlikle Allah size sığırı boğazlamanızı emrediyor." dedi. "Bizi alaya mı alıyorsun?" dediler. "CAHİLLERDEN OLMAKTAN ALLAH'A SIĞINIRIM." dedi. )

20/114 - Fe tealellahül melikül hakk ve la ta'cel bil kur'ani min kabli en yukda ileyke vahyühu ve kul rabbi ZİDNİ İLMA ( Gerçeğin maliki Allah yücedir. Sana O’nun vahyinin hükmedilmesinden önce okumada acele etme. De ki: "RAB'BİM BANA İLMİ ARTIR." )

Cehalet konusundaki bazı güzel sözler de şöyledir.

"Egonun sebebi cehalettir. Çünkü, ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego…"

"Hatalı insana hatasını göster, sana teşekkür eder. Cahil kişiye hatasını göster, sana küfür ve hakaret eder."

"Cahil kimsenin yanında, kitap gibi sessiz ol."

"Cahil olanların, merhameti ve lütfu azdır."

"Cahiller, kâmile sen bilmen deyip, anın için kaybettiler irfanı."

"Cehalet, Allah’ın laneti olduğuna göre; bilgi, göklere ulaştırabileceğimiz kanatlardır."  W. Shakespeare

"Cehaletten kurtulmanın yolu; bazı şeylerin cahili olmaktan geçer."  İsmet Özel

"Hala en kötü şey, insanın kendi cehaletini tanımamasıdır." St. Jerome

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder