18 Aralık 2019 Çarşamba

Disposophobia

Disposophobia, "Elden Çıkarma Korkusu" anlamına gelmekte olup, "Kompülsif Biriktirme / İstifleme Sendromu" olarak bilinen mal biriktirme saplantısına verilen isimdir. Bu sendromun mağduru olanlar maddeye öylesine bağlıdırlar ki maddi ( mal, eşya, para )  azalmanın kendilerini mahvedeceğine, maddi çokluğun ise kendilerini güvence altında tutacağına inanırlar. Cimrilik özelliği de bu sendromu yaşayanların tipik özelliğidir.

Kur'an'da "Mal Biriktirme Obsesyonu" ve cimrilik sendromu muhtelif ayetlerde bildirilmiştir.

3/157 - Ve lein kutiltüm fı sebılillahi ev müttüm le mağfiratün minellahi ve rahmetün hayrun min ma YECMEUN ( Ve eğer Allah yolunda öldürülürseniz veya ölürseniz, Allah’tan af ve rahmet, o TOPLAYIP BİRİKTİRDİKLERİNDEN daha hayırlıdır. )

10/58 - Kul bi fadlillahi ve bi rahmetihı fe bi zalike fel yefrahu hüve hayrun min ma YECMEUN ( De ki: "Allah' ın üstünlüğü ve O’nun rahmetiyle, bunlarla ferahlayıp sevinsinler. O, o TOPLAYIP BİRİKTİRDİKLERİNDEN   daha hayırlıdır." )

43/32 - E hüm yaksimune rahmete rabbik nahnü kasemna beynehüm meıyşetehüm fil hayatid dünya ve rafa'na ba'dahüm fevka ba'dın deracatin li yettehıze ba'duhüm ba'dan suhriyya ve rahmetü rabbike hayrun min ma YECMEUN ( Rab’binin rahmetini onlar mı bölüştürüyorlar? Dünya hayatında, onların aralarında geçimliklerini biz bölüştürdük. Bazılarının bazılarını buyruk vermek üzere edinmeleri için bazılarını bazılarının üstüne derecelerle yükselttik. Rab’binin rahmeti, o TOPLAYIP BİRİKTİRDİKLERİNDEN daha hayırlıdır. )

104/2 - Ellezi cemea malen ve addedeh ( O malı toplayan ve onu adet adet sayan, )

104/3 - Yahsebü enne malehu ahledeh ( Malının onu ebedi kılacağını sanar. )

17/100 - Kul lev entüm temlikune hazine rahmeti rabbi izen le emsektüm HEŞYETEL İNFAK ve kanel insanü KATURA ( De ki: "Şayet sizler Rab’bimin rahmet hazinesine malik olsaydınız, o zaman dahi HARCAMA VE FAKİRLİK KORKUSUNU tutardınız. İnsan CİMRİDİR." )

59/9 .... ve MEN YUKA ŞUHGA NEFSİHİ fe ulaike hümül müflihun ( ..... KİM NEFSİNİN CİMRİLİĞİNDEN KORUNURSA, artık işte onlar, onlar iflah olurlar. )


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder