31 Aralık 2019 Salı

Ruhun reddettiklerini nefs ihtiyaç addeder.

Madde alemi olan kâinatta edindiği deneyimlerle sonsuz tekâmül yolculuğunu sürdürmesi icab eden "Ruh"'un gerçek yaşamsal ihtiyaçları maddesel değildir. Ruh ilim ister. Ruh sezgi ister. Ruh sevgi ister. Ruh iyilik ister. Ruh özüne ulaşmayı, Rab'bin kelimesi olmayı idrak edebilmeyi ister. 

Ruh'un kâinattaki tezahürü olan süptil Öz Varlık'ın kaba madde alemindeki temsili olan Nefs ise Ruh'un reddettiği maddesel unsurları ihtiyaç addeder. Bu maddesel ihtirasın sebep olduğu düşünce, tutum ve davranışlar ise Nefse kötü, suçlu ve günahkâr sıfatlarını kazandırır.

12/53 - Ve ma überriü nefsı innen nefse le emmaratüm bis sui illa ma rahıme rabbi inne rabbi ğafurun rahım

( Ve nefsimi iyi kılıp temizlemiyorum. Kesinlikle nefis, Rab’bimin merhamet gösterdiğinin haricinde, kötülüğü emreder. Kesinlikle Rab’bim affedendir merhametlidir. )

64/16 - Fettekullahe mesteta'tüm vesme'u ve eti'u ve enfiku hayren li enfüsiküm ve men yuka şuhha nefsihi fe ülaike hümül müflihun

( O halde istidatınız olduğunca Allah’tan sakının, duyun, O’na itaat edin ve nefisleriniz için hayırlı olarak harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, artık işte onlar, onlar iflah olanlardır. )

İncil'deki şu ayetler Ruhun ürünü olan iyilikleri ve Nefsin ürünü olan kötülükleri özetler niteliktedir. ( Nefs = Benlik )

48 Galatyalılar 5-19 Benliğin işleri bellidir. Bunlar fuhuş, pislik, sefahat, 

48 Galatyalılar 5-20 putperestlik, büyücülük, düşmanlık, çekişme, kıskançlık, öfke, bencil tutkular, ayrılıklar, bölünmeler, çekememezlik, 

48 Galatyalılar 5 21 sarhoşluk, çılgın eğlenceler ve benzeri şeylerdir. Sizi daha önce uyardığım gibi yine uyarıyorum, böyle davrananlar Tanrı Egemenliği'ni miras alamayacaklar. 

48 Galatyalılar 5-22 Ruh'un ürünüyse sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, bağlılık, 

48 Galatyalılar 5-23 yumuşak huyluluk ve özdenetimdir. Bu tür nitelikleri yasaklayan yasa yoktur. 

48 Galatyalılar 5-24 Mesih İsa'ya ait olanlar, benliği, tutku ve arzularıyla birlikte çarmıha germişlerdir. 

Nefsin kötülüklerine Vahiy suresinde de değinilmektedir.

66 Vahiy 9-20 Geriye kalan insanlar, yani bu belalardan ölmemiş olanlar, kendi elleriyle yaptıkları putlardan dönüp tövbe etmediler. Cinlere ve göremeyen, işitemeyen, yürüyemeyen altın, gümüş, tunç, taş, tahta putlara tapmaktan vazgeçmediler.

66 Vahiy 21-8 Ama korkak, imansız, iğrenç, adam öldüren, fuhuş yapan, büyücü, putperest ve bütün yalancılara gelince, onların yeri, kükürtle yanan ateş gölüdür. İkinci ölüm budur."

66 Vahiy 22-15 Köpekler, büyücüler, fuhuş yapanlar, adam öldürenler, putperestler, yalanı sevip hile yapanların hepsi dışarıda kalacaklar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder