17 Aralık 2019 Salı

Ya Eyyühellezine ... ( Ey Onlar ki.. )

Kur'an'da "Ya Eyyühellezine" veya "Ya Eyyühen" ( Ey / Ey Onlar ki ) hitabıyla başlayan toplam 124 ayet bulunmaktadır. ( 1+2+4 = "7" ) 

Bu ayetlerde "Ya Eyyühellezine" / "Ya Eyyühen" ( Ey / Ey O ) ifadesiyle hitap edilen 9 farklı isim / sıfat bulunmaktadır. Bu isim / sıfatlar ve "Ya Eyyühellezine" veya "Ya Eyyühen" ön ekiyle birlikte olan tekrar adetleri ve tekrar adetlerinin nümerolojik değerleri aşağıda yer almaktadır.

Nas ( İnsanlar ) 14 ... 5
Amenu ( İnananlar ) 73 ... 1
Utül Kitab ( Kitap Verilenler ) 5 ... 5
Rasul ( Resul ) 2 ... 2
Nebi ( Haberci ) 14 .... 5
Keferu ( İnkarcılar ) 1 ... 1
Müzemmil ( Örtünen ) 1 ...1 
Müddessir ( Örtüsüne Bürünen ) 1 ... 1 
İnsan ( İnsan ) 2 ... 2

Yukarıdaki isim / sıfatlar, anlamlarına ve tekrar adetlerinin nümerolojik değerlerine göre, 7 nümerolijisine uygun olarak aşağıdaki şekilde gruplanabilmektedir.

Nas + İnsan = 5+2 = 7
Resul + Nebi = 2+5 = 7
Utül Kitab + Müzemmil + Müddessir = 5+1+1 = 7
Amenu = 1
Keferu = 1

İlgili örnek ayetler şöyledir.

2/21 - YA EYYÜHEN NASu'büdu rabbekümüllezı halekaküm vellezine min kabliküm lealleküm tettekun ( EY İNSANLAR, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rab’binize kulluk edin. Umulur ki sakınırsınız. )

2/104 - YA EYYÜHELLEZİNE AMENU la tekulu raına ve kul ünzurna vesmeu ve lil kafirıne azabün elım ( EY O İNANANLAR, "Bizi gör." demeyin ve "Bize bak." deyin ve dinleyin. Elim azap inkarcılar içindir. )

4/47 - YA EYYÜHELLEZİNE UTÜL KİTABE aminu bima nezzelna müsaddikan li ma meaküm  min kabli en natmise vücuhen fe neruddeha ala edbariha ev nel'anehüm ke ma leanna ashabes sebt ve kane emrullahi mef'ula ( EY O KİTAP VERİLENLER, yüzleri silip yok edip de onları arkalarına çevirmemizden veya onları o yedinci gün sahiplerini lanetlediğimiz gibi lanetlememizden önce, o sizinle birlikte olanı doğrulayıcı olarak indirdiğimize inanın. Allah’ ın işi yapılasıdır. )

5/41 - YA EYYÜHER RASULÜ la yahzünkellezine yüsariune fil küfri minellezine kalu amenna bi efvahihim ve lem tü'min kulubühüm ve minellezine hadu semmaune lil kezibi semmaune li kavmin aharıne lem ye'tuk yüharrifunel kelime min ba'di mevadııh yekulune in utıtüm haza fe huzuhü ve in lem tü'tevhü fahzeru ve men yüridillahü fitnetehu fe len temlike lehu minellahi şey'a ülaikellezine lem yüridillahü en yütahhira kulubehüm lehüm fid dünya hızyün ve lehüm fil ahırati azabün azım
( EY HABERCİ, ağızlarıyla "İnandık." deyip, kalpleriyle inanmamış olanlardan ve Yahudilerden inkarda koşarak ilerleyenler seni hüzünlendirmesin. Onlar yalana kulak verirler, sana gelmeyen diğer kavime kulak verirler. Yerlerine konduktan sonra, kelimeleri tahrif ederler, yerlerini değiştirirler. "Eğer size bu verilirse onu alın, bu verilmezse çekinin, korkun." derler. Allah kimi fitnelemek isterse, sen ona Allah’tan hiçbir şeye malik olamazsın, hükmedemezsin. İşte onlar, Allah onların kalplerini temizlemek istemez. Onlara dünyada zillet ve onlara ahirette büyük azap vardır. )

8/64 - YA EYYÜHEN NEBİYYÜ hasbükellahü ve men ittebeake minel mü'minın ( EY HABERCİ, Allah sana ve inananlardan sana tabi olanlara yeter. )

66/7 - YA EYYÜHELLEZİNE KEFERU la ta'tezirül yevme innema tuczevne ma küntüm ta'melun ( EY O İNKARCILAR, bugün özür dilemeyin. Kesinlikle o yapmakta olduklarınızla karşılıklandırılacaksınız. )

73/1 - YA EYYÜHEL MÜZEMMİLU ( EY ÖRTÜNEN. )

74/1 - YA EYYÜHEL MÜDDESSİRU ( EY ÖRTÜSÜNE BÜRÜNÜP GİZLENEN. )

82/6 - YA EYYÜHEL İNSANU ma ğarreke bi rabbikel kerimi ( EY İNSAN, seni faydalı Rab’bine karşı ne aldattı? )










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder