30 Aralık 2019 Pazartesi

Faniden bakiye, maddeden manaya yolculuk

Kur'an ayetlerinde dünya hayatının ve dünya maddesinin aldatıcılığı, saptırıcılığı ve mutlaka tükenip yok olacağı, daimi olanın ise Allah'ın sonsuz kelamı ve sevgisi olduğu defaatle bildirilmektedir.

Bu nedenle, samimiyetle inananların kendilerini maddeden arındırmaları, yaratılışın kaynak kodu olan kelimelere ve manaya yönelmeleri, yaşam enerjilerini ruhsal öğelerden temin eder hale gelmeleri gerekmektedir. Bu tercih, varlıkların sonsuz yaşama ulaşma veya ulaşamama hususunda belirleyici olacaktır.

"Fani" ve "Baki" kavramları Kur'an ayetlerinde şöyle bildirilmiştir.

16/96 - Ma ındeküm yenfedü ve ma ındellahi bak ve le necziyennellezine saberu ecrahüm bi ahseni ma kanu ya'melun
( O indinizdeki tükenir de o Allah' ın indindeki bakidir. Kesinlikle biz o sabredenleri, o yapmış olduklarının daha güzeli olan ödülleri ile karşılıklandıracağız. )

20/131 - Ve la temüddenne ayneyke ila ma metta'na bihı ezvacen minhüm zehratel hayatid dünya li neftinehüm fıh ve rizku rabbike hayrun ve beka
( Ve onlardan eşleri, o faydalandırdıklarımıza gözünü dikme. Onlar, onları sınamamız için dünya hayatının parlaklıklarıdır, süsleridir. Rab’binin rızıkı daha hayırlıdır ve bakidir. )*

* Ayette, tükenmeye muhtaç dünyevi menfaatlerle yani dünya maddesiyle donatılmış olanlara imrenilmemesi "Rab'bin rızkı" olarak tanımlanan ruha, kelimelere ve manaya yönelinmesi gerektiği bildirilmektedir.

28/60 - Ve ma utıtüm min şey'in fe metaul hayatid dünya ve zınetüha ve ma ındellahi hayrun ve ebka e fe la ta'kılun
( Ve o size verilen şeyler dünya hayatının faydası ve süsüdür. O Allah' ın indindeki daha hayırlıdır ve daha bakidir. Artık akıl etmez misiniz? )

42/36 - Fe ma utıtüm min şey'in fe metaul hayatid dünya ve ma ındellahi hayrun ve ebka lillezıne amenu ve ala rabbihim yetevekkelun
( Böylece o verildiğiniz, dünya hayatının faydasıdır. O Allah' ın indindeki, inananlar için ve Rab’lerine dayanıp sığınanlar için daha hayırlıdır ve daha bakidir. )

87/17 - Vel'ahıretü hayrün ve ebka
( Ve ahiret daha hayırlıdır ve daha bakidir. )

55/26 - Küllü men aleyha fan
( Onun üzerinde olan tüm kimseler fanidir. )

55/27 - Ve yebka vechü rabbike zül celali vel ikram
( Ve büyüklük ve ikram sahibi Rab’binin yüzü baki kalır. )

İncil'de ise maddenin sonunda yok olacağı ancak kelimelerin ve mananın ebedi olduğu vurgulanmaktadır. 

40-Matthew-24-35 Yer ve gök ortadan kalkacak, ama benim sözlerim asla ortadan kalkmayacaktır."

61-2 Peter-3-10 Ama Rab'bin günü hırsız gibi gelecek. O gün gökler büyük bir gürültüyle ortadan kalkacak, maddesel öğeler yanarak yok olacak, yer ve yeryüzünde yapılmış olan her şey yanıp tükenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder