13 Aralık 2019 Cuma

İtaat meselesi

İmanın, takvanın ve hidayete erişebilmenin anahtarı öncelikle Allahü Teala'ya ve O'nun vazifelendirdiği varlıklara ( melekler ve resuller ) itaat etmektedir. "İtaat" kelimesi "Uyum" anlamına gelmekte olup, ilahi nizamdaki mükemmel uyumun bir parçası olmayı benimsemek ve ona göre hareket etmek dinin esasıdır. Zira, inanca sahip olduğunu beyan edip de inancın gerektirdiklerini yapmamak yani uyumsuzluk sergilemek doğrudan itaatsizlik anlamına gelmektedir. 

"İtaat" hususu Kur'an ayetlerinde defaatle bildirilmiş ve tanımı açıkça yapılmıştır.

2/285 - Amener rasulü bima ünzile ileyhi min rabbihı vel mü'minun küllün AMENE BİLLAHİ ve MELAİKETİHI ve KÜTÜBÜHI ve RUSÜLİH la nüferriku beyne ehadin min rusülih ve kalu semı'na ve ETA'NA ğufraneke rabbena ve ileykel masır

( Resul kendisine Rab’binden o indirilene inandı. İnananların hepsi ALLAH'A, MELEKLERİNE, KİTABINA, RESULLERİNE İNANDILAR.* "Resullerinden hiçbirini aralarında ayırmayız. Duyduk ve İTAAT ETTİK. Rab’bimiz senin affını dileriz ve varış yeri sanadır." dediler. )

* Ayette ilahi kozmik bilgilerin ( ilmin ) varlıklara iletisindeki akış sırası da bildirilmektedir. Allah'ın vazifelendirdiği ve yetkilendirdiği melekler tarafından ilahi sistemin kodlarının yazıya ( kitaplara ) dönüştürülmesi, bu yazıların ( ilmin ) yine melekler tarafından resullere aktarılması, resuller tarafından da diğer varlıklara aktarılması...

3/32 - Kul ETIY'ULLAHE ver RASUL fe in tevellev fe innellahe la yühıbbül kafirın

( De ki: "ALLAH'A ve RESULE itaat edin. Eğer yüz çevirirseniz kesinlikle Allah inkarcıları sevmez." )

4/59 - Ya eyyühellezine amenu ETIY'ULLAHE ve ETIY'UR RASULE ve ÜLİL EMRİ** MİNKÜM fe in tenaze'tüm fı şey'in fe rudduhü ilellahi ver rasuli in küntüm tü'minune billahi vel yevmil ahır zalike hayrun ve ahsenü te'vıla

( Ey o inananlar ALLAH'A İTAAT EDİN. RESULE ve SİZLERDEN İŞ SAHİBİNE* İTAAT EDİN. Eğer bir şey hakkında anlaşmazlığa düşer tartışırsanız onu Allah’a  ve resule döndürün. Eğer Allah’a ve sonraki güne inanmakta olursanız, bu daha hayırlıdır ve yorumlanmaya daha güzeldir. )

** "Ülil Emr" ( İş Sahibi ), ilahi nizamda yani Allah'ın doğru yolunda ilim sahibi olarak iş yapmak amacıyla vazifelenmiş varlıklar.

4/80 - MEN YÜTIIR RASULE FE KAD ETAALLAH ve men tevella fe ma erselnake aleyhim hafıyza

( KİM RESULE İTAAT EDERSE BÖYLECE ALLAH'A İTAAT EDER.*** Kim yüz çevirirse, seni onların üzerine koruyucu, gözetici olarak göndermedik. )

*** Çünkü Resul, Allahü Teala'nın yüce kelamını varlıklara bildirmek üzere vazifelendirilmiş bir varlıktır. Bu meyanda, resule itaat yani resul ile uyum, resul vasıtasıyla kelamını ileten Allah'a itaat anlamına gelmektedir. Ayette bahsedilen "resule itaat" kavramı bunun dışında bir anlamı içermemektedir.

Aşağıdaki ayet seti "itaatin özünün Allah'ın kelamına itaat olduğunu" ve "Allah'ın tek vekil olduğunu" Kur'an misaliyle bildirmektedir.

4/81 - Ve YEKULUNE TAATÜN fe iza berazu min ındike beyyete TAİFETÜN MİNHÜM ĞAYRALLEZİ TEKUL vallahü yektübü ma yübeyyitun fe a'rıd anhüm ve tevekkel alellah ve kefa billahi vekıla

( Ve "İTAAT ETTİK." DERLER. Senin yanından meydana çıktıklarında, ONLARDAN BİR GRUP, SÖYLEDİKLERİNİN HARİCİNDEKİNİ KURARLAR, TASARLARLAR. Allah ne kurarlarsa, ne tasarlarlarsa yazar. O halde onlardan yüz çevirip dön. Allah’a  dayanıp sığın. ALLAH VEKİL OLARAK KAFİDİR. )

4/82 - E FE LA YETEDEBBERUNEL KUR'AN ve lev kane min ındi ğayrullahi le vecedu fıhıhtilafen kesıra

( PEKİ KUR'AN'I DÜŞÜNMEZLER Mİ? Ve şayet Allah’tan başkasının indinden olsaydı onun içinde bir çok çelişki bulurlardı. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder